spot_img
12.2 C
Vaslui
02-oct.-2024
spot_img

Fermierii vasluieni, asteptati la Cahul, la primul Forum Agricol România – R.Moldova

- Advertisement -

Vesti bune pentru investitorii din agricultura judetului, în aceastã perioadã de iesire din recesiune, dupã cum spun analistii economici. La finele lunii mai, la Cahul, în sudul Republicii Moldova, va avea loc primul Forum Agricol România – Republica Moldova, la care vor participa firme din agricultura judetului Vaslui, atât cele care au experiente si proiecte de succes, cât si acele societãti care au demonstrat cã sunt preocupate de lucratul pãmântului, cresterea animalelor sau industrializarea produselor agro – alimentare. Ieri, consulul general al României la Cahul, Gentiana Serbu, a prezentat principalele coordonate sub care se va desfãsura acest forum, primul si cel mai important eveniment de acest gen organizat în sudul R. Moldova. Partener în aceastã actiune de cooperare transfrontalierã, Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) îsi doreste sã ducã la Cahul cei mai buni agricultori din judet, mai ales cã se anuntã oportunitãti de investitii foarte bune în agricultura de pe celãlalt mal al Prutului.

“Avem obligatia moralã de a sprijini actiunile pe care consulatele generale, consulatele sau Ambasada României de la Chisinãu le întreprind în spatiul de dincolo de Prut. Vreau sã promovãm povestile de suces din mediul de afaceri românesc, în general, si cel vasluian în mod special, mai ales cã suntem într-un judet de granitã si ne revine sarcina de a colabora cu investitorii din raioanele vecine. Ca români, avem datoria moralã de a sprijini românii de peste Prut, în lungul proces al preaderãrii, aderãrii si, în final, integrarea în Uniunea Europeanã, mai ales cã existã si un interes comun al Guvernului Republicii Moldova, în aceastã directie”, a explicat Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Doamna Gentiana Serbu, consulul general al României de la Cahul, a explicat în ce va consta acest forum, la care si-au anuntat participarea mai multi oficiali din tara noastrã, inclusiv ministrul Agriculturii, Valeriu Tabãrã. Consulul general nu a uitat sã aminteascã faptul cã institutia oamenilor de afaceri din judetul Vaslui este, începând de anul trecut, un partener de nãdejde al acestei institutii consulare a statului român, mai ales cã, la Cahul, s-a organizat si primul forum economic transfrontalier, forum la care au participat multi oameni de afaceri din judet. “Relatia noastrã de colaborare cu Camera de Comert de la Vaslui, este în atentia Centralei de la Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Externe, care intentioneazã sã dezvolte astfel de relatii de colaborare si cu alte institutii similare din tarã. Nu putem face fatã provocãrilor de unii singuri”, a spus consulul general al României la Cahul.

R. Moldova are nevoie de 2 miliarde euro, pentru realizarea standardelor de calitate ale UE

Nu este un secret pentru nimeni cã principala activitate din Republica Moldova o reprezintã agricultura si, din acest punct de vedere, organizarea forumului de la Cahul are menirea sã gãseascã noi cãi de cooperare între investitorii cu profil agricol de pe cele douã maluri ale Prutului. “Din pãcate, agricultura Republicii Moldova nu este nici foarte avansatã, nici în situatia cea mai fericitã. Agricultorii din Moldova s-au confruntat cu embargo din partea unor state, la struguri, cereale sau fructe, iar noi am intervenit si, cu ajutorul UE, s-a putut stabili scutirea de taxe la unele produse agricole. Cea mai mare problemã a agriculturii din R. Moldova este legatã de standardele de calitate. Tara vecinã este într-un proces de negociere cu Uniunea Europeanã, care va conduce si la încheierea unui acord de liber schimb. Adevãrata provocare pentru R. Moldova este cã, pentru respectarea standardelor de calitate ale UE, este nevoie de douã miliarde de euro, iar autoritãtile din tara vecinã nu pot face singure acest pas. Fãrã investitii directe nu se va atinge acest deziderat”, a explicat doamna Serbu. Consulul general a mai spus cã “România nu are niciun interes ca tara vecinã sã rãmânã sãracã si instabilã politic, oamenii de acolo au dreptul la bunãstare si la o viatã normalã… Fac un apel cãtre toate firmele din judetul Vaslui de a ne sprijini în acest demers pe care-l facem la finele lunii mai, mai ales cã avem confirmarea interesului atât din partea ministrului Agriculturii, dl. Valeriu Tabãrã, cât si a sefilor de agentii din România, dar si a oficialilor de la Chisinãu, pentru acest forum”, s-a adresat consulul general firmelor din judet, care au trimis ieri reprezentanti, la sediul CCIA.

Este nevoie de investitii complementare în zonele de granitã

Ionel Constantin, presedintele CCIA, a spus cã se pregãtesc înscrierile pentru aceastã misiune economicã, una din cele mai importante din ultimii ani, din zona Moldovei. “As dori ca una – douã firme de succes din judet sã-si prezinte povestile lor, mai ales cã se anuntã participãri importante ale mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului. Este momentul ca investitorii români, alãturi de cei rusi si ucraineni, sã participe la investitiile pe agriculturã din R. Moldova. Un prim pas ar fi realizarea unor investitii complementare, atât în judetele de granitã din România, cât si în raioanele de la Prut, putem discuta de investitii de orice gen sau branduri ecologice, dupã care tânjesc vesticii, investitii care sã dezvolte economiile din România si tara vecinã. Trebuie sã investim acolo si asa vom face”, a spus Ionel Constantin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.