spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Expozitie a pictorului vasluian Costicã Onutã (foto)

- Advertisement -

EVENIMENT…La Casa Corpului Didactic Vaslui, a avut loc ieri, vernisajul expozitiei intitulate “Valori perene ale picturii naive”, a pictorului vasluian Costicã Onutã. La eveniment, care a fost realizat în colaborare cu Centrul pentru Promovarea si Pãstrarea Culturii Traditionale Vaslui si Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, au participat elevi si cadre didactice de la scolile din municipiu care s-au putut bucura la final si de un mic spectacol.

Evenimentul a fost realizat de profesorii metodisti CCD Silvia Rotaru si Daniela Adam. Programul a fost deschis de Cristinel Popa, director CCD Vaslui, iar coordonator a fost prof. Dan Ravaru care a vorbit atât despre lucrãrile pictorului Costicã Onutã, dar a marcat si venirea primãverii prin mãrturiile etnografice – “Mãrtisor, Dragobete, Dochia”. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic sustinut de elevii coordonati de profesorii: Romeo Tãlmaciu, Renata Fodor, Ana Sava, Galina Parfene, Iftimie Cãunea. “Costicã Onutã cultivã un gen de artã care s-a dezvoltat în România în ultimii 50 de ani. Arta naivã are un domeniu al ei bine definit, reprezintã stãrile sufletesti ale artistului eliberate de orice fel de constrângere. El picteazã liber, nu-si impune nici un fel de reguli, exteriorizeazã tot ceea ce considerã cã este important în trãirea sa sufleteascã si meritã sã fie împãrtãsit si altora. Ca toti creatorii din domeniul umanist, pictorul naiv are o întelegere aparte a lumii si realizeazã putin la modul practic, dar pãstreazã în permanentã un suflet de copil cu toate atributele acestuia: candoare, nevinovãtie, prospetimea impresiilor si redarea lor în mod artistic într-un mod original. Domeniul distinct al picturii naive se diferentiazã de celelalte genuri. Multi critici au fost tentati sã confunde domeniul sãu cu cel al altor tendinte artistice. S-a considerat initial cã arta naivã este identicã cu arta cultivatã de primitivi, adicã de strãmosii nostri de la care au rãmas vestigii arheologice sau popoarele contemporane care nu au progresat fatã de un anumit stadiu de dezvoltare. Însã primitivii, în toate actele lor artistice, slujeau idei de magie si orice desenau sau pictau însemna un act legat de practicile lor religioase sau magice, ceea ce nu este cazul în legãturã cu pictorii naivi. Altii au considerat arta naivã drept o formã de artã popularã si aici au gresit, deoarece arta popularã este supusã unor reguli ale comunitãtii si are tendinta spre geometrizare, pe când arta naivã nu se supune nici unei reguli si este figurativã. Nici pictorii amatori nu pot fi încadrati în arta naivã deoarece ei sunt imitatorii pictorilor profesionisti pentru cã nu folosesc perspectiva în picturã ci aplatizeazã. Totul conferã originalitate absolutã artistilor naivi, fiecare dintre acestia având o personalitate bine conturatã si o amprentã creativã total particularã. Costicã Onutã îndeplineste cu brio toate aceste caracteristici.”, a declarat Dan Ravaru.

Costicã Onutã, date biografice

S-a nãscut la 21 februarie 1951 în satul Draxeni, judetul Vaslui. A absolvit Scoala de Artã din Vaslui, clasa prof. Eugen Balan, promotia 1984, si a fost membru al cenaclului „Arta” din Vaslui. Participã cu regularitate la majoritatea expozitiilor din tarã si de peste hotare. Este membru fondator al Fundatiei culturale neomoderniste „Sf. Ev. Luca” si membru fondator al grupãrii „moldART”. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.