spot_img
17.2 C
Vaslui
06-oct.-2024
spot_img

Fãrã bani, tãranii îsi vând animalele

- Advertisement -

SÃRÃCIE S-au dus vremurile în care Joiana era cel mai de pret bun al unei familii. Tãranii nostri nu îsi mai permit sã creascã nici mãcar un singur animal, chiar dacã acesta le asigurã necesarul de lapte si brânzã. Astfel, în multe dintre satele judetului, turma a devenit o amintire. În lipsa unei strategii, specialistii în zootehnie constatã cã, în ultimii ani, au dispãrut mii de exemplare de bovine.

DRAMÃ. De câteva luni, familia Lungu din comuna Ivãnesti a transformat grajdul în depozit. Oamenii au vândut singura lor vãcutã cu lacrimi in ochi. Spun cã nu au avut încotro. „Nu mai fãceam fatã cu întretinerea ei. Suntem si bãtrâni. Doar cu pensiile noastre, nu ne descurcam. Ne era de folos, dar ce sã facem?! De animal trebuie sã ai grijã, ca sã ai ce mânca de pe urma lui. Era o vãcutã bunã, Joiana o chema si o cresteam de micã. Am dat-o cu 7 milioane de lei vechi. Fãcea mai mult, dar e crizã. Nu are lumea bani. E bun si atât. Toatã viata am avut vacã. S-a ajuns într-o situatie foarte grea, sã nu mai poti creste un animal pe lângã casã! Ne pare rãu si acum dupã ea! Poate la anul va fi mai bine si ne vom cumpãra altã vacã. Cine stie?!”, spune omul supãrat.

Pensiile celor doi bãtrâni nu depãsesc 600 de lei. Sunt bani putini, comparativ cu nevoile unei gospodãrii. În plus, mare parte din bani se duc, lunar, pe medicamente. Au renuntat cu greu la vãcutã, mai ales cã, spun ei, încã de anul trecut se gândeau sã o vândã. Au dat-o la începutul anului cu mai putin de jumãtate din valoarea realã. Cu banii obtinuti au plãtit o parte din lucrãrile agricole. În situatia lor sunt sute de familii din judet. Efectivul matcã la bovine a scãzut în ultimii patru-cinci ani cu câteva mii de capete. „Înregistrãm o scãdere serioasã la acest capitol. Am încercat sã facem piete organizate, unde producãtorii sã îsi vândã produsele la preturi competitive. Nu s-a reusit acest lucru, desi cerere existã, atât pe piata internã, cât si pe piata externã. În aceastã perioadã, nu se vând animale. Cel mai probabil, ne vom confrunta cu un nou val de vânzãri în luna august, pentru cã acum vacile sunt gestante. Vom vedea ce va fi. Oamenii sunt în vârstã, nu mai au putere sã se ocupe de animale. Nici produsele obtinute nu au cãutare, asa cã decid sã vândã vacile, de multe ori, la preturi foarte mici”, a declarat Atiila Miklos, directorul Oficiului pentru Amelioarare si Reproductie în Zootehnie Vaslui.

În prezent, în judet, existã un efectiv matcã la bovine de 32.700 de capete, vaci si juninci. Asta, în conditiile în care, în urmã cu câtiva ani, efectivul matcã numãra aproape 37.000 de capete.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.