spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Gina și Dorel „Faimosul” de la Trestiana: legume și multã muncă! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

VERDE NATURAL… Mãrar? Pãtrunjel? Leustean? Broccoli? Cimbru? Salatã? Varzã? Praz? Si lista poate continua, însã în acest text nu veti citi reteta unui preparat românesc, ci povestea unei familii, Dorel si Gina Cîmpeanu, care au o afacere nãscutã la o dis­cutie la cafea, când muceau în Italia. Ferma I.I.Dorel Marian Cîmpreanu, din Trestiana, comuna Grivita, con­tine toate aceste ingrediente si aduce vân­zãri care a instalat familia Cîmpeanu pe primul loc din zonã la cultivarea si producerea de verdeturi. Este o poveste simplã. A început în 2012, dupã o discutie între sotii Cîmpeanu, dupã ce 10 ani au muncit din greu în Italia. Iar acum au una dintre cele mai productive ferme agricole de verdeatã! La care lucreazã ei doi, copiii când sunt în vacantã, pãrintii lui Gina si ai lui Dorel si patru salariati din sat, cu carte de muncã!

Capul familiei Cîmpeanu si cel mai muncitor, este Dorel Marian. Are 41 de ani si este extrem de pasionat de munca sa! Încã de la începutul discutiei, Dorel ne-a precizat cã toatã lumea, uimitã de priceperea lui în agriculturã si cultivarea de verdeturi, l-au numit Dorel „Faimosul”! Gina are 37 de ani si, în afarã de munca de la Piata Bârlad, unde vinde ceea ce produce, are grijã de cei doi copii, o fatã de 15 ani si un bãiat de 12 ani. Ambii soti Cîmpeanu au la bazã Liceul Agricol din Zorleni, iar înainte de a termina liceul au obtinut diplomele de legumicultori, la Camera Agricolã din Vaslui, pentru a putea obtine fonduri europene.
„Am avut un proiect <<Instalarea tânãrului fermier>> si printre alte cerinte trebuia sã avem calificarea de legumicultor. Însã practica am fãcut-o în Italia, unde am plecat în 2002 si ne-am reîntors în 2012, acasã, la Trestiana. Am stat în Sicilia, unde am muncit din greu si am nãscut cei doi copii. Când a trebuit sã înceapã copiii scoala, am dorit sã ne decidem: ori ne întoarceam în România, ori rãmâneam în Sicilia. Am zis cã mergem acasã, cã nu zãpãcim copiii, ei voiau sã vinã la scoalã în tara lor, în România! Ne-am întors în 2012 acasã, unde aveam locuintã si o grãdinitã de 32 de ari, de unde am început munca la I.I. Dorel Marian Cîmpeanu”, au povestit pe rând, Dorel si Gina.

Munca si iubirea de familie i-a mobilizat sã cultive verdeturile cu care au „spart” piata!

Au început în 2012 cu 32 de ari si acum lucreazã 7 ha de teren agricol, pe care cultivã verdeturi, foarte bune si care au un succes „nebun”! De unde si porecla „Faimosul” datã lui Dorel, de cei care vin de peste tot la ei la Trestiana sau în Piata „Sf. Ilie” unde au douã tarabe ale lor (închiriate) si unde cumpãtorii stau la rând!
„Pe cele 7 ha cultivãm majoritatea verdeatã: mãrar, pãtrunjel, leustean, ceapã verde, praz, varzã, broccoli, cimbru, dovlecei. Noi în general ne-am axat pe verdeatã! Suntem printre cei mai buni producãtori de verdeatã din Vaslui: pãtrunjel, mãrar, leustean, avem cerut din Vaslui, Husi, Podul Turcului, Bârlad… Multumim lui Dumnezeu, cã avem încasãri bune si ducem o viatã decentã! Praz, dovlecei, astea le facem an de an, mai ales cã dovleceii i-am cultivat mult în Italia si producem în modul cel mai bun, învãtat de la legumicultorii italieni. Pãcat cã nu prea avem cu cine munci, cã nu se înghesuie la muncã nimeni! Noi lucrãm în familie, noi doi, mama, tata si 4 muncitori, femei care se apropie de pensie, care au carte de muncã. Noi ne-am axat pe verdeturi pentru cã sunt mai usor de fãcut, nu necesitã îngrãsãminte fitosanitare, unde dai o groazã de bani! La noi punctul de desfacere este la Piata „Sf. Ilie” din Bârlad”, a precizat din nou, Gina Cîmpeanu. Cei doi soti, Gina si Dorel „Faimosul”, ne-au spus cã de multe ori le-a fost greu, dând exemplu când au încercat sã cultive pe 3 ha fasole si nu au avut cine sã batã fasolea uscatã, astfel cã au bãtut cu combina, iar mai bine de jumãtate din productia de fasole era ruptã, spartã, ca în agriculturã!
„Agricultura este o muncã grea, pentru cine nu-i place! Nouã ne place foarte mult! Ne place mult sã lucrãm împreunã: ea la piatã si eu pe câmp! Cã acolo e locul meu! Avem tevi peste tot, ca sã irigãm, avem solar de peste 350 de m lungime, în care cultivãm verdeatã si dovlecei, fasole verde (pãstãi) etc… Nu prea avem sãrbãtori, dar în rest avem de toate! Cã agricultura nu are sãrbãtoare! Zi de zi sunt chestii care trebuiesc fãcute, agricultura nu asteaptã! Mâncarea trebuie fãcutã! Avem marfã de calitate, mereu proaspãtã si suntem bine vãzuti! Ni se spune <<nebunii lui Cîmpeanu>>, pentru cã noi muncim non stop! Fiind vorba de muncã, e greu, dar nouã nu ne pasã!”, ne-au mai spus cei doi soti Cîmpeanu, completându-se unul pe altul!

De ce sunt bune verdeturile pentru agriculturã? Simplu, pentru cã: sãnãtate, sãnãtate, sãnãtate!

Consumul regulat de fructe si legume este recomandat nu doar de „Nebunii” din Trestiana, mai precis de familia Cîmpeanu, ci atât de medici, cât si de organizatiile internationale de profil si este considerat baza oricãrei diete sãnã­toase. Doar cã românii, pentru care „carnea de porc este cea mai bunã le­gumã”, sunt mult în urmã la acest capitol. Totusi, Gina si Dorel Cîmpeanu spun cã românii au început sã înteleagã im­por­tanta „ver­delui” în meniul lor zilnic. Se consumã si vara, si iarna. Usor-usor, s-a educat piata. Ca model de consum, si-ar dori amândoi ca românii sã mãnânce verdeturi si salate precum italienii si francezii. Felicitãri Ginei si Dorel Marian Cîmpeanu pentru performanta agricolã si pentru iubirea lor!

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.