spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Festivalul Folk „Ion Chiriac”, la final!

- Advertisement -

ION CHIRIAC TRÃIESTE… A treia editie a Festivalului folk „Ion Chiriac” a fost primul eveniment organizat sâmbãtã, 15 iunie, la Ansamblul monumental „Statuia Ecvestrã a lui Stefan cel Mare” de la Bãcãoani, în amfiteatrul ce si-a deschis portile cu acest prilej. Amfiteatrul este realizat într-un decor ce aminteste de izbânda lui Stefan cel Mare de la Podul Înalt si poate acoperi o asistentã de aproximativ patru sute de persoane. Iatã cã, dupã ce prima editie a festivalului s-a desfãsurat doar la Ghermãnesti, în localitatea natalã a artistului, cea de a doua editie, cea de anul trecut, a inclus Pãdureniul, gazda unei tabere destinate atelierelor de folk pentru concurentii înscrisi la festival si Ghermãnestiul artistului, editia de anul acesta, cea de a treia, a debutat mai întâi în sala mare a Centrului Cultural „Podul Înalt” de la Bãcãoani, în locul unde Ion Chiriac în anii ‘80 a slujit cu vocatie si profesonalism aceastã comunitate, în calitate de director al Centrului Cultural, apoi la amfiteatrul ce tocmai si-a deschis portile la Bãcãoani. „Felicit pe toti participantii. L-am cunoscut pe Ion Chiriac, care si-a dedicat toatã viata muzicii si, în special, folk-ului. Noi, Consiliul Judetean Vaslui si Central Cultural Vaslui, îI vom duce mai departe creatia artisticã, astfel ca voi sã eternizati tot ceea ce a creat îndrãgitul cantautor. Prin voi, Ion Chiriac este printre noi. Din acest an, festivalul va fi aici, la Ansamblul monumental „Podul Înalt” de la Bãcãoani, o zonã superbã, pe care o vom dezvolta în continuare, pentru a deveni un punct turistic si cultural important”, a spus Ciprian – Ionut Trifan, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, în deschiderea evenimentului. Ducu Bertzi a fost surpriza serii, alãturi de artistii care au evoluat în seara de duminicã si la Ghermãnesti, acasã la Ion Chiriac. A doua zi de festival s-a desfãsurat doar la Ghermãnesti, unde a avut loc recitalul laureatilor. S-au mai aflat pe scenã: Ioana, fiica lui Ion Chiriac, Gelu Chiriac, fratele lui, jumãtatea grupului „Fratii Chiriac”, Romicã Brunchi,Tiberiu Ionitã , Cãtãlin Stepa, Sorin Poclitaru.

Mihaela MANU

Primele cuvinte care mi-au venit în minte acum, când m-am apucat sã scriu despre festival, sunt acestea: Ion Chiriac trãieste. Vã pot spune cã existã si alte cuvinte cu care as fi putut sã încep, dar cred cã acestea sunt cele mai potrivite. Faptul cã existã acest festival în care oamenii îl vãd pe Ion Chiriac pe afise, pe bannere, în fotografii, în expozitia foto deschisã la Podul Înalt, faptul cã îi ascultã din nou muzica lui si a grupului „Fratii Chiriac”, mã determinã sã vorbesc deschis. Sunt toate atitudini ce vorbesc despre respectul ce i-l purtãm cu totii, pentru ceea ce a fost si este pentru noi, Ion Chiriac: menestrelul de suflet al Vasluiului. Spun asta, pentru cã Ion cânta doar cu sufletul, cu tot sufletul lui, altfel nu putea. Si oamenii au simtit si simt asta, ascultându-l. Atât cât a trãit, Ion Chiriac l-a iubit foarte mult pe Stefan cel Mare, l-a cântat, i-a fãcut si el cântece si, iatã cã Sfântul Stefan al Moldovei nu se lasã mai prejos. L-a adus acasã la El, în locul benefic al victoriei Sale de la Vaslui. L-a adus lângã el. Atunci când mergi pentru prima datã într-un spatiu, o faci cu timiditate, cu retinere. Dar la ora desfãsurãrii evenimentului, 15 iunie, ora 17.00, sub privirile Sfântului Stefan, toti cei prezenti au avut sufletele deschise si un soi de liniste interioarã, la care a contribuit tot ce s-a întâmplat acolo: scena, decorul din împrejurimi si cei care au trecut pragul acestui loc. Nouãsprezece fotografii din ipostazele de scenã si de viatã ale lui Ion Chiriac, au întâmpinat de la intrare pe cei care au avut încredere în invitatia fãcutã de organizatori. Cred cã încrederea le-a fost rãsplãtitã prin tot ceea ce s-a întâmplat la festival: „Ion Chiriac, pe lângã faptul cã avea un timbru special, avea si o bunãtate si o disponibilitate de a se oferi cu tot ceea ce are, specificã artistilor mari. Ion Chiriac este o emblemã a Vasluiului si, dacã noi îi respectãm memoria, ne respectãm pe noi si creem continut identitãtii noastre. Dacã acest festival va continua, Ion Chiriac va continua sã existe. A fost o încântare sã ascultãm în interpretarea vocilor de copii, repertoriul lãsat nouã de Ion Chiriac. Anul urmãtor vom completa itinerariul acestui festival cu localitatea de origine a lui Valeriu Penisoarã, Duda Epureni, un alt mare folkist care a vorbit si a cântat despre judetul Vaslui”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Vaslui.

În inima festivalului

Participantii la festival au vizitat parcul muzeal amplasat în fata amfiteatrului, unde au putut admira în miniaturã ctitoriile Sfântului Stefan cel Mare. La ora începerii festivalului, amfiteatrul era aproape în totalitate populat: multi copii si multe chitare, dar si multi dintre vasluienii ce iubesc muzica folk si au ales sã îsi petreacã dupã amiaza de duminicã la Podul Înalt. Au fost prezenti la eveniment prieteni si fani ai lui Ion Chiriac, între care, cea mai în vervã a fost, ca de obicei, si în aceastã zi specialã de 15 iunie, Lori Decusearã, presedinta Fan Clubului „Ion Chiriac”, care a oferit celor prezenti fotografii cu artistul si mici trandafiri albastri, în amintirea lui si a cântecului „Trandafirul albastru”, ce îI reprezintã. Festivalul „Ion Chiriac” s-a adresat tuturor celor care iubesc muzica folk si au avut disponibilitatea de a învãta repertoriul lui Ion Chiriac, aceasta nefiind neaparat o conditie fãrã de care nu s-a putut concura. Ajuns la cea de-a treia editie, Festivalul Folk „Ion Chiriac” s-a bucurat de o participare numeroasã. Peste 100 de tineri din România si din Moldova au promovat muzica folk si, în special, pe cea a lui Ion Chiriac. Juriul festivalului a fost alcãtuit din Ioana, fiica lui Ion Chiriac, ce cântã si predã muzica, Gelu Chiriac, fratele si totodatã jumãtatea alãturi de care Ion a cântat din copilãrie, fiind cunoscuti în întreaga tarã drept grupul „Fratii Chiriac”, si poetul Sorin Poclitaru, presedinte al juriului. Juriul a avut o misiune dificilã, dar pânã la urmã, Marele Premiu a fost acordat Gruplui Folk „Dacii Liberi” din Bârlad. Elena Secrieru a primit Premiul Special „Ion Chiriac”, iar Beatrice Dumitriu a primit un premiu special pentru creatie. La individual, categoria sub 14 ani, un pusti de numai 11 ani , din Moldova, pe nume Daniel Matei, a impresionat juriul , dar si publicul, fiind aplaudat îndelung. El a primit premiul I. La individual, peste 14 ani, moldovenca Maria Coval din Ungheni a obtinut premiul I. La grup, „Fratii Cãlin” din Bârlad au câstigat premiul I la categoria sub 14 ani. Au mai obtinut premii: Maria Macovei – premiul II si Anastasia Cretu- premiul III, la categoria individual sub 14 ani, Cãlin Nicolae -premiul II si Violet David Ionut. La categoria grup peste 14 ani, grup „Unfolk” Ungheni, Republica Moldova -locul II, iar grupul „Serafimii” de la Deleni au obtinut locul III. „Premiul special pentru cea mai bunã interpretare a unei piese apartinând folkistului Ion Chiriac” si „Premiul special pentru creatie” au fost în valoare de câte 500 lei fiecare. Marele premiu: 1000 de lei, premiile I au fost în valoare de 700 lei, premiile II de 500 lei, iar premiile III – 300 lei.

Romicã Brunchi: „Ion Chiriac a fost una din cele mai complexe personalitãti pe care le-am cunoscut vreodatã”

„Cred cã un om ca Ion Chiriac se naste foarte rar. Simplu, sincer, deschis si uman, el face parte din categoria acelor oameni care ne-au marcat viata , care au însemnat adevãrate stele, despre care abia dupã ce s-au stins ne dãm seama cât de frumos luminau sufletele noastre. Eu am fost avantajat de soartã sã îl cunosc si sã discut cu el despre multe lucruri. Era constient de talentul sãu de a comunica. Vorbea cu oamenii, cânta împreunã cu ei, îI fãcea sã ofteze, sã plângã. Iubea publicul cu toatã puterea lui. Ion Chiriac a fost unul din ultimii pãstrãtori de noblete din interiorul acestui gen muzical, plecat pe nedrept dintre noi. Pentru toate acestea, îl regretãm nespus pe Ion. Si pentru toate acestea, stim cã ne va lipsi foarte mult de acum înainte. Interpret de muzicã, recitator inegalabil, inimã de aur, multitalentat, fermecãtor, Ion Chiriac a fost una din cele mai complexe personalitãti pe care le-am cunoscut vreodatã. Cineva spunea cã „viata e doar un bilet de voie prin aceastã lume”. Convins cã ne privesti dintr-o stea, vreau sã îti transmit, Ioane, cã îti multumesc pentru cã în parcursul vietii tale prin lume, te-ai oprit o clipã si în sufletul meu”, a mãrturisit folkistul Romicã Brunchi, directorul festivalului. A fost festivalul de anul acesta o victorie, pentru cã Ion Chiriac a fost un mare suflet si un mare folkist. El a intrat în inima si în viata noastrã, a generatiilor apropiate lui, cu eleganta aceea inocentã ce ne va aminti tuturor mereu de el si de grupul „Fratii Chiriac”, copiii minune ai anilor ’70- ’80, pe când si noi eram copii sau adolescenti. Moartea lui neasteptatã din 2021, a fost nedreaptã. Ion Chiriac nu ne-a oferit tot ceea ce avea de lãsat pe pãmânt. Nu a reusit sã înregistreze zecile, sutele de piese compuse. Credeam împreunã cã vom avea timpul din lume, dar nu a fost sã fie asa. Ion avea spectacolul în sânge, ca toti marii artisti. De ce n-am crede cã el va reveni sã termine ceea ce avea de terminat pe pãmânt? Cum, vom vedea. Poate, cu sigurantã , prin acest festival, care este acum atât de viu. Festivalul e un început de poveste. Povestea va urma. Multumesc si eu mult, celor care ati trudit ca el sã existe!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.