spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Gălăţenii, victime colaterale în războiul rece – Căldura nu vine prea curând

- Advertisement -

* Apaterm vrea să înceapă să dea căldură în spitale şi în şcoli, aşa că i-a cerut CET-ului să mărească parametrii agentului termic * Însă termocentrala, care este pe cale să piardă creanţe de 100 de milioane de dolari de la Apaterm, nu mai vrea să dea agent termic pe ochi frumoşi *

Îngheţăm în apartamente din cauza războiului pe bani dintre producătorul de agent termic primar, Electrocentrale Galaţi, şi distribuitorul de apă caldă şi căldură, Apaterm! Acesta din urmă îi cere centralei să-i dea energie termică pentru a le putea furniza căldură măcar spitalelor şi şcolilor. „Am înaintat cererea către CET sâmbătă”, a afirmat directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas. În acelaşi timp, însă, Apaterm încearcă să scape de plata către CET a celor peste 340 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea energiei termice pe care a consumat-o în anii anteriori. În aceste condiţii, răspunsul centralei este uşor de anticipat: ea respinge cererea de energie termică formulată de Apaterm, explicând că, din cauza creanţelor nerecuperate de la societatea edilitară, nu îşi poate plăti furnizorul de gaz, Romgaz. „Nu pot produce energie termică fără gaz şi nu pot lua gaz fără bani”, spune directorul de la CET, Eduard Urbanschi.

Apaterm este gata să dea căldură
„Se fac probe pentru alimentarea cu agent termic unităţilor sanitare şi de învăţământ. Se fac probe şi la blocuri, iar unde au apărut probleme, am luat legătura cu asociaţiile”, a spus, ieri, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.
Faptul că sistemul de distribuţie a căldurii este gata de pornire nu ne încălzeşte cu nimic. Literalmente. Ca să ne poată încălzi, sistemul trebuie să fie alimentat de CET cu agent termic primar – apă mai fierbinte decât cea livrată pentru băiţă. „Pentru a furniza căldura în oraş, trebuie să primim de la Electrocentrale agentul termic primar la alţi parametri decât cei de până acum. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns de la CET”, a declarat Mircea Ispas.

E groasă. O spune şi primarul
Edilul-şef, Dumitru Nicolae, vorbeşte şi el despre necesitatea pornirii sistemului centralizat de încălzire măcar pentru consumatorii prioritari. „Ieri (sâmbătă, n.r.) am avut o discuţie cu directoarea de la Apaterm, Adriana Stratulat, pentru a începe să se furnizeze căldură şcolilor, creşelor, grădiniţelor şi spitalelor, căci acestea sunt prioritare. Apaterm este pregătită, dar… trebuie să i se şi furnizeze căldură, pentru a o putea distribui”, a spus primarul Dumitru Nicolae, făcând trimitere la Electrocentrale. Acolo, însă, este o mare problemă, a recunoscut şi edilul-şef. „Din câte ştiu, există o problemă la Electrocentrale, în legătură cu relaţia lor cu Romgaz, iar problema este provocată de datoriile pe care CET le are de recuperat de la Apaterm. La fel de adevărat este că jumătate din asociaţiile de proprietari din Galaţi are datorii mai mari de două-trei luni. Marţi am programat o întâlnire cu reprezentanţii Electrocentrale, pentru a lămuri situaţia, dar vă spun: este greu să rezolvi un litigiu în ţara în care toată lumea are dreptate. Eu am reţineri că se va putea furniza căldura în oraş chiar şi de la 1 noiembrie…”, a avertizat Dumitru Nicolae.

Totul se rezumă la bani, explică CET
Ca să poată creşte parametrii agentului termic primar pe care i-l furnizează societăţii Apaterm, Electrocentrale trebuie să primească mai mult gaz metan de la Romgaz. Acesta din urmă, însă, i-ar fi spus recent centralei gălăţene că, dacă vrea gaz, trebuie să-şi plătească datoriile. „Nu pot produce energie termică fără gaz şi nu pot lua gaz fără bani. Romgaz ne cere să-i achităm într-o singură tranşă restanţa de 7-8 milioane de lei, pe care până acum o plăteam eşalonat. Trebuie să-i dau aceşti bani Romgazului ca să pot ridica debitul de agent termic primar către Apaterm. Însă eu i-am vândut Apatermului un produs (agentul termic primar, n.r.) pentru care nu am fost plătit. Nu pot pune bani din buzunar, nu am cum. I-am avertizat din timp pe cei de la Apaterm, dar ei se joacă!”, a declarat Eduard Urbanschi.
Întrebat dacă, în acest condiţii, este pusă în pericol alimentarea cu căldură a gălăţenilor în sezonul rece 2011/2012, directorul CET răspuns pozitiv. Dar nu ar putea intra în stocurile de păcură ca să-i furnizeze societăţii Apaterm agent termic primar pentru încălzire? „Stocurile de păcură sunt stocuri de siguranţă, menite să asigure continuitatea în alimentare în cazul în care se întâmplă ceva cu gazul. Ele s-ar epuiza într-o săptămână sau două”, a răspuns directorul Eletcrocentrale Galaţi.

Vremea rece impune startul încălzirii
Nu trebuie să fii meteorolog ca să constaţi că temperaturile de afară au coborât atât de mult, încât pornirea sistemului centralizat de încălzire ar fi pe deplin justificată. Legea ne dă dreptate: populaţia trebuie alimentată cu căldură dacă, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, media temperaturii exterioare este sub zece grade Celsius. După socotelile gălăţenilor care tremură în apartamente, condiţia este îndeplinită; după calculele celor de la Apaterm, încă nu.
În ultimii ani, am avut aceeaşi discuţie în luna octombrie: porneşte sau nu încălzirea oraşului? Răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: nu mai devreme de 1 noiembrie. Motivele sunt diferite. Pe de o parte, există teama – justificată pentru săracii Galaţiului – că pentru perioada din octombrie în care ar primi căldură nu ar beneficia de ajutoarele de încălzire de la stat (căci legea consideră că iarna începe la 1 noiembrie). Pe de altă parte, fiecare asociaţie de proprietari i-ar putea solicita societăţii Apaterm să fie alimentată cu agent termic, dacă cererea ar fi susţinută de mai mult de jumătate din numărul locatarilor. Iar aici avem eterna luptă dintre cele două tabere: pro-căldură (familiile cu copii mici, care, în lipsa căldurii, apelează la costisitoarele instalaţii electrice de încălzire) şi anti-căldură (gălăţenii cu datorii la întreţinere, care trăiesc după dictonul „dacă ţi-e frig, mai pune o haină pe tine!”).

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.