spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fata nevazuta a referendumului

- Advertisement -

Cifrele oficiale ale ultimului scrutin de la Iasi scot la iveala multe curiozitati sau ciudatenii. In ansamblu, iesenii din mediul rural au fost cei mai constiinciosi la vot. La Ciohorani sau Helesteni, 80% dintre localnici s-au prezentat la vot. In schimb, in orase, prezenta a fost slaba. Doar 40% dintre votantii din municipiu s-au prezentat la vot. La Podu Iloaiei, nici macar o treime dintre cei trecuti pe listele electorale nu s-au prezentat la vot. Basescu a obtinut cel mai mare procent favorabil la Siretel: 21%, si cel mai mic la Coarnele Caprei: 0,4%.

Referendumul de duminica inca mai produce efecte si scoate la iveala curiozitati. In urma referendumului, presedintele Traian Basescu se va intoarce cel mai probabil in functie, participarea la referendum la nivel national fiind de doar 46,23%. Dintre cele 8,4 milioane de romani care s-au prezentat la vot, peste 87% au spus „da” demiterii presedintelui. Situatia a fost oarecum similara si in judetul Iasi, unde in toate cele 98 unitati administrativ-teritoriale a fost votata demiterea presedintelui Romaniei de majoritatea participantilor la vot. Iesenii din comuna Siretel, condusi de un primar PNL, au fost cei mai hotarati in privinta demiterii presedintelui Romaniei, ei votand „da” in proportie de 94,62%. Cel mai mic procent de voturi in favoarea demiterii s-a inregistrat la Dolhesti, respectiv 76,68%. Cei 20,71% de locuitori din Dolhesti care nu au fost de acord cu demiterea au reprezentat cel mai mare procent al sustinatorilor presedintelui suspendat. La cealalta extrema, doar 0,41% dintre satenii din Coarnele Caprei prezenti la vot l-au sustinut pe Traian Basescu.

Prezenta maxima la Ciohorani

In comunitatile preponderent catolice, satenii par a nu se fi inghesuit la vot. In Butea, de exemplu, a fost inregistrata o prezenta de doar 33%. La Focuri, putin peste 35%, in timp ce locuitorii comunei Rachiteni s-au adunat la vot intr-un procent aproximativ egal cu cel din Focuri. Cu toate acestea, exista si comunitati catolice ale caror prezente la vot l-ar fi trimis acasa pe presedintele Romaniei daca se inregistrau la nivel national. Astfel, la Halaucesti s-a inregistrat o prezenta de peste 53%, iar la Oteleni de peste 57%. Parerile au fost impartite si in comunitatile in care tiganii sunt majoritari. In comuna Voinesti au participat la referendum 38% dintre localnicii cu drept de vot, in Ciurea 42%, iar in Grajduri 48%. In schimb, in Lungani s-a inregistrat o prezenta de circa 68%, iar la Ciohorani a trecut de 80%.

Presedintele Traian Basescu nu a castigat batalia pentru Cotroceni nici macar in comuna Gorban, la Podu Hagiului, unde locuiesc numeroase rude ale sale. Aici s-a inregistrat o prezenta la vot de 50,39%. Dintre cei 191 sateni care s-au prezentat duminica la sectia de votare, 135 au votat pentru demiterea presedintelui, iar 56 impotriva, sustinerea presedintelui netrecand de 30%.

Un vot din zece, anulat la Halaucesti

Totodata, la nivelul judetului Iasi au fost declarate nule 4.402 voturi, dintre care 1.468 in municipiu. Pe locul 3 ca numar de voturi anulate se situeaza comuna Halaucesti, unde au fost anulate 265 de voturi, adica peste 10% din totalul voturilor exprimate. La nivelul comunei Halaucesti s-a inregistrat o prezenta la vot de peste 52%. Cele mai multe voturi au fost declarate nule din cauza pozitiei votului, o situatie similara petrecandu-se si in Grajduri. „La noi au fost anulate 19 voturi, cele mai multe din urna mobila care a fost trimisa la spitalul de Psihiatrie. Saracii abia tineau pixul in mana, probabil nici nu trebuiau sa voteze. Unele stampile erau pe marginea buletinului, altele intre casute, astfel ca au fost anulate”, ne-a declarat un membru al unei sectii de votare din Grajduri. Un alt aspect care a dat serioase batai de cap membrilor sectiilor de votare din judet au fost voturile contestate, in numar de 175. Dintre acestea, cele mai multe au fost inregistrate in municipiu, 140, si 29 in comuna Belcesti. „Nu va pot spune exact pentru ce au fost contestate anumite voturi, pentru ca asta tine de fiecare sectie de votare in parte. Totusi, in general au fost contestate voturile asupra carora nu era foarte clara pozitia stampilei sau cele din urnele mobile”, a declarat Adina Rusu, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Iasi.

S-a contestat urna mobila si acolo unde nu a fost folosita

Cele mai multe contestatii au avut drept obiect nemultumiri legate de urna mobila si au fost depuse de membrii PDL Iasi la circa 100 sectii din judet. Interesant este ca toate contestatiile aratau la fel, indiferent de sectiile la care erau inaintate. Nemultumirea PDL era legata de faptul ca in cererile pentru urna mobila nu era specificat daca solicitantii sunt, intr-adevar, netransportabili, potrivit legii. Numai ca, excesul de zel al democrat-liberalilor pentru respectarea legislatiei a dat si rateuri. Potrivit unor surse, contestatiile au ajuns si la sectii de votare unde nici macar nu fusesera solicitata urna mobila. Reprezentantii PDL au precizat ca obiectul contestatiei era acelasi pentru toate cazurile si din acest motiv toate aratau identic, si nu personalizate. „Legea spune ca urna mobila poate fi solicitata de catre persoanele care se afla in incapacitatea de a se deplasa sau pentru angajatii spitalelor, dar in cererile adresate presedintilor sectiilor de votare nu era o astfel de specificare. Cererile nu contineau aceasta specificare si s-a incalcat legea. Astfel, puteau vota prin intermediul urnei mobile si persoane de 30 de ani perfect sanatoase. Foarte multe contestatii au fost respinse, am auzit ca unii chiar le-au rupt”, a declarat deputatul Nicusor Paduraru. O alta anomalie a referendumului a fost semnalata duminica, la BEJ, de zeci de ieseni. Acestia au semnalat faptul ca pe listele permanente din unele sectii de votare se gaseau rude sau prieteni care erau decedati si de 4-5 ani. „Nu au existat cazuri in care sa se fi votat in locul unei persoane decedate, insa au fost multe apeluri pentru a semnala prezenta unor persoane decedate pe listele permanente. Nu prea am putut cu ce sa ii ajutam noi, cei de la BEJ, pentru ca nu intra in competenta noastra. In schimb, i-am indemnat sa se adreseze autoritatilor locale ca macar la urmatoarele alegeri sa nu mai figureze pe liste”, a completat Adina Rusu.

Referendumul din judet, in cifre

Judetul Iasi a avut 687.581 de locuitori cu drept de vot, din care s-au prezentat duminica la urne 316.123 persoane, reprezentand un procent de 45,97%. La nivelul municipiului, din cei 281.183 ieseni asteptati la urne, s-au prezentat numai 40,62%, adica 114.220 persoane. Cea mai buna prezenta la vot ca procentaj a avut-o comuna Ciohorani, cu 80,93%, urmata de Helesteni cu 79,44% si Braesti cu 78,07%. La polul opus, numai 32,86% dintre locuitorii orasului Podu Iloaiei s-au prezentat la vot. La nivelul intregului judet, proportia voturilor in favoarea demiterii lui Traian Basescu a fost de 86,93%.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.