DIVERGENȚE… În timp ce în unele orașe se fac pași importanți în colectarea selectivă a deșeurilor, la Huși nu se dovedește ușoară nici punerea de-a valma în containere a resturilor menajere. O dovedesc imaginile spațiilor unde ar trebui depozitat gunoiul, însă de multe ori pungile sunt aruncate alături, iar diverse resturi împrăștiate în jur. Mai mult decât atât, câteodată și containerul în sine este urnit din loc și „azvârlit” pe trotuare, semn că cineva nu doar că nu vrea să fie civilizat, dar mai și disprețuiește strădania celor care fac ordine pe domeniul public. În tot acest context, ca un contrast bun de luat în seamă, sunt și hușeni care dau dovadă de spirit civic. De pildă, un localnic a strâns hainele bune și curate care nu îi mai foloseau, le-a pus în saci și a lăsat pe ei bilețele care să îi încurajeze pe cei care ar avea nevoie de ele să le ia. „Bravo, ar trebui urmat exemplul, căci sunt prea multe haine bune, aruncate, deși ar prinde bine celor care nu își permit. Primăria să îi amendeze pe dușmanii containerelor, adică cei care caută prin gunoaie și fac mizerie, și să îi încurajeze pe cei care fac asemenea gesturi frumoase”, au reacționat cei care au văzut gestul.
Hușenii vor un oraș curat și pledează frecvent în mod public pentru acest deziderat, însă lucrurile nu se prea concretizează. O dovedesc imaginile din jurul containerelor de gunoi, unde adesea totul e vraiște, iar resturile menajere sunt mai mult pe lângă ghenă, decât în interiorul ei. Oamenii au tot apostrofat firma care se ocupă de ridicarea gunoiului de pe raza municipiului Huși și au făcut diverse sesizări în acest sens, însă sunt voci care găsesc alți împricinați. „Vă rog foarte mult să vină Poliția Locală sau Primăria, să vadă cine face mizerie la containere, noi, care locuim în zonă și care ducem gunoiul în pungi legate, cum trebuie, sau indivizii care caută la container și răscolesc totul? Primăria îi știe foarte bine cine sunt, Poliția Locală la fel. S-a luat vreo măsură? Am sesizat consilierilor locali și le-am spus, domnilor, eu stau la parter. Și în fața locuinței mele, la câtiva metri, sunt containerele de gunoi. Nu am comentat nimic, dar când am văzut cum zi de zi, vin niște persoane și scotocesc totul, aruncă totul, căutând mâncare, PET-uri sau ei știu ce caută, gândiți-vă cum miroase în jur, dacă stârnești un container întreg de gunoi? A venit cineva să îi întrebe ceva, să le spună că nu au voie? Ei asta fac zi de zi. Iar containerul aruncat aproape în fața mașinilor, ei îl aruncă, nu noi, cetățenii. Plus că se adună și câinii”, a reclamat Constantin, unul dintre hușenii care au făcut petiție pentru murdăria din jurul containerelor.
Camerele de supraveghere din Huși există teoretic. Practic, nu vede nimeni eficiența lor!
S-a tot spus că municipiul Huși este un oraș supravegheat video, grație unui proiect european, însă localnicii susțin că nimeni nu a văzut vreo imagine care să arate că aceste camerele video sunt funcționale și sunt de folos comunității. „Am făcut plângere pentru că mi s-a furat bicicleta din fața scării blocului. Știam că avem cameră de supraveghere la stâlp. Când am cerut la cineva de la Primărie să îmi dea video, să vedem cine a furat, mi s-a spus că acea cameră e defectă, iar altă cameră din partea opusă nu funcționa în acel moment. Păi, avem sau nu avem orașul supravegheat video, ca să vedem cine fură biciclete, cine răstoarnă containerele de gunoi, cine rupe băncile în parc”, a continuat, cu năduf, petiționarul. De altfel, pe lângă camerele de supraveghere care nu își dovedesc eficiența cum ar fi necesar, Primăria Huși nu a inițiat niciun loc unde să fie colectate deșeurile din textile, deși în alte orașe acestea există.
Un hușean a oferit o lecție de omenie: a pus în saci curați hainele și încălțămintea care îi prisoseau și a vrut ca acestea să ajungă la cei fără posibilități materiale
REACȚII… În tot acest timp, unii hușeani încearcă să arate că, acolo unde există spirit civic, există și idei bune. De pildă, la unul din spațiile unde sunt amenajate containere de gunoi, au fost găsiți saci cu etichete pe ei, pe care fusese scris „Îmbrăcăminte și încălțăminte de purtat. Sunt bune!”. Mesajul arăta că cel care nu mai avea nevoie de ele s-a gândit că poate cineva le-ar putea folosi și ar fi păcat să le arunce pur și simplu în container, unde s-ar murdări și s-ar deteriora. Gestul a avut un ecou emoționant. „Nu știu cine ești, dar ești un hușean cu care mă mândresc. Nu doar că nu ai aruncat niște lucruri bune, care ar fi de folos altor suflete necăjite, dar ai avut grijă să le ambalezi bine, să pui etichetă pe ele. Asta arată civilizație. Felicitări!” sau „În Brașov am mai văzut așa. Chiar dacă acolo sunt locuri unde se colectează haine uzate, oamenii care vor, tot pun în saci, pun etichetă cu ce conține sacul și îl așază lângă insulele ecologice. Până ajungem noi ca în Brașov, mai este mult. Dar poate învățăm” – au fost doar câteva dintre reacțiile pozitive.
Ia întrebați cam cat a costat o cameră de supraveghere, să vedeți acolo subiect de articol…
În timp ce alte orașe fac pași semnificativi în direcția colectării selective a deșeurilor, municipiul Huși pare să rămână în urmă. Lipsa de acțiune ridică întrebări legitime despre competența autorităților locale și interesul lor real față de opiniile și nevoile cetățenilor. Consecințele se reflectă direct asupra calității vieții locuitorilor din acest municipiu, care continuă să trăiască într-un mediu afectat de nepăsare administrativă.
*************
Am ales să mă implic în politică urmare experienței profesionale și de viață care m-au convins că cinstea, onoarea și respectul pentru lege pleacă de la exemplul celor care te reprezintă.
Consider că:
➡ a fi #SENATOR în Senatul României înseamnă să fii selectat (votat) pentru competențele tale, nu pentru relațiile dezvoltate în cadrul partidelor sau pentru influența pe care o ai în comunitate;
➡ promovarea unor candidați cu educație ridicată, care să amplifice încrederea cetățenilor în competențele politicianului și, deci, în eficiența sistemului politic, poate duce la implicarea activă a românilor în sistemul electoral și la o participare ridicată la vot;
➡ partidele trebuie să selecteze candidați capabili să răspundă provocărilor sociale și economice locale și regionale, oameni cu originea sau domiciliul în circumscripțiile unde candidează.
Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:
1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).
https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf
Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că
MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
(poziția 14 pe buletinul de vot)
#DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA
CMF: 11240061
Pe str. Schit, lângă niște garaje pline cu vin și borcane de compot este cel mai tare centru orășenesc de adunat gunoi. Se aduce gunoi din tot orașul, resturi menajere, frunze, bucăți de auto dezmembrate, resturi de cauciuc, din construcții, și multe altele, iar Primăria a montat o cameră vis a vis, pe un stâlp, cameră care filmează doar crengile și frunzele unui copac. Este montată special ca să nu supravegheze zona containerelor?
La Bârlad, boul de Chelaru Vasile marele datornic față de cetățeni, a terminat cu toate și a mobilizat toți ,,colegii,, sa pîndeasca containerele de gunoi, prostane tot vei fi mazilit ca nu te mai suportă nimeni , ați amendat numai moșnegi și babe ,care nu știu ca proștii de comunitari îi pîndesc , asa ca dute la dracu tu cu proștii tai ,Popa, Balaban si Rîpan.
Bravo ăluia cu hainele👍 Așa trebuie sa facă toți care au bani și nu poarta hainele prea mult timp. Le pui in sac și le dai la unii mai necăjiți, de la tara, oraș, unde îi găsești.