spot_img
11.9 C
Vaslui
30-oct.-2024
spot_img

Fabrica de sinecuri DGASPC Vaslui. Centru de zi fantomã: bani cheltuiti pentru nimic!

- Advertisement -

ANCHETA VREMEA NOUÃ

MISTERELE DGASPC VASLUI …Statisticile aratã o situatie dramaticã a multor copii din judetul Vaslui. În paralel, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui pompeazã bani cu nemiluita, doar cã rezultatele sunt dezastruoase. De aceea, timp de mai multe sãptãmâni am încercat sã pãtrundem în acest sistem atât de stufos si ascuns: sistemul protectiei copilului. Atât cât ne-a fost permis, am obtinut câteva rãspunsuri, dar nu garantãm cã reprezintã si adevãrul pentru cã, asa cum se poate observa, se cam bat cap în cap. Astãzi, vom vorbi strict despre un centru nou înfiintat si extrem de ciudat din cadrul Directia Generalã de Asistentã Socialã si de Protecta a Copilului (DGASPC) Vaslui: centrul de zi din cadrul Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 (CSC2) Vaslui. Ancheta noastrã, însã, este mult mai mare, asa cã, dacã vreti sã aflati pe ce se cheltuie acele sume enorme, veti gãsi detalii interesante si în numerele viitoare.

În luna mai a acestui an, a fost licentiat un centru al DGASPC Vaslui care se presupune cã vine sã acopere o nevoie stringentã: cea a copiilor aflati în situatii speciale din Vaslui. În fapt, realitatea aratã cã acest centru este folositor doar celor care au fost angajati acolo si pierd timpul fãrã niciun scop precis. Noua „jucãrie” a directorului Dragos Cazacu se numeste Centru de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii si se aflã în Vaslui pe strada Castanilor nr.8. Înfiintarea acestui nou centru are o misiune nobilã si precisã, conform flyerului care se gãseste la intrare: „Misiunea centrului…este prevenirea abandonului si a institutionalizãrii copiilor prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activitãti de îngrijire, educatie recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viatã independentã etc pentru copii, cât si a unor actiuni de sprijin, consiliere, educare etc pentru pãrinti sau reprezentanti legali…”. Asa cum se observã, misiunea e una foarte complexã, dar realitatea e foarte simplã. Conform surselor noastre, aici sunt doar 4-5 copii, cei mai multi adusi de la blocul de vizavi, cãrora li se oferã o masã pe zi si cam atât. Si dacã nici acolo nu gãsesc copii, se mai completeazã lista cu copii din alte centre, cum ar fi cel de la Paiu.

„Cu acesti bani, o organizatie filantropicã ar putea ajuta cel putin 30 de copii”

„Cu banii cheltuitii de DGASPC pentru 4-5 copii (hranã, lumina, cãldura, personal etc), o organizatie filantropicã ar putea ajuta cu adevãrat cel putin 30 de copii, aflati într-o situatie vulnerabilã. Nu existã un spatiu separat pentru joaca, pentru efectuarea temelor, pentru evaluare medicalã, nimic din ce prevãd standardele. Este doar un hol mare cu o masã. Veti mai gãsi birouri pentru o parte din personalul care taie frunze la câini. Si chiar dacã ar exista toate cele necesare, n-ar folosi la nimic atât timp cât lipsesc acei copii aflati în situatii vulnerabile de care se vorbeste în prezentarea centrului. Angajatii responsabili pentru centrul de zi vin la ora 8.00 la muncã. Pânã la 12.00 taie frunze la câini (copiii vin dupa 12.00, când terminã scoala), îi duc apoi pe acestia la un alt centru sã ia masa. Se face ora 13.30. Li se dã copiilor apoi sã coloreze o ora si ceva si se face ora 15.0 si gata! Îi trimitem acasã si încasãm bãnutii”, ne-au declarat surse din interior.

Care este capacitatea acestui centru? O întrebare cu douã rãspunsuri diferite! Am adresat aceastã întrebare atât celor de la DGASPC Vaslui, cât si cãtre Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS) Vaslui. A doua institutie este cea care a licentiat centrul si, se presupune, se asigurã cã banii sunt cheltuiti în mod corect si judicios. În mod ciudat, rãspunsurile au fost diferite. În timp ce DGASPC Vaslui vorbeste despre o capacitate a centrului de 12 beneficiari pe zi, AJPIS Vaslui ne comunicã o capacitate de 30 de locuri. (Nu mai citãm din rãspunsuri, puteti citi atât adresele noastre cât si rãspunsurile primite în completarea acestui text). Despre discrepanta dintre cele douã cifre, putem doar sã ne minunãm cum institutia care a acreditat centrul are în acte 30 de locuri, în timp ce DGASPC doar 12.

Câti copii au beneficiat pânã în prezent de serviciile acestui centru?

Conform rãspunsului primit de la DGASPC Vaslui, timp de sase luni, au primit ajutor de la acest centru 17 copii. A nu se întelege cã 17 copii au fost îngrijiti aici zilnic, ci cã de-a lungul celor sase luni au apãrut pe lista beneficiarilor acel numãr de copii. Ca sã întelegeti fenomenul, cei de la AJPIS ne-au comunicat cã la data de 15 mai existau 11 dosare. Ori, la un calcul simplu, asta aratã cã în toatã aceastã perioadã de sase luni au mai apãrut, meteoric, încã sase copii. Alãturi de cifrele oficiale, realitatea confirmatã de sursele noastre este cã, în medie, la acest centru sunt înregistrati 4-5 copii pe zi si, de regulã, sunt aceiasi. Un alt aspect interesant este cã o bunã perioadã de timp, a beneficiat de aceste servicii chiar un copil al unui angajat al CSC 2, complexul care gestioneazã centrul de zi, fapt confirmat si în rãspunsul primit de la DGASPC. În concluzie, într-o zi obisnuitã ai doi copii „împrumutati” de la blocul de vizavi, unul a cãrui pãrinte este angajat, asa cã rãmâne un copil care este „educat, consiliat, pregãtit pentru o viatã independentã”. Despre consilierea pãrintilor sau ai tutorilor, asta se întâmplã doar în visele celor care au scris flyerul frumos! Foarte important de mentionat este cã surse din interior ne-au spus cã se întâmplã ca, atunci când nu sunt copii în centru, se obisnuieste sã fie adusi de la alte complexe din Vaslui. Mãcar la numãr sã dea bine!

Câti angajati au grijã, 3 ore pe zi, de 4 copii?

RÃSPUNS ALAMBICAT… Am încercat sã obtinem de la CJ Vaslui, de aceastã datã, banii cheltuiti pentru acest centru. Purtãtorul de cuvânt ne-a precizat cã sumele defalcate existã doar la DGASPC si ne-a prezentat doar informatiile puse la dispozitie de ultima institutie. Conform acestora, e vorba doar de salariul unui angajat, maximum doi. Ceea ce este ciudat pentru cã în organigrama aprobatã chiar de cãtre CJ Vaslui apar cinci angajati. Si ca misterul sã fie si mai mare, pe flyerul DGASPC apar 17 angajati: 1 sef complex, 5 asistenti social, 4 psihologi, 3 terapeuti ocupationali, 4 asistenti medicali, 1 infirmier. Nu o spunem noi, ci DGASPC Vaslui.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI: RISIPÃ DE BANI AIURISTICÃ

CONLUZII … Pentru cã nu suntem specialisti, am pus la dispozitie datele obtinute despre acest centru unui specialist adevãrat, un om care lucreazã de multi ani în domeniu. Nu este din judetul Vaslui, dar totusi este în sistem si am fost rugati sã-i pãstrãm anonimatul. Mentionãm doar cã este licentiat, detine un master în domeniu si multe alte cursuri de formare si calificare personalã, chestiuni de care directorul Dragos Cazacu este putin strãin. Iatã concluziile: „AJPIS Vaslui afirmã cã Centrul de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 are o capacitate de 30 de beneficiari. DGASPC sustine cã acest centru are o capacitate de 12 beneficiari pe zi. Aceste douã institutii ar trebui sã se punã de acord asupra capacitãtii unui centru finantat cu bani din bugetul local. În 6 luni, sustin cei de la DGASPC, s-au acordat servicii pentru 17 beneficiari. Serviciile în ce constau? Într-o masã caldã oferitã la un alt centru. (Conform legislatiei, suma alocatã pentru hrana zilnicã a unui beneficiar este de 22 lei, însã asta include mic dejun, prânz, gustare si cinã.). Alte servicii esentiale nu li se oferã. Pentru o masã zilnicã, dacã e nevoie, se poate face o cantinã socialã (ar fi vorba de un altfel de serviciu social care s-ar se deconta altfel), fãrã a mai fi necesar un centru de zi. Spun cã au 15 beneficiari si, în acelasi timp, afirmã cã acestora le sunt acordate servicii de cãtre:1 sef complex. 5 asistenti sociali, 3 terapeuti ocupationali, 4 asistenti medicali, 1 infirmier (conform flyerului DGASPC)”.

 „Centrele sociale se înfiinteazã în functie de nevoile reale identificate în comunitate!!!!. Nu înfiintezi întâi serviciul si apoi cauti pe stradã potentiali beneficiari, cã nu e firmã privatã.”

PUNCT DE VEDERE … Iatã ce a mai zis acest specialist: „Centrele de zi din sistemul de protectie a copilului au ca misiune prevenirea abandonului si a institutionalizãrii copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activitãti de îngrijire, educatie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viatã independentã, orientare scolarã si profesionalã etc pentru copii, cât si a unor activitãti de sprijin, consiliere, educare etc pentru pãrinti sau reprezentanti legali (Ordinul 27/2019, S2.1). Deci, orice centru de zi, indiferent de denumirea acestuia (fie cã e vorba de un centru de zi pentru copii cu dizabilitãti sau de un centru de zi pentru copii aflati în situatie de risc de separare de pãrinti sau de un centru de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii etc (se pot gãsi toate la art. 1 din Ordinul 27/2019) are o singurã misiune: prevenirea abandonului si institutionalizãrii copiilor. Asadar, dacã un copil beneficiazã deja de serviciile unui centru de zi, înseamnã cã centrul respectiv nu îsi duce la îndeplinire misiunea pentru care a fost înfiintat, din moment ce acelasi copil are nevoie de serviciile unui alt centru de zi pentru a fi prevenit abandonul”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Domnule Cazacu, împliniți 4 ani de când sunteți în instituția noastră. Am fi vrut să vă uram la mulți ani, să vă spunem de bine, dar, în timp, ați dovedit că asistenta socială nu cunoașteți, managementul nu are nici în clin nici în mânecă cu dumneavoastră, arta conversației de calitate e un mare mister pentru dumneavoastră , și credeți-ne ca nu era asa o mare problema dacă ați fi dat dovada de omenie, echilibru în reacții, echidistanta fără de noi toți. Ați dezbinat, ne ați bârfit pe unii față de alții, ați creat derută, ne ați amenințat, ne ați înjurat. Cu toate acestea, instituția a funcționat, chiar dacă pe unde ați călcat în orașul ăsta din *proști *, nu ne ați scos. Va rugam, nu va mai stresați neuronii cu oameni ca noi și cereți va eliberarea din funcție., spre binele tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.