spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

EDITORIAL | Tu știi ce mai face europarlamentarul tău?

- Advertisement -

DIFERENȚE… Anul acesta, europenii sunt angrenați în mai multe procese electorale. În România, de exemplu, au loc toate tipurile de alegeri posibile: alegerile europene, alegerile locale, alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare. Așadar, vom merge de patru ori la alegeri în 2024, chiar dacă nu la toate vom ști pe cine să punem ștampila. Și aici mă refer la alegerile europarlamentare, unde există pericolul ca euroscepticii să obțină o treime din mandatele din Parlamentul European. Percepția noastră, încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, este că politica europeană nu ne privește, ceea ce e total fals! Pe 9 iunie, românii își aleg nu doar primarii și președinții de Consilii Județene, ci și europarlamentarii. Iar dacă pe primii îi vedem peste tot în aceste zile, cei care ne vor reprezenta la Bruxelles sunt pe nicăieri. Scriu aceste rânduri pentru că zilele trecute am fost în Italia, țară care, de asemenea, pe 8 și 9 iunie își alege europarlamentarii. Însă, spre deosebire de România, în orașele din Italia, străzile sunt pline cu afișe electorale ale candidaților la Parlamentul European. Viitorii europarlamentari italieni sunt prezenți zilnic pe toate posturile tv, la toate radio-urile, unde își prezintă programul electoral, dar și viziunea lor despre viitorul Europei. Asta pentru că italienii știu că în materie de legislație europeană, ora exactă se dă la Bruxelles! Italienii, francezii, nemții, spaniolii, cu toții știu că legile care urmează să fie votate în Parlamentul European se vor transpune și în legislațiile naționale, de aceea, în această perioadă, își analizează la sânge candidații. Românii, în schimb, nu par deloc interesați de europarlamentarii lor. Noi, în continuare, stăm cu ochii doar pe cei care ne oferă sticla cu ulei și pachetul cu făină pentru a fi votați primari. O fanfară, un mic, un pahar cu bere și cam atât pentru ce urmează să se întâmple pe 9 iunie. Fără îndoială, trebuie să fim mai activi la aceste alegeri și aici mă refer atât la prezența la urne, cât și la comunicarea despre importanța acestora cu cei pe care îi cunoaștem. Beneficiul de a fi cetățeni europeni vine și cu datoria morală de a ne aduce un aport direct la viitorul Uniunii Europene. Tot fără îndoială, și decidenții europeni ar trebui să facă o campanie mai puternică în acest sens, pentru că peste 18 milioane de cetățeni europeni care locuiesc în România nu știu că au această șansă, de a modela, într-o mică măsură, proiectul european. Dacă europarlamentarii noștri stau “la cutie” în această perioadă și nu apar pe nicăieri, să-i căutăm noi, să aflăm cât mai multe despre ei, ca alegerea lor să o facem în cunoștință de cauză.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Pai la noi cum sa intereseze pe cineva când in loc de, ce legi vor sa facă mereu au venit cu, ne ducem pentru voi „sa trăiți bine” 😀 absolut toti

  2. Bravo mamaie, le-ai zis bine! ” Pericolul” euroscepticilor, asa e, cum indrraznesc astia sa se opuna la tata satanism, LGBT peste tôt si sansei unice de a fi oaia tampa care inghite tôt ce hotaraste Ursula ptr tine! Cum sa ratam aceasta sansa de a ” modela proiectul european”😆😆😆😆 Cand stim ca noi vaasluienii ne putem aduce ” aportul direct la viitorul mUE”😆😆😆😆😆 Bravo, mamaie, ca bine le mai aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.