spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

GRAVIDELE ȘI COPIII, BĂTAIA DE JOC A LABORATOARELOR DE ANALIZE

- Advertisement -

Cotizăm lună de lună la fondul de asigurări de sănătate, dar banii nu se întorc în servicii nici măcar într-un procent infim. Mai-marii din sănătate închid ochii față de toate neregulile din sistem, iar din birourile lor realitatea nu pare atât de crudă. Pe hârtie totul e bine, prevederile legale sunt clare, se bifează acțiuni și controale, se mai dau și amenzi. De finanțările alocate furnizorilor de servicii medicale nu beneficiază însă tot omul de rând. Nici măcar cei care au prioritate. Asigurații, obligați de lege să finanțeze un sistem bolnav, rămân păgubiți din toată această afacere.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a anunțat în septembrie o rectificare bugetară, din care au primit bani inclusiv laboratoarele de analize medicale. Finanțarea alocată acestora s-a suplimentat cu 409.000 lei. S-a deblocat și o rezervă din bugetul inițial, de 203.000 lei, pentru serviciile paraclinice, iar valoarea contractului lunar a crescut de la 350.000 de lei în perioada ianuarie – august, la 442.000 lei în august – octombrie. “I-am anunțat că au plafoane și nu ar trebui să fie probleme. Laboratoarele de analize medicale aveau liste de așteptare de maxim o lună înainte de rectificare. Acum nu ar trebui să mai fie liste”, spuneau cu ceva timp în urmă reprezentanții CAS.

În realitate, banii alocați laboratoarelor sunt cheltuiți în doar câteva zile, iar mare parte dintre asigurați trebuie să aștepte și câte două -trei luni până să le vină rândul la analize medicale gratuite. Mai grav este că femeile gravide și copiii, în special cei foarte mici, nu pot aștepta atât de mult timp pentru analize care uneori sunt urgente, chiar vitale.

De aceea, mai spun reprezentanții CAS, legea prevede că aceste categorii au prioritate la servicii medicale, iar laboratoarele sunt obligate să păstreze, special pentru gravide și copii, o rezervă din bugetul alocat. Prevedere de care unele laboratoare habar nu au sau, pur și simplu nu le pasă.

Ne-am prezentat ca fiind o gravidă care are nevoie de analize medicale și am vrut să vedem când și cum ne programeazș laboratoarele din Bacău.

“Noi avem înscriși deja 100 de asigurați pe luna noiembrie, pe liste de așteptare. Vă putem face o programare pentru decembrie. Prioritate au doar copiii de pnă la un an. Nu că al dumneavoastră nu ar avea prioritate… Dar nu sunt bani. Nu avem ce face”, ne-a spus asistenta din laboratorul “Regina Maria”.

La Mediclinic, aceeași situație. Aceeași ironie: “Chiar dacă sunteți gravidă, trebuie să vă facem programare în funcție de buget. Aveți prioritate, bineînțeles! În sensul că vă facem programare și vă trecem pe lista de așteptare. Până în decembrie nu avem cum să vă facem analize gratuite. Nu avem bani. Și copiii sunt trecuți, de asemenea, pe liste de așteptare”.

La Medisense am avut parte de mai multă înțelegere. “Puteți veni pe 15 noiembrie. Aaa, sunteți însărcinată… Puteți veni mai devreme, pe 5 – 6 noiembrie, dar să știți că o să așteptați foarte mult pentru că vin foarte mulți cu bani, care plătesc analizele”, ne-a explicat o asistentă.

Unele laboratoare nici măcar nu mai fac programări până la sfârșitul anului și nici nu acceptă să-i treacă pe asigurați pe liste de așteptare. Nici nu contează că sunt gravide sau copii!

“Nu avem fonduri. Am făcut programăripe noiembrie. Dacă nu primim bani până la mijlocul lui noiembrie, nu mai putem face alte programări. Și gravidele și copiii au prioritate, bineînțeles, dar numai dacă ne vin fonduri”, spune binevoitoare asistenta de la Labor Maricor.

Situație și mai dezastruoasă la Medical Test, unde nu ai nicio șansă să faci analize medicale gratuite până la sfârșitul acestui an. “Nu mai facem programări. Am terminat bugetul și nu putem programa pentru anul viitor până nu știm ce buget avem. Când o să avem bani, și gravidele și copiii sunt trecuți pe liste de așteptare. Este același fond, nu mai este fond special pentru gravide și copii”, ni s-a explicat de la Medical Test.

Sesizați cu privire la aceste nereguli, mai marii din Casa de Asigurări de Sănătate nu au schițat niciun gest de mirare. Nicidecum să pună cineva mâna pe telefon și să dispună vreun control. “Vă rugăm să faceți în scris o sesizare și să o depuneți la instituție”, ne-a recomandat, calm, Alla Iuga, director Relații Contractuale în cadrul CAS.

Important de precizat este că, până acum, laboratoarele de analize medicale au primit amenzi doar pentru mici nereguli – personalul nu era la program sau documentele nu erau întocmite corespunzător.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.