spot_img
19.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Grupul PPE o felicită pe Angela Merkel şi CDU-CSU pentru victoria lor istorică

- Advertisement -

Conservatorii germani au câştigat scrutinul legislativ de ieri, însă sunt forţaţi să îşi caute parteneri de guvernare în stânga spectrului politic.

„Germania a votat pentru o Europă puternică şi o zonă euro mai integrată, bazată pe competitivitate şi reformă economică”, a declarat liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, într-un comunicat al PPE, citat de Agerpres.

„O felicit pe cancelarul Merkel şi colegii ei din CDU şi CSU pentru victoria lor istorică şi abia aştept că continuăm să lucrăm împreună pentru o Europă puternică şi o zonă euro mai integrată. CDU şi CSU vor rămâne o forţă motoare cheie în cadrul grupului PPE din PE şi al Europei în întregul ei”, afirmă Joseph Daul în comunicatul citat.

Cancelarul Angela Merkel a câştigat detaşat alegerile legislative germane de duminică, după ce partidul ei conservator, CDU-CSU, a obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.

Al treilea mandat

Creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile din Germania, obţinând 42 la sută din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Rivalii social-democraţi (SPD), principala formaţiune de opoziţie care l-a avut pe Peer Steinbruck drept candidat central, au fost votaţi de 26 de procente din alegătorii germani. Aliaţii lui Merkel, liberalii formaţiunii FDP nu au reuit să intre în parlament, cu cele 4,7 la sută din voturi, ceea ce îngreunează calculele post-electorale ale cancelarului.

De cealaltă parte, aliaţii lui Steinbruck, Verzii şi Stânga radicală au fost votaţi de opt şi, respectiv, 8,5 la sută ceea ce oferă taberei centrustânga o pondere de 42,5 la sută din voturi. Dacă victoria lui Merkel, a treia din 2005 când a preluat primul mandat de cancelar, nu este nici o surpriză, marea necunoscută rămâne, în schimb, configuraţia viitoarei coaliţii guvernamentale, în condiţiile în care niciun partid nu a obţinut suficiente mandate parlamentare pentru a putea guverna singur. În mod tradiţional, negocierile post-electorale în Germania durează cel puţin câteva săptămâni.

Fără mandat solid

Cel de-al 18-lea Bundestag va trebui să colaboreze cu o cameră superioară a parlamentului (Bundesrat, ce reprezintă cele 16 landuri germane) dominată de SPD şi Verzi, în condiţiile în care creştin-democraţii lui Merkel au pierdut alegerile regionale în multe landuri importante în ultimii ani.

În ultimul miting electoral al Uniunii Creştin- Democrate dinaintea legislativelor de ieri, Merkel a făcut apel la susţinătorii săi să meargă la vot pentru a-i acorda un „mandat solid” care să-i permită menţinerea „unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume”. Referindu- se la criza economică care afectează Europa în ultimii ani, Merkel, care şi-a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a subliniat că solidaritatea nu poate fi decât una „condiţionată”. În opinia sa, criza economică nu a fost încă depăşită şi este necesar ca statele din zona euro să pună în practică o serie de reforme pe care Germania le-a implementat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.