spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fabrica de sinecuri DGASPC Vaslui. Centru de zi fantomã: bani cheltuiti pentru nimic!

- Advertisement -

ANCHETA VREMEA NOUÃ

MISTERELE DGASPC VASLUI …Statisticile aratã o situatie dramaticã a multor copii din judetul Vaslui. În paralel, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui pompeazã bani cu nemiluita, doar cã rezultatele sunt dezastruoase. De aceea, timp de mai multe sãptãmâni am încercat sã pãtrundem în acest sistem atât de stufos si ascuns: sistemul protectiei copilului. Atât cât ne-a fost permis, am obtinut câteva rãspunsuri, dar nu garantãm cã reprezintã si adevãrul pentru cã, asa cum se poate observa, se cam bat cap în cap. Astãzi, vom vorbi strict despre un centru nou înfiintat si extrem de ciudat din cadrul Directia Generalã de Asistentã Socialã si de Protecta a Copilului (DGASPC) Vaslui: centrul de zi din cadrul Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 (CSC2) Vaslui. Ancheta noastrã, însã, este mult mai mare, asa cã, dacã vreti sã aflati pe ce se cheltuie acele sume enorme, veti gãsi detalii interesante si în numerele viitoare.

În luna mai a acestui an, a fost licentiat un centru al DGASPC Vaslui care se presupune cã vine sã acopere o nevoie stringentã: cea a copiilor aflati în situatii speciale din Vaslui. În fapt, realitatea aratã cã acest centru este folositor doar celor care au fost angajati acolo si pierd timpul fãrã niciun scop precis. Noua „jucãrie” a directorului Dragos Cazacu se numeste Centru de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii si se aflã în Vaslui pe strada Castanilor nr.8. Înfiintarea acestui nou centru are o misiune nobilã si precisã, conform flyerului care se gãseste la intrare: „Misiunea centrului…este prevenirea abandonului si a institutionalizãrii copiilor prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activitãti de îngrijire, educatie recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viatã independentã etc pentru copii, cât si a unor actiuni de sprijin, consiliere, educare etc pentru pãrinti sau reprezentanti legali…”. Asa cum se observã, misiunea e una foarte complexã, dar realitatea e foarte simplã. Conform surselor noastre, aici sunt doar 4-5 copii, cei mai multi adusi de la blocul de vizavi, cãrora li se oferã o masã pe zi si cam atât. Si dacã nici acolo nu gãsesc copii, se mai completeazã lista cu copii din alte centre, cum ar fi cel de la Paiu.

„Cu acesti bani, o organizatie filantropicã ar putea ajuta cel putin 30 de copii”

„Cu banii cheltuitii de DGASPC pentru 4-5 copii (hranã, lumina, cãldura, personal etc), o organizatie filantropicã ar putea ajuta cu adevãrat cel putin 30 de copii, aflati într-o situatie vulnerabilã. Nu existã un spatiu separat pentru joaca, pentru efectuarea temelor, pentru evaluare medicalã, nimic din ce prevãd standardele. Este doar un hol mare cu o masã. Veti mai gãsi birouri pentru o parte din personalul care taie frunze la câini. Si chiar dacã ar exista toate cele necesare, n-ar folosi la nimic atât timp cât lipsesc acei copii aflati în situatii vulnerabile de care se vorbeste în prezentarea centrului. Angajatii responsabili pentru centrul de zi vin la ora 8.00 la muncã. Pânã la 12.00 taie frunze la câini (copiii vin dupa 12.00, când terminã scoala), îi duc apoi pe acestia la un alt centru sã ia masa. Se face ora 13.30. Li se dã copiilor apoi sã coloreze o ora si ceva si se face ora 15.0 si gata! Îi trimitem acasã si încasãm bãnutii”, ne-au declarat surse din interior.

Care este capacitatea acestui centru? O întrebare cu douã rãspunsuri diferite! Am adresat aceastã întrebare atât celor de la DGASPC Vaslui, cât si cãtre Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS) Vaslui. A doua institutie este cea care a licentiat centrul si, se presupune, se asigurã cã banii sunt cheltuiti în mod corect si judicios. În mod ciudat, rãspunsurile au fost diferite. În timp ce DGASPC Vaslui vorbeste despre o capacitate a centrului de 12 beneficiari pe zi, AJPIS Vaslui ne comunicã o capacitate de 30 de locuri. (Nu mai citãm din rãspunsuri, puteti citi atât adresele noastre cât si rãspunsurile primite în completarea acestui text). Despre discrepanta dintre cele douã cifre, putem doar sã ne minunãm cum institutia care a acreditat centrul are în acte 30 de locuri, în timp ce DGASPC doar 12.

Câti copii au beneficiat pânã în prezent de serviciile acestui centru?

Conform rãspunsului primit de la DGASPC Vaslui, timp de sase luni, au primit ajutor de la acest centru 17 copii. A nu se întelege cã 17 copii au fost îngrijiti aici zilnic, ci cã de-a lungul celor sase luni au apãrut pe lista beneficiarilor acel numãr de copii. Ca sã întelegeti fenomenul, cei de la AJPIS ne-au comunicat cã la data de 15 mai existau 11 dosare. Ori, la un calcul simplu, asta aratã cã în toatã aceastã perioadã de sase luni au mai apãrut, meteoric, încã sase copii. Alãturi de cifrele oficiale, realitatea confirmatã de sursele noastre este cã, în medie, la acest centru sunt înregistrati 4-5 copii pe zi si, de regulã, sunt aceiasi. Un alt aspect interesant este cã o bunã perioadã de timp, a beneficiat de aceste servicii chiar un copil al unui angajat al CSC 2, complexul care gestioneazã centrul de zi, fapt confirmat si în rãspunsul primit de la DGASPC. În concluzie, într-o zi obisnuitã ai doi copii „împrumutati” de la blocul de vizavi, unul a cãrui pãrinte este angajat, asa cã rãmâne un copil care este „educat, consiliat, pregãtit pentru o viatã independentã”. Despre consilierea pãrintilor sau ai tutorilor, asta se întâmplã doar în visele celor care au scris flyerul frumos! Foarte important de mentionat este cã surse din interior ne-au spus cã se întâmplã ca, atunci când nu sunt copii în centru, se obisnuieste sã fie adusi de la alte complexe din Vaslui. Mãcar la numãr sã dea bine!

Câti angajati au grijã, 3 ore pe zi, de 4 copii?

RÃSPUNS ALAMBICAT… Am încercat sã obtinem de la CJ Vaslui, de aceastã datã, banii cheltuiti pentru acest centru. Purtãtorul de cuvânt ne-a precizat cã sumele defalcate existã doar la DGASPC si ne-a prezentat doar informatiile puse la dispozitie de ultima institutie. Conform acestora, e vorba doar de salariul unui angajat, maximum doi. Ceea ce este ciudat pentru cã în organigrama aprobatã chiar de cãtre CJ Vaslui apar cinci angajati. Si ca misterul sã fie si mai mare, pe flyerul DGASPC apar 17 angajati: 1 sef complex, 5 asistenti social, 4 psihologi, 3 terapeuti ocupationali, 4 asistenti medicali, 1 infirmier. Nu o spunem noi, ci DGASPC Vaslui.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI: RISIPÃ DE BANI AIURISTICÃ

CONLUZII … Pentru cã nu suntem specialisti, am pus la dispozitie datele obtinute despre acest centru unui specialist adevãrat, un om care lucreazã de multi ani în domeniu. Nu este din judetul Vaslui, dar totusi este în sistem si am fost rugati sã-i pãstrãm anonimatul. Mentionãm doar cã este licentiat, detine un master în domeniu si multe alte cursuri de formare si calificare personalã, chestiuni de care directorul Dragos Cazacu este putin strãin. Iatã concluziile: „AJPIS Vaslui afirmã cã Centrul de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 are o capacitate de 30 de beneficiari. DGASPC sustine cã acest centru are o capacitate de 12 beneficiari pe zi. Aceste douã institutii ar trebui sã se punã de acord asupra capacitãtii unui centru finantat cu bani din bugetul local. În 6 luni, sustin cei de la DGASPC, s-au acordat servicii pentru 17 beneficiari. Serviciile în ce constau? Într-o masã caldã oferitã la un alt centru. (Conform legislatiei, suma alocatã pentru hrana zilnicã a unui beneficiar este de 22 lei, însã asta include mic dejun, prânz, gustare si cinã.). Alte servicii esentiale nu li se oferã. Pentru o masã zilnicã, dacã e nevoie, se poate face o cantinã socialã (ar fi vorba de un altfel de serviciu social care s-ar se deconta altfel), fãrã a mai fi necesar un centru de zi. Spun cã au 15 beneficiari si, în acelasi timp, afirmã cã acestora le sunt acordate servicii de cãtre:1 sef complex. 5 asistenti sociali, 3 terapeuti ocupationali, 4 asistenti medicali, 1 infirmier (conform flyerului DGASPC)”.

 „Centrele sociale se înfiinteazã în functie de nevoile reale identificate în comunitate!!!!. Nu înfiintezi întâi serviciul si apoi cauti pe stradã potentiali beneficiari, cã nu e firmã privatã.”

PUNCT DE VEDERE … Iatã ce a mai zis acest specialist: „Centrele de zi din sistemul de protectie a copilului au ca misiune prevenirea abandonului si a institutionalizãrii copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activitãti de îngrijire, educatie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viatã independentã, orientare scolarã si profesionalã etc pentru copii, cât si a unor activitãti de sprijin, consiliere, educare etc pentru pãrinti sau reprezentanti legali (Ordinul 27/2019, S2.1). Deci, orice centru de zi, indiferent de denumirea acestuia (fie cã e vorba de un centru de zi pentru copii cu dizabilitãti sau de un centru de zi pentru copii aflati în situatie de risc de separare de pãrinti sau de un centru de zi pentru consiliere si sprijin pentru pãrinti si copii etc (se pot gãsi toate la art. 1 din Ordinul 27/2019) are o singurã misiune: prevenirea abandonului si institutionalizãrii copiilor. Asadar, dacã un copil beneficiazã deja de serviciile unui centru de zi, înseamnã cã centrul respectiv nu îsi duce la îndeplinire misiunea pentru care a fost înfiintat, din moment ce acelasi copil are nevoie de serviciile unui alt centru de zi pentru a fi prevenit abandonul”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

56 COMENTARII

  1. Felicitări pentru articole! Invit toți angajații de la stat sa lucreze în mediul privat.Nu vor mai avea timp sa se invidieze unii pe altii ,a cui pila a fost, care și.a ridicat poalele mai sus ,care e mai lingau.

  2. Cea mai neplăcută latură a acestei situații, adesea interpretată greșit, este faptul că se ignoră aspectele pozitive, concentrându-se exclusiv pe cele negative. Este esențial să apreciem oportunitatea pe care o au tinerii absolvenți de a se angaja în domeniul lor, de a crește profesional și de a crea un mediu sigur pentru copii. Psihologii și asistenții sociali menționați sunt tineri entuziști, gata să colaboreze și să își ofere contribuția, învățând în același timp din experiențele lor. Este un deziderat comun ca tinerii să găsească locuri de muncă stabile și să se dezvolte personal și profesional; totuși, există tendința de a denigra aceste eforturi. Este regretabil că cei care nu înțeleg complexitatea acestui sistem contribuie la răspândirea unor prejudecăți. Această abordare poate descuraja tinerii care ar putea aduce schimbări benefice în societate.

    • Beatrice tu ești al patrulea pseudonim de la aceeași ora deci tot Mihaela Iacob care a făcut facultatea la fără frecventa datorită lui Armeanu cu bani Direcției, avansată datorită lui Duhotaru și menținută datorită faptului c a devenit amanta lui Daniel zugravu care i renovat W.C.urile sa cada bine la direcție.

      • Ba, aia nu este Mihaela. Acesta este Anoushka care a „lucrat” cu prostituate în Anglia și apoi a trebuit să dispară din Anglia peste noapte pentru a „schimba sistemul” aici.

    • Femeia aia s-a luat la trântă cu un întreg sistem! Respect pentru curaj, profesionalism, corectitudine si principiile pentru care lupta! Sa nu se lase! Nu poate sa ne puna Cazacu pumnul in gura la toti!

    • Femeia aia s-a luat la trântă cu un întreg sistem! Respect pentru curajul de care da dovadă si principiile pentru care lupta! Sa nu se lase! Nu poate sa ne puna Cazacu pumnul in gura la toti!

  3. Mona…Mona….ai spus pe unde ai mers a ai dat șpagă la Urumov sa te angajeze…ca ai camere de luat vederi la duplex și ca le-ai înregistrat pe Hriscu și pe Urumov video și audio….ele sunt in spatele mizeriilor tale? Mosneanu Beayrice Iuliana te consiliază juridic și psihologic. Ne-am saturat și începem sa vorbim

  4. Mona…Mona….ai spus pe unde ai mers a ai dat șpagă la Urumov sa te angajeze…ca ai camere de luat vederi la duplex și ca le-ai înregistrat pe Hriscu și pe Urumov video și audio….ele sunt in spatele mizeriilor tale? Mosneanu Beayrice Iuliana te consiliază juridic și psihologic. Ne-am saturat și începem sa vorbim

    • Crezi ca dacă ți ai luat trei pseudonime :Urumov, El Padre sau Mona dansatoarea nu se vede de la o poșta ca ești una și aceeași persoana? In primul rând după formularea frazelor, după conținut și după ora postării. Ești o frustrata Mihaela, care tipi ca nebuna la personal, razi ca proasta la director și pe deasupra urâta ca noaptea.

    • Dar juriștii Buganu și Coser, dar mai ales RITA, cum au aterizat la juridic? Rita care nu e la munca niciodată. O cauți ca pe aur. Mihaela, adusă sa conducă peste ăia toți, tot pilă. Vai mama ei de instituție. Toți din conducere sa pice. TOȚI!!!

  5. Dl Gelu Irimia, dvs stiti ce este munca, ce inseamna sa lucrezi dupa legi, sa ai responsabilitati sa semnezi acte?!? Nu stii nimic! Stii sa scrii la comanda si sa denigrezi oamenii! Dvs ce facultate ati terminat sau ati terminat macar una? Mai bine ai scrie despre efectele adverse ale alcoolului, ar fi mai interesant!

  6. Felicitări vremea noua ! Informatine cu tot ce se întâmplă în județ. Dacă cei vizați se simt lezați să atace în instanță. Eu cred că sunt mult mai multe de aflat de la cei puși politic în funcții….verificați și veți afla multe…totul numai pe pile ,partid ,nepotisme ,cumetrii , fini etc .

    • VRN, o panarama de ziar aservita politic, toate articolele astea sunt scrise in contrapartida la spagile lui TATARU, menite să i spele imaginea si sa arate ca si altii sunt corupti; de 5 ani mancati de la PNL ul lui Tataru , ii mai scrieti vreo doua articole in ” banii aia ” exact cum procedează lăutarii , după care ” curve ” cum sunteti și ” sugători ” il dati uitării și vă căutati următoarea ” victimă ”; partea nasoală e că atat Tataru , cît și altii care va sponsorizeaza mizeriile , nu aduc bani de acasa, ci folosesc bani publici , asa ca duceti va in pana mea de ordinari și boschetari , măcar astia cu centrul lor de zi fac ceva util pentru copii!

  7. Daca pentru voi, noi bugetarii „taiem frunze la câini”, as vrea sa va propun sa faceti public cat din bugetul ziarului provine de la institutiile publice si cat din privat. De joasa speta e privatul care capuseaza statul, gen ziaristii libidinosi (nu de la noi din oras) care pretind un mic si o bere cand e investit primarul (a se citi sponsorizare, ca sa fie bine), sau ziaristii care isi uita codul deontologic si scriu la comanda (cati sefi ati avut de-a lungul timpului?), sau ziaristii care induc unor patroni creduli senzatia de preamarire, parvenire si-i capuseaza, sau ziaristii care santajeaza cu penița. Nu va mai luati de bugetari, voi neprihanitilor! Rusine VRN ca asmutiti opinia publica impotriva noastra.

    • Nu toti bugetarii taie frunze la caini ci doar sefii, aia numiti politic care nu stiu cu ce se mananca meseria dar isi exploateaza angajatii. Aia care isi asuma meritele si dau frumos in poze. Ii vezi peste tot in sistem.

  8. „Vremea noua” este singura publicație care mai reda corupția din acest judet ( banii pentru sinistrați, corupția de la DGASPC, coruptia din primarii,etc.). Sunt persoane deranjate de aceste dezvăluiri deoarece fac parte din acest sistem corupt! Lăsați presa sa- și facă treaba deoarece asta e menirea ei sa informeze cetățeanul unde se duc banii publici din impozitele și taxe!
    As dori ca întreg personalul de la DGASPC sa meargă în schimb de experienta în Ucraina unde centrele arata impecabil iar soldații de pe front vizitează centrele cu mâncare pentru copii orfani, tara aflata în război. Rușine sa va fie cum tratați copiii și adulții cu dizabilități pe timp de pace!

  9. Gelucu, intai faci „investigatia”, apoi denigrezi, calomniezi, ii ataci familia. Tu ai gresit cronologia, iar acum incerci s-o dregi cu „ancheta”. In justitie, raspunzi pentru ce ai facut pana acum…Citat din clasici in viata: „nu garantãm cã reprezintã si adevãrul”. Pai la ce mai scrii? Nici nu-ti asumi, doar arunci cu poze si date pe care le incurci, poate se mai sesizeaza careva. Oare organele astea de control, nu s-au saturat de voi, la cat ii puneti pe drumuri aiurea? Noua ne plac barfele, Gelucu, alea la care te pricepi, nu balbaieli de „investigatii”, da-ne circ.
    Sunt vreo 10 ani de cand va tot luati de asta, v-a facut ceva in copilarie? Sechele, frustrari adunate, n-a cotizat?

  10. Dragilor,
    Esentiul este ca acest centru exista si este necesar in orice comunitate. Din rusine si alte pudori specifice unui oras de provincie, oamenii nu acceseaza serviciile. Ce o sa zica lumea? Ca nu sunt in stare sa imi cresc copilul? Dar daca il duc acolo si dupa mi-l ia statul? Situatia este complexa si tine si de neincrederea in institutiile statului. Un ONG care are beneficiari, precum si oameni pregatiti pentru activitati educationale, poate colabora cu insitutia statului si dezvolta acest centru.

  11. Asta e de pus in ramă
    Director, psihologi, asistenți medicali, terapeuți, infirmieri, pedagogi, șoferi, muncitori
    50 de angajați cate 3 ore pe zi la 4 copii, care poate nici au nevoie
    Pfff, cred ca batem recorduri
    Nici la UPU nu cred ca e așa ceva

  12. Pe statul de funcții scrie ceva în dreptul Centrului de care faci vorbire, Gelule… Nu prea bat cifrele, sincer. Fata aia de la AJPIS ți a scris cumva dar nu a înțeles nici ea cifrele și tot asa… Complexul e una, centrul e alta… Ia vezi, iese socoteala?

  13. Pai cum centru fantomă?? Acolo e cuibusorul de nebunii. Unde Cazacu cu Tedi se duc ca la ei acasă, la băut, la fumat și… La băgat mana sub fustă la Ana. Obsedatul dracului… Iar parașuta aia de Iacob acoperă totul ca i a dat dl director funcție. Și sta ca mimoza, drepți, când apare craiul.

    • Șefa de centru Mihaela Iacob , intrata fără concurs doar pe ridicatul poalelor, a fost numita interimar pentru un an, de atunci au trecut trei ani și n o schimba nimeni fiindcă a știut sa l pupe n fund pe Cazacu!

      • Asa e! Ea și Penisoara. Puse n funcție numai pe pupat în fund. Profesional, nimic de capul lor, dar la ținut trena lui domnul director, îs primele. Ii fac ceiuț, cafeluță, clătituțe, prăjiturele… Pana l a fugărit într-o zi bărbatu lu Penisoara. 🤣🤣🤣

  14. Eu nu inteleg nimic din articolul asta! Inteleg ca s-a licențiat un centru, deci s-a facut ceva… dar tot nu e bine ca sunt copii de la blocul vecin?! Wtf?! INTR-adevăr … an chetă!

    • Lasă, nu-ți bate capul că te doare! Articolul nu e pentru toată lumea! Din nefericire, nu contează dacă înțelegi sau nu din realitatea aceasta, pentru că oricum ai drept de vot! Ideal ar trebui să ai drept de vot doar dacă treci testul de inteligență cu scorul liminar, măcar.

  15. Din păcate și la centrele de adulti Malaiesti și Huși cu câte 50 de beneficiari nu se face nimic, sunt persoane care au terminat liceul însă singura activitate care se desfășoară în aceste centre este de a colora ca la gradinita, iar personalul liber la cafele. Nu exista un teren de sport, o sala de cinema, o activitate în care beneficiarii sa aibă contact cu comunitatea, sunt izolați în sate izolate unde nu sunt nici mijloace de transport, de asistență medicală nici nu poate fi vorba, se moare pe capete în aceste centre asa zise de reabilitare și recuperare.

  16. an chetă vremea nouă vaslui. Nu poți trage apa pt că e an chetă!

    DAR vreau și eu an chetă la politia comunitară VS! unde stau și ce program au? vreau să stiu vreau poze cu seful lor si statele de plată la rechizitoriu bonuri carburant si cazarmament. Așa. dar la SRI când faci poolă?

  17. Bine ca exista DGSAP,C ca sa aveti ce scrie si sa va luati banii ca daca ati scrie ceva pozitiv nu ar citi nimeni acest ziar care in fiecare zi denigreaza acest oras .N-am citit nimic pozitiv despre Vaslui. RUSINE!

  18. Domnule Cazacu, împliniți 4 ani de când sunteți în instituția noastră. Am fi vrut să vă uram la mulți ani, să vă spunem de bine, dar, în timp, ați dovedit că asistenta socială nu cunoașteți, managementul nu are nici în clin nici în mânecă cu dumneavoastră, arta conversației de calitate e un mare mister pentru dumneavoastră , și credeți-ne ca nu era asa o mare problema dacă ați fi dat dovada de omenie, echilibru în reacții, echidistanta fără de noi toți. Ați dezbinat, ne ați bârfit pe unii față de alții, ați creat derută, ne ați amenințat, ne ați înjurat. Cu toate acestea, instituția a funcționat, chiar dacă pe unde ați călcat în orașul ăsta din *proști *, nu ne ați scos. Va rugam, nu va mai stresați neuronii cu oameni ca noi și cereți va eliberarea din funcție., spre binele tuturor.

    • Cred că ai niste vechituri….eu am noi și nu am pățit nimic.Poate mergi cu viteza că la tine in sat…:))) poate de asta…la anul o să termine….mai durează….mai bine mergi cu calul, dar nu veni pe varianta, că lasă caca( bălegar) și o să te amendeze…nu mai ești că pe vremea lui Stefan cel Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.