spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Germenul acinetobacter – demolator de spitale

- Advertisement -

După toată agitaţia, ieri, în jurul orei 12,00, au venit primele declaraţii făcute de şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), doctorul Valentin Boldea în legătură cu infecţia nosocomială apărută la Spitalul Judeţean.

Acesta a susţinut că în spital există o comisie ministerială, alcătuită din doctorul Angela Romaniuc, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Iaşi, şi doctorul Dan Iosif, de la Direcţia de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Boldea a mai spus şi că ancheta spitalului se desfăşoară în paralel cu cea a ministerului, iar dacă se va pune problema unor sancţiuni acestea vor fi date de Consiliul Judeţului, la propunerea celor care desfăşoară ancheta în unitatea medicală.

„Aşteptăm şi rezultatele de la probele care s-au recoltat atât din blocul operator, cât şi de pe secţia de neurochirurgie, să vedem exact de unde a pornit această infecţie, în momentul în care avem o cauză directă şi ştim de unde a pornit infecţia efectiv ne vom concentra pe eradicarea acelei surse”, a spus Valentin Boldea.

În aşteptarea rezultatelor

Cât despre decesul celui de-al doilea pacient, Boldea a explicat că aşteaptă finalul examinărilor medicale pentru a se putea stabili dacă există o legătură între moartea lui Toader Donici şi infecţia cu acinetobacter.

„Germenul acinetobacter este un germen care în mod normal există în spital, el poate deveni patogen doar în momentul în care are de-a face cu un organism tarat, slăbit, iar dacă discutăm de cele trei cazuri, toţi cei trei pacienţi erau cazuri aproape depăşite din punct de vedere medical, unde s-a intervenit eroic.

În cazul primului pacient decedat, neurochirurgul chiar declara că s-a extirpat aproape jumătate din masa cerebrală. Din păcate, acest germen acinetobacter este citat ca  demolator de spitale (în literatura de specialitate, n.a.). Din câte am înţeles, în alte ţări chiar s-au demolat spitale din cauza acestui germen care nu a putut fi eradicat”, a explicat Valentin Boldea.

Acesta a mai spus şi că pentru persoanele sănătoase care vin să-şi viziteze rudele „nu există un risc atât de mare pentru a le pune sănătatea în pericol”, adăugând că: „infecţie cu acest germen în funcţie de tulpină, a mai fost”.

Afectaţi sunt cei cu sănătatea grav afectată

În jurul orei 13.00 a urmat conferinţa de presă susţinută, împreună, de şeful DJSP Galaţi, managerul Spitalului Judeţean, Călina Lazarovici, şi directorul medical, Dorel Firescu.

Cei trei au încercat să explice pe rând că acest germen se găseşte peste tot dar că îi afectează doar pe cei a căror sănătate este grav depreciată. Potrivit explicaţiilor, germenul nu ar reprezenta o raritate, putând fi găsit şi în cele mai mari şi mai dotate spitale din lume şi că nu ar avea nicio legătură cu dotarea din unitatea medicală de la Galaţi.

Este restricţionare, nu carantină

S-a precizat că nu se pune problema unei carantine, ci doar a unei restricţionări a vizitelor. „Este una dintre măsurile pe care am luat-o. Se circulă mult în spital şi, când vom deschide Ambulatoriul, vom face un program ferm”, a spus medicul Călina Lazarovici.

În legătură cu ancheta medicală care se face în paralel de către spital şi comisia de la minister, s-a indicat faptul că urmează ca rezultatele să fie făcute publice undeva la începutul săptămânii vitoare.

S-a spus că au fost luate probe medicale atât de la Neurochirurgie, cât şi din Blocul Operator, de la personalul medical, de pe materialele medicale, dar şi din apă. „Nu a ieşit deocmadată nimic, peste câteva zile probabil vom avea rezultatele”, a spus medicul Dorel Firescu.

Fenomen ştiinţific nu de presă

S-a precizat şi că au fost luate măsuri de dezinfecţie şi că pentru moment au fost sistate operaţiile în ceea ce-i priveşte pe bolnavii cronici. De asemenea, s-a afirmat că intervenţiile chirurgicale se fac acum doar în cazurile urgenţelor şi în alte săli decât cele în care se efectuau până acum.

Doctorul Dorel Firescu a explicat la rândul său că directorul spitalului a făcut un lucru absolut firesc, ca urmare a rezultatelor probelor care se prelevează cu ritmicitate şi care au arătat prezenţa germenului a raportat această realitate, lucru care de obicei nu se face.

Firescu a prezentat situaţia de la Galaţi ca pe un „fenomen ştiinţific şi nu unul de presă”. Cât priveşte decesul celor doi, Firescu a afirmat: „N-a fost determinantă (prezenţa germenului, n.a.), starea lor comatoasă ducea oricum la deces”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.