spot_img
18.5 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI. POSTUL, CALEA SPRE MÂNTUIRE

- Advertisement -

Ziua de Duminica, 26 februarie, se numește Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și ne amintește de cea mai tristă zi din istoria neamului omenesc, și anume, așa cum ne spune și denumirea, ziua ȋn care strămoșii noștri, Adam și Eva, au fost alungați din Raiul ȋn care au fost așezați de Dumnezeu. De ce a fost Adam izgonit din Rai? Din douǎ motive: pentru că nu a ascultat de Dumnezeu nerespectȃnd porunca postirii și pentru că nu s-a pocăit după ce a greșit. Suntem ȋn Duminica ce precede Postul Mare (Postul Paștelui), deci, nu ȋntȃmplător, vorbim astăzi despre izgonirea lui Adam din Rai pentru că nu a postit, mȃncȃnd din fructul oprit și, nu ȋntȃmplător, pericopa evanghelică ne vorbește despre felul ȋn care trebuie să postim.

EVANGHELIA DUMINICII… ,, Zis-a Domnul: Dacă veți ierta oamenilor greșelile lor, va ierta și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre. Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își întunecă fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică și unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.” (Matei 6, 14-21)

CE ESTE POSTUL?

,,Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele. Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Dar este în același timp, și un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că postul este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă de iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu. Postul este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, care n-au nevoie de hrană. «Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – scrie Sf. Simeon al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului».” (Învățătura de credință ortodoxă, Editura Doxologia, 2009, p. 317)

CUM TREBUIE SǍ POSTIM?

Postul Bisericii noastre nu este unul impus, ci unul la care suntem chemați de Hristos. Biserica nu ȋi exclude pe cei care nu postesc, ci se roagă pentru ei. Dumnezeu ne ȋnvață să postim ȋn tăcere, cu discreție, căci ȋn felul acesta ne putem lua plată de la El. Cei care așteaptă laudă de la oameni pentru că postesc, nu vor mai primi răsplată și de la Dumnezeu.

Cȃnd postim, nu trebuie să fim triști, ci ȋntr-o stare de bucurie duhovnicească. Textul Evangheliei de astăzi ne spune aceasta: ,, Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; s…t Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” (Mt 6, 16-18) Așadar, postim pentru că ȋl iubim pe Dumnezeu mai mult decȃt iubim darurile pe care tot El ni le dă. Ȋn felul acesta, putem să trecem de la iubirea de valori materiale trecătoare, la iubirea de valori duhovnicești. De aceea Hristos ne spune, tot ȋn pericopa de astăzi: ,, Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. (Mt. 6, 19-21) Prin post reușim să ne ridicăm de la dimensiunea biologică la dimensiunea iubirii duhovnicești.

POSTUL ESTE ASEMENEA UNEI DIETE?

Postul Bisericii noastre nu se rezumă, cum greșit ȋnțeleg unii, la abstinența de la unele mȃncăruri, asemenea unei diete prin care urmǎrim detoxifierea organismului sau pierderea unor kilograme din corp. Zadarnic te abții de la mȃncăruri și băutură, dacă nu ȋmplinești și fapta bineplăcută Domnului. Ce folos că postești dacă nu ȋl ajuți sau ȋl asuprești pe cel de lȃngă tine? Prorocul Isaia ne arată care este postul bineplăcut lui Dumnezeu: ,,Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Săşi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.” (Isaia 58, 4-7)

CHEIA DE LA PORȚILE RAIULUI

Revenind la Evanghelia zilei, trebuie menționat că, ȋnainte de a rosti aceste cuvinte ȋnaintea oamenilor, Mȃntuitorul tocmai ȋi ȋnvățase pe aceștia Rugăciunea domnească. Textul evanghelic de azi vine ȋn continuarea rugăciunii ,,Tatăl nostru” (Mt. 6, 9-13). Dacă citim cu atenție versetele rugăciunii, vom vedea că aproape toate cererile din ea sunt lipsite de vreo condiție pe care ar trebui să o ȋndeplinim noi. Singura cerere la care trebuie să ȋndeplinim o condiție, este următoarea: ,,Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri;” (Mt. 6,12)

Ȋn continuare acestei rugăciuni, Domnul Hristos insistă, chiar de două ori, pe acest aspect al iertării: ,,Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre.” (Mt. 6, 14-15) Mȃntuitorul accentuează, și ȋn modul pozitiv și ȋn cel negativ, această idee, tocmai pentru a nu fi nicio urmă de ȋndoială sau vreo portiță de interpretare despre felul ȋn care vom primi iertarea de la Dumnezeu.

Iertarea adevărată nu ȋnseamnă doar trecerea cu vederea a greșelilor cuiva. A ierta cu adevărat ȋnseamnă a-i restaura celui care a greșit calitatea sa pe care a avut-o ȋnainte de a săvȃrși greșeala; ȋnseamnă a-i permite să intre ȋn comuniune sufletească cu tine, și tu să relaționezi din nou cu el. La fel se ȋntȃmplă și cu iertarea pe care ne-o dă Dumnezeu, ba chiar mai mult de atȃt, căci el ne face din nou fii ai Săi.

Așadar, dacă vrei să fii în comuniune și ȋmpăcat  cu Dumnezeu ȋn viața de aici și, mai ales, ȋn cea de dincolo, trebuie să fii ȋmpăcat și ȋn comuniune cu oamenii ȋn viața pămȃntească. IERTAREA este cheia de la porțile Raiului.

SĂ PUNEM ÎNCEPUT BUN ÎN VIAŢA NOASTRĂ!

   Începȃnd cu ziua de luni, toată suflarea ortodoxă intră în Postul cel Mare, o perioadă deosebită şi unică în calendarul bisericesc, dar, mai ales, în sufletele noastre. Astfel, în primele patru zile din post, de luni şi pȃnă joi, în biserici se va săvȃrşi Canonul cel Mare al Sfȃntului Andrei Criteanul. În zilele de miercuri şi vineri, pe tot parcursul postului, se va săvȃrşi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, cu precădere, seara. În sȃmbetele acestui post se va oficia Liturghia Sfȃntului Ioan Gură de Aur, urmată de Parastasul Mare în timpul căruia se vor citi pomelnicele pentru cei adormiţi. În primele cinci Duminici din post se va săvȃrşi Liturghia Sfȃntului Vasile cel Mare, care se săvȃrşeşte doar de zece ori într-un an; la fel, în Joia şi în Sȃmbăta Patimilor. În a cincea săptămȃnă a postului se vă săvȃrşi miercuri Canonul cel Mare al Sfȃntului Andrei Criteanul, iar vineri, Denia Acatistului Bunei-Vestiri. Iar în ultima săptămȃnă, Săptămȃna Patimilor, se vor săvȃrşi în fiecare seară Deniile, urmȃnd ca în noaptea de Sȃmbătă spre Duminică să ne îmbrăcăm sufletele în Lumina lui Hristos la Slujba Învierii.

Fie ca postul ce urmează să aducă roadă duhovnicească ȋn sufletele fiecăruia dintre noi, iar ȋn Duminica Iertării, să avem puterea să ne desprindem din ghearele invidiei, ale dușmăniei și ale urii pentru a ne ȋnvălui ȋn veșmintele iertăciunii și ale iubirii dumnezeiești!

POST UȘOR ȘI PACE PE PǍMȂNT!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.