spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Galaţiul – un oraş bătrân şi bolnav

- Advertisement -

«Moarte bună» nu există, iar gălăţenii care se sting la vârste înaintate sunt tot mai puţini. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, durata medie de viaţă a unui gălăţean este de aproape 69 de ani, în vreme ce, la nivel naţional, media este de 73 de ani. Dacă în 2007, eram aproape 618.000 de locuitori în judeţ, în primul trimestru al acestui an rămăsesem mai puţin de 609.000.

Mor mai mulţi, se nasc mai puţini
DJSP a constat că, în Galaţi, mortalitatea a crescut în ultimii patru ani, de la 11,27 la suta de mii de locuitori la 11,56. În cifre concrete, în primul trimestru al anului 2007 au murit 1741 de gălăţeni, iar în aceeaşi perioadă a anului în curs, 1759. În paralel, natalitatea scade. În primele trei luni ale anului 2007 se năşteau 1325 de copii gălăţeni, în vreme ce în 2011 vedeau lumina zilei doar 1013. Statistic, natalitatea a intrat pe o pantă descendentă, coborând de la 8,58 la 6,65 de nou-născuţi la suta de mii de locuitori. Potrivit tendinţei naturale, natalitatea în mediul urban este mai scăzută decât cea din mediul rural.

Răpuşi de primul an de viaţă
De la începutul lunii ianuarie şi până la finele lui martie, în judeţul Galaţi au decedat 16 copii cu vârste sub un an. Statistic, acest lucru se traduce într-o rată a mortalităţii infantile de 13,63 la suta de mii de locuitori, egală cu cea din 2010, dar mai mare faţă de cea din 2007, 2008 şi 2009. A scăzut, în schimb, numărul de avorturi la cerere, informează DJSP. În primul trimestru al lui 2007, 125 de mame au cerut oficial medicului să le facă întrerupere de sarcină, faţă de numai cinci mame, în perioada similară a acestui an.

Tot mai puţini şi mai bătrâni
Sporul natural (numărul naşterilor raportat la numărul deceselor) este negativ şi înregistrează cea mai îngrijorătoare valoare din ultimii patru ani. În 2007, se înregistra un spor natural de –2,96 la mie, iar valoarea a scăzut continuu până la – 4,9 la mie, în acest an. Din nefericire, nu suntem doar mai puţini, ci şi din ce în ce mai bătrâni: peste 110.000 de gălăţeni dintre cei 609.000 au mai mult de 60 de ani, în vreme ce numărul gălăţenilor sub 14 ani se menţine sub 100.000.

Bolile gălăţenilor
Dacă ar fi să numărăm pacienţii tuturor cabinetelor medicale din oraş, e greu de crezut că am găsi vreun gălăţean sănătos tun printre noi. Ne întrebăm pe cine ar trebui să dăm vina pentru suferinţele care ne împovărează şi ne fac să pierdem lupta cu boala, poate mai devreme decât românii din alte judeţe. Să fie aerul curat pe care îl respirăm, viaţa tihnită a omului încolţit de probleme, sau poate veşnica sărăcie în care se zbate sistemul sanitar? Pentru moment, un singur lucru e cert: murim cu zile, măcinaţi de boli de tot felul, cele mai multe incurabile şi chinuitoare.

  • Cancerul

Potrivit ultimelor raportări de profil ale DJSP, numărul pacienţilor din municipiul Galaţi bolnavi de cancer este de peste 1.200. În fiecare an, tot mai mulţi gălăţeni află că suferă de afecţiuni oncologice, adesea în stadii avansate, care nu permit vindecarea completă. Acestora li se adaugă cele câteva mii de pacienţi din judeţ aflaţi deja în evidenţa medicilor oncologi din ţară şi din străinătate.

  • HIV-SIDA

La 1 ianuarie, erau înregistraţi în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase din oraşul nostru 294 de bolnavi de SIDA, cu vârste începând de la 11 ani. Galaţiul este, în acest moment, pe locul al patrulea în ţară la capitolul numărului bolnavilor care suferă de pe urma infectării cu virusului imuno-deficienţei umane. Pe primele trei locuri se află Bucureştiul cu 2.923 de bolnavi aflaţi în evidenţe, Constanţa cu 855 de bolnavi şi  Bacău cu 343 de bolnavi.
La începutul anilor 1990, la Galaţi erau înregistraţi circa 600 de bolnavi de SIDA. Circa jumătate dintre ei au decedat sau au fost pierduţi din evidenţele medicilor.

  • Tuberculoza

Potrivit Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, în primul trimestrul al acestui an au fost raportate 145 de cazuri noi de tuberculoză. Situaţia este mai bună decât în anii precedenţi: în 2007 se reportaseră 231 de cazuri noi, numărul scăzând sub pragul de 200 până la finele anului trecut. Depistată la timp şi tratată corespunzător, tuberculoza nu este mortală. Din păcate, mulţi dintre pacienţii gălăţeni abandonează tratamentul în repetate rânduri, ceea ce determină o rezistenţă a bolii şi, în timp, o slăbire tot mai accentuată a organismului bolnav.

  • Obezitate şi boli de inimă

Potrivit unui studiu realizat de şeful secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Magdalena Moroşanu, circa 60 la sută dintre gălăţeni sunt supraponderali. Mai exact, avem aproape 200.000 de mii de obezi şi alţi peste 175.000 de mii de supraponderali. Excesul de greutate duce la îmbolnăvirea inimii şi a sistemului arterial, ceea ce explică miile de pacienţi care se adresează medicilor cardiologi şi neurologi. Într-un interviu acordat anterior «Vieţii Libere», şeful secţiei de Cardiologie din Spitalul Judeţean, dr. Eugenia Nechita, ne-a declarat că, anual, peste 12.000 de gălăţeni vin la medicul cardiolog şi că, aproape lunar, apare un caz în care s-ar justifica un transplant cardiac.
De asemenea, o greutate corporală excesivă favorizează apariţia diabetului – afecţiune nevindecabilă şi care, netratată, poate da complicaţii grave. În acest moment, în evidenţele medicilor gălăţeni există peste 14.000 de pacienţi cu diabet.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.