spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Focar de gripă aviară la granița de sud a județului Vaslui

- Advertisement -

PERICOL… Este alertă la granița de sud a Vasluiului. Autoritățile au identificat un nou focar de gripă aviară în țară, de data aceasta în județul Galați. Virusul H5N1 a fost confirmat la o lebădă moartă, găsită pe Fondul de Vânătoare de la Suceveni. Mihai Ponea, vicepreședintele Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), atrage atenția asupra pericolului de răspândire a gripei aviare, mai ales că în județul Vaslui sunt trei mari ferme de păsări. “Din păcate, da, suspiciunea pe care o aveam cu privire la focarul de gripă aviară la Fondul de Vânătoare Suceveni s-a confirmat. Am dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezenţa gripei aviare la păsările sălbatice”, a precizat Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA.

De asemenea, acesta a explicat că, zilele trecute, i-a convocat într-o videoconferință pe toți directorii de DSVSA din țară, în cadrul căreia au fost analizate noile informaţii privind evoluţia acestei boli la nivel european şi a fost dipusă aplicarea următoarelor măsuri: “monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA; au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare, etc.; o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă;  a fost dispus pe întreg teritoriul României ca în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice; a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

Transporturile de păsări din zonele de supraveghere, interzise în România

Focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) şi Ungaria (28 de focare). Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croaţia (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franţa (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) şi Slovacia (2 focare). Pentru a preveni introducerea în România a gripei aviare înalt patogene, a fost interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere. “La nivelul unităţii de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie”, a explicat Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA.

Recomandări pentru crescătorii de păsări

ANSVSA recomandă crescătorilor de păsări din gospodăriile populaţiei să respecte următoarele o serie de măsuri, precum „separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Da… pai care nu s-a vaccinat sa le omoram gainile sa moara de foame. Porci nu mai au ca interzicem scroafa, mai o pesta australiana, ne descurcam. Femeile nu mai nasc ca le-am vaccinat, totul merge conform planului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.