spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Festivalul Folcloric International „Hora din strãbuni”, redus la 3 zile. Iatã ce tãri îsi vor trimite reprezentantii!

- Advertisement -

EVENIMENT… Pandemia de coronavirus si mãsurile de limitare a rãspândirii virusului schimbã programul Festivalul Folcloric International „Hora din strãbuni”. Dacã editiile trecute acesta se desfãsura pe parcursul a cinci zile, anul acesta vasluienii se vor putea bucura doar de trei zile de spectacol, în perioada 30 iulie-1 august. Întregul eveniment va avea loc în Piata Civicã, într-un perimetru bine delimitat, în care vor fi asezate mai multe scaune. Accesul va fi liber, vasluienii nu vor mai plãti bilet, însã vor trebui sã se încadreze în una din urmãtoarele situatii: sunt vaccinati, au trecut prin boalã (COVID-19) în urmã cu 90 zile, un test Real-PCR negativ, efectuat cu 72 ore înainte sau un test rapid negativ, efectuat cu 24 de ore înainte de eveniment. Tãrile care vor fi reprezentate prin dans, culturã si traditii sunt Serbia, Republica Moldova, Cipru, Bulgaria si Ucraina. De asemenea, vor participa si ansambluri din Vaslui, Husi, Drânceni, Negresti, Osesti, Muntenii de Sus, Oltenesti si Perieni.

Festivalul Folcloric International „Hora din strãbuni” a fost organizat pentru prima datã în 1995. Dupã editia din 1997, evenimentul a fost întrerupt timp de 16 ani. A fost reluat în 2013. Spectacolul se desfãsoarã o datã la doi ani, alternativ cu celãlalt mare eveniment al Vasluiului, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase”. Începând cu editia din 2015, „Hora din strãbuni” a redevenit membru al Consiliului International de Organizare a Festivalelor Folclorice. La editia de acum doi ani au participat zeci de trupe din tarã si din strãinãtate: Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Iran, Kazhstan, Mexic, Moldova, Panama, Slovacia, Ucraina, Vietnam.Cu alte cuvinte, un amalgam de culturã, traditii si frumos.

„Ne mai dorim o trupã Polonia sau Ungaria”

Editia din acest an se va desfãsura pe parcursul a trei zile – 30 iulie-1 august. „Din pãcate, este foarte greu pentru trupele din afara Europei sã se prezinte la Vaslui. În teorie se poate, dar practica ne pune într-o situatie cu multe necunoscute. Sigur, asta nu înseamnã cã peste doi ani, în 2023, nu vom reveni la formula de cinci zile, în perioada pe care noi o avem trecutã în calendarul C.I.O.F.F. La aceastã orã, avem confirmarea trupelor din Serbia, Republica Moldova, Cipru, Bulgaria si Ucraina. Ne mai dorim o trupã Polonia sau Ungaria, însã vom vedea dacã se concretizeazã. Va mai veni de la Iasi – Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte”, suntem în discutii cu alte douã ansambluri, Baladele Deltei de la Tulcea si Sângeorz-Bãi, judetul Bistrita-Nãsãud – Ansamblul Pãunita. Din Vaslui vor participa grupuri din Husi -Trandafir de la Moldova, Vaslui -Hora Vasluiului, Drânceni, Negresti, Osesti, Perieni, Muntenii de Sus, Târzii.Majoritatea grupurilor au reluat repetitiile dupã o pauzã lungã, pentru cã au fost sistate din martie 2020 si pânã în aprilie 2021, de aici si dificultatea de a gãsi grupuri participante. Inclusiv grupul pe care noi îl pãstorim – Hora Vasluiului – este în aceeasi situatie. Încercãm sã oferim o mostrã din ceea ce avea ansamblul, dar nu ne vine usor, pentru cã în proportie de 70% grupul a fost înnoit cu copii care vor debuta la Festivalul „Hora din strãbuni”. Ne asumãm aceastã situatie, probabil nu ne putem prezenta repertorial ca în 2019, dar trebuie sã începem de undeva”, a explicat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

Ateliere de dans în Parcul Copou

Programul festivalului va fi fãcut public pe data de 15 iulie, iar accesul va fi liber. Spectatorii vor trebui însã sã poarte mascã de protectie pe toatã durata desfãsurãrii evenimentului si, de asemenea, vor trebui sã se încadreze în una din urmãtoarele situatii: au dovada vaccinãrii (rapelul sã fi fost cu cel putin 10 zile înainte), au un test PCR negativ, fãcut cu trei zile înainte, un test rapid negativ, fãcut cu 24 ore înainte, sau au trecut prin boalã în urmã cu 90 zile. „Spectacolele vor fi transmise live pe ecranele ce vor fi amplasate în Piata Civicã, asa cum s-a întâmplat si la Festivalul Umorului. Dacã ni se va permite, vom organiza ateliere în Parcul Copou, cu posibilitatea vizionãrii si participãrii vasluienilor, însã, de asemenea, vor trebui sã facã dovada cã se încadreazã în una din cele patru situatii. Suntem în discutii si pentru organizarea unor spectacole la Pãdureni”, a mai transmis managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

Concursul de identitate vizualã «Hora din strãbuni». Organizatorii au ales douã lucrãri

Pentru a alege identitatea vizualã a Festivalului «Hora din strãbuni», Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui a organizat un concurs pe douã categorii de vârstã – 15-18 ani si 11-14 ani. La prima categorie, locul I a fost câstigat de Bãbusanu Mara- Alexia de la Liceul «Mihail Kogãlniceanu» (prof. Caliniuc Daniela) si Topor Alexandra-Andreea de Liceul «Emil Racovitã» (prof. Costin Ramona).Locul al II-lea a revenit elevelor Popliuc-Cuza Denisa Maria, Pruteanu Alexandr, Morariu Raluca, iar locul III -Menghitã Raluca, Secueanu Elena-Beatrice. Mentiune au primit elevele Andronic Claudia-Gabriela, Drangoi Paula-Andreea,Sopron Diana si Cozma Andreea-Alecsandra. La cea de-a doua categorie, clasamentul aratã astfel: locul I – Popliuc-Cuza Daria, Scoala Gimnazialã nr. 4 «Elena Cuza» (prof. Clisu Adina Georgiana),Cârlan Gabriel Silvian, Scoala Gimnazialã nr. 4 «Elena Cuza» (prof. Clisu Adina Georgiana) si Jude Anastasia, Scoala Gimnazialã nr. 5 «Stefan cel Mare» (prof. Costin Ramona); Locul al II-lea – Baciu Alexandra, Ifrim Aura, Achiricioae Maria Alexandra, Ciobanu Gabriel. „Felicitãri tuturor tinerilor implicati în acest proiect si cadrelor didactice pentru talent si dãruire!”, au transmis organizatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Acesta este un eveniment foarte bine venit! Ne bucura sa vedem costumele colorate ale ansamblurilor Romanesti, dar si internationale. Un lucru minunat in orasul nostru! Felicitari

  2. Adevarul ca ucrainienii au niste hore..mama mama…mai mare rasul. Da niste mozambicani, somalezi…au astia niste hore. Dee mama focului… Astia habar nu au ce înseamna a hori…bani cheltuiti aiurea.
    La acest festival…ar trebui sa vina moldovenii, romanii din Valea Timocului, Maramureseni, Banateni…astia chiar stiu ce înseamna hora din strabuni..strabunii nostri..
    Da din Belarus, nu?😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.