CAMPANIE NATIONALÃ… Cancerul pulmonar reprezintã una dintre principalele cauze ale deceselor în judetul Vaslui, în fiecare an înregistrându-se sute de noi cazuri. Problema este nationalã, motiv pentru care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Societatea Românã de Pneumologie, a lansat campania „Inspirã sperantã”, cu scopul de a atrage atentia asupra importantei diagnosticãrii în stadii incipiente a cancerului pulmonar.
„Este o initiativã foarte importantã a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supravietuirea în cancerul pulmonar este în crestere si, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravietuirii la 5 ani în cancerul pulmonar pânã în anul 2025. De asemenea, vrem sã transmitem mesaje de sperantã pentru toti pacientii diagnosticati cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmã în ceea ce priveste diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care existã, acesta face cele mai multe victime în tara noastrã. Evolueazã rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistãrii în stadii tardive. Cei mai multi pacienti ajung la medic, din pãcate, atunci când nu se mai poate face nimic”, a declarat presedintele FABC, Cezar Irimia. El a subliniat cã este nevoie de sprijinul autoritãtilor, iar cancerul pulmonar trebuie sã fie o prioritate pe agenda Ministerului Sãnãtãtii. „Avem nevoie de o strategie eficientã de preventie, de depistare precoce, tratament si monitorizare a acestui tip de cancer”, a adãugat Irimia. Potrivit medicilor, diagnosticul pus la timp poate salva viata pacientului, iar acest lucru se poate realiza prin consultatii periodice. „Este important ca oamenii sã se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemã, ci sã vinã la consultatiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoratia cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, rãgusealã si dificultate în respiratie sunt simptome care trebuie sã îl trimitã pe pacient cât mai repede la control, la medicul specialist”, a explicat presedintele Societãtii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu. Terapiile tintite si imunoterapia pot fi o sansã la viatã pentru pacientii diagnosticati cu acest tip de cancer, chiar si în stadii avansate, sustin specialistii.
Cazurile de cancer pulmonar, în crestere în judetul Vaslui
În România, în 2018, potrivit datelor oficiale, au apãrut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bãrbatilor. La nivel national, cancerul pulmonar este principala cauzã de mortalitate oncologicã. Si în judetul Vaslui, potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, numãrul cazurilor de cancer pulmonar este în crestere. Dacã în anul 2017, au fost luate în evidentã 142 de noi cazuri de neoplasm bronho-pulmonar, anul trecut numãrul lor a ajuns la 195, cele mai multe consemnându-se în rândul bãrbatilor (159). Cu toate astea, numãrul deceselor cauzate de cancerul la plãmân a scãzut, de la 127 de cazuri în 2017 la 113 în 2018. Anul acesta, în primele nouã luni au fost înregistrate 111 decese cauzate de cancerul pulmonar.