spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Explicațiile unui istoric în cazul scheletelor descoperite în curtea SJU: “acele cadavre au fost îngropate mai târziu decât se spune”

- Advertisement -

ȘOCANT… Muncitorii care lucrează pe șantierul din curtea Spitalului 2 din municipiul Vaslui au avut parte de o descoperire șocantă. În timp ce săpau cu excavatoarele, aceștia au dat peste un vechi cimitir improvizat. Până în prezent, 13 schelete umane au fost scoase la suprafață, cea mai recentă descoperire fiind făcută marți, 23 aprilie. Reprezentanții Muzeului Județean au susținut că, cel mai probabil, acel cimitir datează de la jumătatea secolului XIX, adică fix din perioada când postelnicul Dimitrie Drăghici a pus bazele așezământului spitalicesc. Andrei, un tânăr pasionat de istoria județului Vaslui, contrazice însă această variantă și susține că acel cimitir a fost improvizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când orașul Vaslui a fost bombardat de aviația sovietică.

În luna februarie a acestui an, după lungi perioade de contestații și tergiversări, Consiliul Județean Vaslui a predat amplasamentul firmelor Katar Conneg și Consola Grup Construct, câștigătoare ale licitației pentru extinderea Spitalului nr. 2 Vaslui, acolo unde urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase. După lucrările de demolare a unor construcții vechi, existente în curtea unității sanitare, muncitorii au început să sape pentru fundațiile noilor clădiri, însă la scurt timp au oprit totul după ce au dat peste un vechi cimitir. În ultimele două săptămâni, mai multe schelete umane, inclusiv ale unor copii, au fost scoase la suprafață, ceea ce a alertat autoritățile locale. La fața locului au fost chemați reprezentanții Muzeului Județean, ai Inspectoratului de Poliție Județean, precum și cei ai Consiliului Județean Vaslui, care au decis ca lucrările să fie sistate în zona unde au fost găsite osemintele. “Descoperirea a fost făcută în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar noi, în calitate de beneficiar al investiției, am respectat întocmai legislația. A fost anunțată Poliția, Muzeul Județean Vaslui, care au stabilit ce măsuri trebuie luate. Până acum au fost descoperite 12 schelete, iar în prezent lucrările înaintează, cu respectarea legii”, a declarat Ciprian Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Angajații muzeului prezenți la fața locului, însă fără un contract de cercetare arheologică

Marți dimineața, lucrările din curtea Spitalului 2 erau supravegheate de doi angajați ai Muzeului Județean. Laurențiu Chiriac, unul dintre aceștia, a precizat că cel mai recent schelet a fost descoperit chiar cu câteva ore înainte, urcând numărul la 13. Deși este evident că în zona respectivă a fost un cimitir, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Vaslui nu au încheiat până în prezent un contract de cercetare arheologică. Această varianta a fost luată în calcul de reprezentantul Muzeului Județean abia după ce redactorii Vremea Nouă au aflat despre descoperirile făcute: “Este vorba despre niște persoane decedate, cel mai probabil în a doua jumătate a secolului XIX. Cu siguranță, vechiul spital avea un fel de cimitir în curte, dar neamenajat. Deocamdată vorbim de 13 schelete, unele care nu sunt întregi, cea mai recentă descoperire fiind făcută chiar azi. În zona unde s-au găsit acele schelete au fost oprite deja lucrările, iar mai târziu voi merge la birou pentru a încheia cu beneficiarul un contract de cercetare arheologică preventivă”, a afirmat reprezentantul Muzeului Județean Vaslui. Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au întocmit dosar penal în acest caz, pentru ucidere din culpă, cercetările fiind efectuate de Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipale Vaslui.

O altă variantă, mai plauzibilă

Andrei, un tânăr pasionat de istoria meleagurilor vasluiene, a contactat ieri redacția Vremea Nouă pentru a prezenta o altă variantă, una mai apropiată de realitate. Acesta susține că la începutul anilor 2000 a stat de vorbă cu un soldat român, care a luptat în Al Doilea Război Mondial și care i-a spus despre bombardamentele sovietice asupra Vasluiului. “Am citit despre descoperirile făcute în curtea spitalului și mi-am amintit de discuția pe care am purtat-o cu mai bine de 20 de ani în urmă, cu un soldat român, pe nume Nicolae Roșca, din Constanța. Acesta mi-a spus că în august 1944, Vasluiul a fost ținta bombardamentelor aviației sovietice, iar cele mai multe pagube și cele mai multe pierderi de vieți omenești au fost înregistrate în zona Gării din Vaslui. Își amintea domnul Roșca de numărul mare de răniți pe care el și alți camarazi de-ai domniei sale i-au transportat la spitalul vechi, singurul construit la acea vreme. Printre acești răniți erau și copii și spunea domnul Roșca, cu lacrimi în ochi, că pe drum, mulți dintre aceștia decedau. El nu avea cum să știe că în curtea spitalului s-a amenajat un cimitir, pentru că imediat după bombardament, trupele românești au fost relocate, însă citind articolul dumneavoastră de pe site, am făcut legătura cu ce mi-a spus domnia sa. Cel mai probabil, în luna august 1944, după ce orașul a fost bombardat, iar spitalul nu mai făcea față cu numărul mare de răniți, s-a luat decizia ca cei decedați să fie îngropați în curtea unității sanitare. Așa se explică numărul mare de schelete descoperite zilele acestea”, ne-a declarat tânărul pasionat de istorie.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Acum cateva luni am arat o pasune la Tarzii si am dat cu plugul intro cutie metalica ceva sa scos la suprafata niste un fel de insigne. Am loat vreo 2 si leam aruncat in cutia de scule lea vazut profesorul de istorie din sat si i leam dat lui a spus ca sunt de la germani. Cutia aia mai avea multe dar sa tras brazda peste ia. Am auzit si eu povesti dela bunici si cica pe pasune acolo sunt ingropati nemti

  2. Buna seara! Tot ce e posibil si bunicul meu povestea despre astfel de orori pe culmile Ibanestiului.Povestea de o groapa comuna intr-o liziera si resturi de senilate .

  3. Titlu dat de un analfabet. Merita sa rămână fără pâine mintea proasta care a venit cu asa titlu. Ziariști de carton.
    Conținutul articolului e decent.

  4. Zona nord estica a fost front in ambele razboaie,povestile bunicilor pot aproba asta. Gropile comune erau cumva normalitati cand ne-au calcat atat aliatii cat si dusmanul.
    In zona Negresti Parpanita s au sapat atatea gropi in dealurile din jur,incat la aluviunile de dupa seceta din anii 50,dealurile crapate de seceta,odata umplute cu apa,au scos la iveala acele gropi comune,luand-o la vale,chiar rupand satul in doua chiar in zona ce devenise cimitir comun.
    Sapam acum 20 ani in curtea bunicilor si deseori dadeai de munitie pana la oase,zona spre Cazanesti a fost plina de transee umplute dupa razboi cu munitie si cadavre…Bunicii mei nascuti in anii 20 povesteau des de ororile astea,nu mai spun de foametea de dupa anii razboiului,foamete survenuta odata de seceta apoi de datoria de razboi,prin care rusii maturau tot si duceau in Rusia,oamenii mureau si la groapa cu ei,in perioada tifosului cauzata de cadavrele la tot pasul,astfel si comunitatea adopta ideea gropilor comune. Istoria nu spune,insa incaodata,povestile bunicilor sau a veteranilor raman marturii cutremuratoare.

    • Bună ziua, așa este. Și în comuna Bogdănești, județul Vaslui sunt multe multe dealuri pe lângă toate satele unde se află gropi comune. Unchiul care a murit și el recent era copil pe vremea când căra cadavre la gropile comune și povestea aceleași orori de care spuneți. Sperăm ca istoria să spună adevărul într-o zi.

      • Bună ziua, cum as putea sa vă contactez ? Doresc sa vă întreb câteva lucruri legate de povestirile unchiului dumneavoastră. Vă mulțumesc

  5. Cu siguranță sunt din timpul războaielor mondiale. Multe oseminte au fost găsite și pe timpul aducerii gazului metan în Vaslui, în timp ce se efectuau săpături în zona stației de autobuz de la Școala 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.