spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Haos la Goscom: societatea nu mai are conducere, consilierii locali se ceartă între ei: “Nu urla la mine!”

- Advertisement -
DIVERGENȚE… Consilierii locali citesc diferit legea. În timp ce unii dintre ei spun că legea le permite să nominalizeze pentru funcțiile de administratori la Goscom persoanele cele mai potrivite din lista scurtă stabilită de Comisia de evaluare, ceilalți spun că autoritatea tutelară (n.r. Consiliul Local Vaslui) nu are nicio atribuție în a selecta candidați.

NEÎNȚELEGERI… Goscom-ul a rămas fără conducere din nou. Consilierii locali au revocat ieri, 27 septembrie, hotărârea privind numirea administratorilor provizorii în Consiliul de Administrație al societății, așa cum ceruse Instituția Prefectului în urmă cu două săptămâni. Nu au reușit, în schimb, să numească alți membri. Comisia de evaluare și selecție, responsabilă să se ocupe de întregul proces de recrutare, a înaintat Consiliului Local o <listă scurtă>, care nu e suficient de … scurtă. Aceasta cuprinde nouă candidați pentru funcția de administratori la Goscom și nu cinci, câți trebuie să mandateze aleșii locali. Astfel, aceștia s-au întrebat, pe bună dreptate, în baza căror criterii vor alege noii membri. Grupul de consilieri PSD a propus ca alegerea să se facă în ordinea ierarhică a punctajelor obținute, adică noii membri în Consiliul de Administrație să fie primii cinci din lista scurtă (n.r. Cătălin Bârleanu, fostul administrator executiv al Goscom, Virgil Cadar, Dănuț Haba, Radu Visu și Ioan Zaharia). Pentru că liberalii nu au nicio persoană în primii cinci, aceștia au propus altceva: din cei nouă candidați selectați de Comisia de evaluare, să îi aleagă pe cei mai potriviți, pe motiv că “avem niște condiții, ne trebuie un manager, un inginer pe specialitate, un jurist…”. Spiritele s-au încins, consilierii ajungând să se întrerupă și să “urle” unii la alții. “Lăsați-mă, domnu’ Braniște, să termin, vă rog frumos!”, a spus consilierul Alexandru Andrei pe un ton ridicat. “Dar nu urla la mine, că nu ai de ce să urli. Vrei dialog cu mine, dar nu faci dialog”, i-a răspuns, pe un ton la fel de ridicat, viceprimarul Lucian Braniște. După aproape două ore de dezbateri, consilierii au concluzionat că nu pot ajunge la niciun consens. Grupul de consilieri PSD a anunțat că nu va participa la vot, iar consilierul Sorin Radu (ALDE) a spus că va face același lucru. Primarul Vasile Pavăl a retras proiectul de pe ordinea de zi, motivându-și decizia prin faptul că, și dacă ar fi fost supus votului, tot nu ar fi strâns numărul de voturi necesare – 12. Asta pentru că, unul dintre liberali se află în izolare la domiciliu și, deși a participat în sistem videoconferință la ședință, nu putea să participe la vot (n.r. vot secret). Sătul, probabil, să fie în centrul atenției din cauza sesizării cu privire la posibila viciere a procedurii de evaluare a candidaților, Consilierul Valentin Dragomir a anunțat că își dă demisia din comisia respectivă.

Pentru a înțelege mai bine cum s-a ajuns în această situație, vă reamintim că în luna martie a acestui an, după ce Consiliul Local a respins propunerea de prelungire a mandatelor celor din conducerea Goscom, s-a organizat un concurs de recrutare și selecție a celor care doreau să facă parte din Consiliul de Administrație al societății. S-a format o comisie de evaluare, iar la concurs s-au înscris, inițial, 12 persoane. După ce au fost analizate dosarele, în competiție au mai rămas nouă candidați, care timp de aproape trei luni au fost evaluați la două probe: interviu și examen scris. În urma notelor primite, comisia de evaluare a venit săptămâna trecută în Consiliul Local cu candidații care au obținut cel mai bun punctaj. Aceștia au fost Cătălin Bârleanu, Virgil Cadăr, Dănuț Haba, Radu Visu și Ioan Zaharia. Tot proiectul de hotărâre privind numirea acestora în CA-ul Goscom a fost întors pe ultima sută de metri după ce consilierul Valentin Dragomir, membru al comisiei de evaluare, a atras atenția că în luna iunie a depus o contestație privind o posibilă viciere a procedurii de evaluare a candidaților. Reclama liberalul că acea contestație nu a fost niciodată discutată în plen. Inițial, acesta a propus doar discutarea contestației, însă până la urmă s-a trecut la vot, cu propunerea și ulterior aprobarea reluării procedurii de selecție și evaluare a candidaților. Pentru că acest proces de selecție și evaluare durează câteva luni, s-a decis numirea unor administratori provizorii. Din senin, cinci vasluieni și-au depus CV-urile însoțite de scrisori de intenție pentru ocuparea funcțiilor de administratori la Goscom, iar în următoarea ședință, consilierii PNL și USR PLUS au aprobat numirea acestora. Hotărârea a fost întoarsă de Instituția Prefectului, care a cerut Consiliului Local revocarea documentului. Motivul: majoritatea din Consiliul Local a ignorat munca de câteva luni a comisiei de evaluare și a pus în acele funcții cinci persoane care nu au trecut printr-o selecție prealabilă.

“Ferească Sfântu’ să ajungă vreo autoritate să verifice modalitatea de evaluare și punctare”

Reuniți ieri, într-o ședință de îndată, consilierii locali s-au întrebat cum vor face noile numiri pentru ca situația să nu se mai repete. Secretarul primăriei a explicat consilierilor că “nu suntem într-o procedură de numire a Consiliului de Administrație provizoriu, s-a reluat practic proiectul de hotărâre din 25 august. Este reluat pe cale de consecință ca urmare a revocării hotărârii 124. Vorbim de cei înscriși în raportul final, în așa-zisa listă scurtă, care a rezultat în urma procedurii de evaluare și selecție de către comisia nominalizată, adică nouă candidați”. Consilierul Alexandru Barbu a cerut liberalilor lămuriri cu privire la direcția în care vor să se îndrepte: “ne aflăm în momentul zilei de 25 august, când din cauza faptului că dvs. (n.r. consilierul PNL Valentin Dragomir) ați venit cu această contestație, colegii dvs. nu au votat proiectul care azi e notat la punctul 2 de pe ordinea de zi. Haideți să o lămurim: de ce o luăm de la capăt în aceeași formulă? Avem niște semnale primite de la Instituția Prefectului, niște semnale venite din instanță, care a suspendat ce ați hotărât. Haideți să lămurim, ca să nu ajungem iar în instanță sau Instituția Prefectului să nu ne dea aviz de legalitate”. Președintele de ședință, Mitică Jora, a pus sub semnul îndoielii eficacitatea comisiei de evaluare: “Să știți că raportul final al Comisei de Evaluare și selecție a fost finalizat pe 26 iunie, iar dvs. spuneți de 25 august… Vă dați seama că a trecut o lună și ceva până ni s-a prezentat nouă raportul final în condițiile în care comisia de evaluare și selecție trebuia să-l prezinte cu celeritate”. “Mă scuzați, în condițiile în care a făcut obiectul unei contestații și a ajuns în Comisia specială”, a adăugat secretarul primăriei. Ideea a fost continuată de Mitică Jora: “Într-adevăr, legea prevede ca orice contestație de această natură să fie dusă în instanță. Eu sunt curios, dacă noi am fi făcut lucrul acesta… Cum ar fi putut să justifice colegii că s-a respectat regulamentul, nu s-au întrunit pentru că sunt semnături electronice, se poate identifica… Că tot spuneți întotdeauna de DNA… Ferească Sfântu’ să ajungă vreo autoritate să verifice modalitatea de evaluare și punctare”.

Alexandru Andrei

Alexandru Andrei: “Consiliul Local nu are nicio atribuție în a selecta candidați”

OPINIE… Împărțiți în două tabere, consilierii au început să-și prezinte fiecare opiniile. Unul dintre cei mai vocali consilieri a fost Alexandru Andrei de la PSD: “Consiliul Local nu are nicio atribuție în a selecta candidați, ci doar în a lua act de raportul Comisiei de evaluare, care prezintă ierarhia candidaților și punctajele obținute de aceștia. Totuși, Comisia de evaluare și selecție ar fi trebuit să înainteze cele cinci propuneri finale. Conform art 44, alin. 5 din Anexa 1 a H. G. 722/2016, comisia trebuia să vină cu rezultatele finale obținute în urma interviului sau prin selectarea candidaților aflați în lista scurtă în urma interviului”, a spus acesta. “Domnule consilier, am și eu o întrebare: dvs ne certați pe noi? Tot spuneți de 25 august”, a întrebat viceprimarul liberal Braniște. “Încercăm să găsim o soluție de a ieși din impas. Nu avem conducere la Goscom, asta e realitatea, iar calea legală de a ieși din această situație ar fi să-i votăm pe primii cinci”, a explicat Alexandru Andrei, care a explicat apoi se teme de o plângere penală pentru abuz în serviciu: “Comisia de evaluare și selecție întocmește lista finală a candidaților, selectându-i pe cei aflați în lista scurtă în urma interviului. Acest raport final este înaintat de către comisia de evaluare și selecție către autoritatea tutelară (n.r. autoritatea tutelară este Consiliul Local Vaslui). Eu m-aș fi așteptat să citesc în acest raport cinci nume, însă apar nouă. Vreau să găsim o cale juridică ca să nu ne trezim că vine cineva și ne dă în judecată și ne face vreo plângere penală pentru abuz în serviciu. Grupul de consilieri PSD are tot interesul să deblocheze această situație, dar legal”.

Mitică Jora: “legea permite să nominalizăm persoanele cele mai potrivite din lista scurtă”

Mitică Jora

CONTRĂ... De cealaltă parte, liberalii văd altfel lucrurile. Mitică Jora a explicat că, potrivit legii, “după finalizarea interviurilor, comisia de selecție sau comitetul de nominalizare și remunerare întocmește raportul pentru numirile finale, care include clasificarea candidaților cu motivarea acesteia. Apoi, art. 9 spune raportul prevăzut la alin. 7 se transmite astfel conducătorul autorității publice tutelare în vederea luării deciziei de numire pentru regiile autonome – nu e cazul nostru, la conducătorul autorității tutelare în vederea mandatării reprezentanților statului în adunarea generală a acționarilor pentru propunerea de membru în consiliu în cazul societăților. Nu se menționează că noi trebuie să-i mandatăm în funcție de clasificarea primită. Comisia e obligată să o întocmească (n.r. ierarhia), dar pentru noi nu reprezintă o obligație. Avem niște condiții pe care trebuie să le respectăm, ne trebuie un manager, un inginer pe specialitate, un jurist… Clasificarea finală este una, ce urmărește autoritatea tutelară (n.r. Consiliul Local Vaslui) este altceva, iar legea permite să nominalizăm persoanele cele mai potrivite din lista scurtă”. Consilierul Valentin Dragomir a anunțat ieri, în ședință, că își dă demisia din Comisia de evaluare și selecție fără a explica însă motivele. Întâlnirea consilierilor s-a încheiat fără o soluție de a ieși din impas, însă cu o concluzie clară: trebuie să se mai întrunească o dată pentru că nu pot lăsa prea mult timp societatea fără conducere.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Ba va dau un pont.. Cadeți la înțelege și lasati Goscomul psd-ului și luați voi aquavasul🤭 sa fie toată lumea împărțită P. S mai tare îl doare inima pe primar de aquavas 😉

  2. Ar fi buna Baicu Mihaela pt că deja are contracte cu primăriile și este consilier județean, ar fi de acord și Cadar căci sunt colegi și de partid și de hoție…

  3. Ma uit la lista scurta si vad aceeasi dinozauri, penali, care nu au demonstrat nimic pentru judetul asta. Ba, voua chiar nu va e rusine?? Chiar nu gasiti niste oameni competenti sa puneti in niste functii? Numai cu pile, numai cu combinatii? Cand vad papagalii aia de la PSD mi se face greata. De penibilii de la PNL, nici nu mai zic. USR-sii, cu analfabeta aia de Bohotineanu, sunt si ei de noaptea mintii. Ne meritam soarta, oameni buni cu asa alesi. Cata vreme vom tolera niste pacalici sa ne reprezinte, nu vom avea nicio sansa de dezvoltare. Toti pusi pe interese, pe stors bani de la stat, pe capusat societatile cu capital majoritar de stat, iar in spatiul public pozeaza in fete mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.