spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

FRAUDĂ LA LICEU (II)

- Advertisement -

• conducerea a depus o plîngere împotriva Mariei Enache, acuzele fiind fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare • pe lîngă problemele cu chitantele eliberate copiilor cazati în internat, au mai fost identificate si altele • Maria Enache a gătit mîncarea pentru un praznic în cantina internatului si a transportat-o la Hangu folosind masina institutiei • aceasta mai este acuzată că a ocupat postul de administrator fără a întruni conditiile de participare la concurs • „Scoala este o institutie care trebuie ferită de astfel de lucruri ilegale, imorale“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan •

Problemele identificate de comisia de disciplină constituită la nivelul Colegiului „Gheorghe Asachi“ din Piatra Neamt fac obiectul unui dosar penal ce este instrumentat de lucrătorii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Actuala conducere a liceului a depus o plîngere penală în care Maria Enache, fost administrator, este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare. „Maria Enache avea functia de administrator si casier, încasînd si eliberînd chitante conform fisei postului. Conform raportului Comisiei de Cercetare si Disciplină din data de 19 octombrie 2010 s-a constatat o lipsă în gestiunea doamnei Enache. Astfel, între sumele înregistrare în contabilitate si sumele calculate în functie de evidenta copiilor cazati în regim de internat în perioada 2009-2010, există o diferentă de 96.642 lei (…)“, se arată în plîngerea depusă la Politia Neamt. Comisia a mai descoperit si alte lucruri dubioase din perioada cît Maria Enache a fost administrator. Una dintre ele se referă la modul în care a ocupat postul. „Sînt neclarităti serioase, iar din punctul nostru de vedere nu a fost respectată legislatia atunci cînd a fost angajată. A fost angajată fără a avea diplomă de bacalaureat. În CV scrie că ar avea diplomă, dar nu are. Am verificat si am constatat că dumneaei a terminat liceul în 1992 fără diplomă. La angajare, a adus cartea de muncă unde scrie că are 12 clase cu diplomă cu tot, dar este un fals. Nu are 12 clase finalizate cu diplomă de bacalaureat, ceea ce este o conditie minimală pentru angajare pe postul de administrator. Comisia de angajare era obligată să ceară CV-ul, însă acesta se bazează pe acte justificative. În CV scrie că a fost sef de protocol, însă conform cărtii de muncă a fost muncitor necalificat la o unitate militară. Are o scoală postliceală, dar la vremea respectivă, cînd a făcut-o, legislatia permitea să se facă scoală post fără diplomă de bac. Poti să faci uz de această diplomă în momentul în care ti-ai finalizat studiile liceale. Există ordine clare cu privire la conditiile minime privind studiile si vechimea de angajare pentru functia de administrator de patrimoniu“, a declarat Valentina Pavel, directorul Colegiului „Asachi“. Maria Enache afirmă că functia a ocupat-o prin concurs si că a îndeplinit toate conditiile: „Conditiile de participare la concurs au fost îndeplinite, iar functia am ocupat-o legal“.

Masina institutiei, folosită în interes personal

O altă chestiune descoperită de cei patru membri ai Comisiei de Cercetare si Disciplină se referă la modul în care fostul administrator s-a folosit de cantina institutiei, dar si de autoturismul scolii pentru a-si rezolva problemele personale. „Au fost niste declaratii legate de administrarea cantinei, de magazia de alimente, fiind identificate si niste probleme cu un praznic. S-au scos alimente pentru un praznic, însă a fost foarte dificil să stabilim ceva clar, pentru că nu tineau o evidentă clară la cantină si ca să acopere lipsurile au făcut o factură în care apăreau 20 de litri de otet, o foaie de alimente. A transportat mîncarea cu masina scolii, spunînd că i-a dat voie conducerea“, a declarat profesoara Constanta Chelaru, membră a comisiei de anchetă. „A făcut praznicul la Hangu si chiar există o foaie de transport care confirmă acest lucru. Într-o declaratie, doamna Enache spune că a adus mîncarea la Hangu cu masina institutiei, avînd sprijinul conducerii din acea perioadă si mai aduce la cunostintă că nu a plătit benzina consumată pînă la Hangu si înapoi la Piatra pentru că nu i s-a comunicat dacă este necesar să plătească sau nu“, a mai sustinut directoarea Valentina Pavel. Cea incriminată a recunoscut că a făcut mîncarea la cantina internatului si faptul că s-a folosit de masina scolii: „Este adevărat că am solicitat să plătesc cursa respectivă, însă nu mi s-a spus că trebuie să achit. S-a făcut imputatie pe pomana respectivă, desi era achitată. Am factură de plată. Nu am plătit benzina pentru că nu mi s-a adus la cunostintă, desi am zis că-s de acord. Nu a fost singurul praznic făcut acolo. Au mai fost persoane care au gătit pentru praznice. Bucătăresele au fost plătite de mine pentru ajutorul acordat. Si am avut aprobare de la conducere si pentru gătitul mîncării, cît si pentru masină“.

„Nu mai este debandada de altă dată. S-a intrat în normalitate“

Din spusele cadrelor didactice rezultă că în acest moment la cantina internatului se mănîncă bine si că nu există elev care să nu-si primească chitanta pentru banii plătiti. „În trecut, în calitate de profesor diriginte am primit diverse reclamatii de la copii. Se plîngeau că nu mîncau cum trebuie, că primesc portiile mai mici. Eu, personal, refuzam să-i cred, pentru că stiam că în general viata de la internat nu este ca aceea de acasă. Ziceam că-s mofturosi. Îmi pare rău că nu i-am luat în considerare la acea vreme. Am făcut un calcul referitor la banii cheltuiti cu hrana copiilor pe anul scolar trecut si rezulta 6 lei pe zi/mîncare. Păi cum să trăiască un copil cu 6 lei/zi trei mese? Era clar că erau probleme. Din cauza conditiilor care au existat la internat în anii anteriori ne-au plecat foarte multi copii, în conditiile în care pentru noi acesta este foarte important pentru că atragem elevii din rural si asta ne ajută să ne realizăm planul de scolarizare. Acum am auzit o afirmatie precum că niciodată nu au fost atîtia bani pentru mîncare la cantina interantului ca în acest an scolar. Vă dati seama ce încasări slabe au fost în anii trecuti să poti face o asa afirmatie? Trebuiau să încaseze 243.491, iar conform registrelor au încasat numai 146.000 numai într-un an scolar. Toti copiii plătesc la timp, iar în internat există o evidentă clară a persoanelor care stau aici. Nu mai este debandada de altădată. S-a intrat în normalitate, chiar dacă deranjează pe cei care aveau niste deprinderi proaste înainte. Au început să plece cei care nu suportă să lucreze corect, să respecte programul. Noi nu venim la scoală să mîncăm din banii copiilor. De aceea vrem să le transmitem părintilor că lucrurile au revenit la normal si că-si pot lăsa copiii să studieze în conditii bune la noi“, a declarat profesoara Constanta Chelaru.

Institutia scolară trebuie să fie cea mai curată dintre toate

Directoarea Valentina Pavel speră că prejudiciul creat va fi recuperat si îsi pune toate sperantele în anchetatori: „Asteptăm finalizarea anchetei si dorim recupearea prejudiciului. Vă dati seama ce se putea face cu acesti bani în beneficiul elevilor? Noi avem datorii la utilităti pentru că în perioada respectivă si începînd din anul 2008, 2009, 2010, marea majoritate a facturilor de utilităti, respectiv gaz, energie electrică, gunoi, apă, canal, nu sînt plătite. Nu numai că nu s-au plătit că nu era de unde, dar s-au mai cumpărat si alte materiale de curătenie de valoare foarte mare – var, vopsea, detergent etc. De văruit nu stim cît s-a văruit, însă pot să vă spun că la etajul II, la internat, avem pe pereti humă. Acum încercăm să văruim încet-încet cîte o cameră“. Situatia de la Colegiul National „Gheorghe Asachi“ este cunoscută la Inspectoratul Scolar, reprezentantii acestei institutii asteptînd ca ancheta aflată în desfăsurare să identifice vinovatii si să fie recuperat prejudiciul. „Din păcate situatia nu este deloc simplă. Doamna director Pavel m-a anuntat despre cum stau lucrurile acolo, pentru că după ce a fost nominalizată pe functie a făcut niste verificări si a constatat că treaba nu e curată. Noi, oamenii din învătămînt, trăim cu spaima grijii fată de elevi. Responsabilitatea noastră este să le fie bine copiilor si să le asigurăm conditii normale în timpul procesului instructiv-educativ. Or la internatul de la «Asachi» este o chestiune de anormalitate si un om din învătămînt percepe foarte greu abuzurile de acest gen. Vreau să se rezolve problema conform legii pentru că, din păcate, conform moralei, nu mai este posibil. Pe mine mă înspăimîntă faptul că cineva poate face asa ceva, pe de o parte, si pe de altă parte scoala este o institutie care trebuie ferită de astfel de mizerii. Este jenant că într-o unitate de învătămînt s-a putut întîmpla asa ceva“, a declarat profesor Lumiita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.