spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Duminica în care a renăscut lumea culturii la Vaslui. Și iarăși îi datorăm totul marelui Tănase

- Advertisement -

FESTIVAL… De la primii pași făcuți în preajma Centrului Cultural al Vasluiului, o adevărată atmosferă de palat împărătesc și aristocratic aranjată și plănuită până la cel mai mic amănunt, uimește, bucură și înviorează pe cel ce a ales să pășească frumos, cu eleganță, chiar cu artă, în locul destinat culturii de valoare, pe termen lung aici, la Vaslui. Pe lângă parfumul tandru al luminii ce curge subtil și armonios peste tot ce ochiul poate atinge în jur și combinația de culori care pune perfect în valoare mângâierea de materiale alese de care această impunătoare instituție avea nevoie pentru a se ajunge la această frumusețe plină de eleganță de astăzi, mai era nevoie de prezența masivă a oamenilor, aici. Iată, a venit, în sfârșit, ziua și clipa care să pecetluiască momentul magic în care oaspeți și gazde să își dea mâna pentru ca bucuria de a trăi și de a ne înfrumuseța zilele prin trăirea emoțională și participarea sufletească la tot ceea ce arta ne poate oferi și schimba în noi. Toți cei care pășesc acum, aici, au în ochi acea explozie de bucurie pe care doar acțiunile și proiectele de succes o pot aduce.

Este Centrul Cultural o mare și frumoasă realizare? Ceea ce se întâmplă deja, în această primă zi a festivalului de umor Constantin Tănase ce trăiește pentru a 28-a oară acum, la Vaslui, sunt beneficiile imediate pe care acest proiect finalizat ni le aduce. Ora 18.30. Vasluienii încep să se adune, să pășească curioși, în acest spațiu atât de special. Doi mimi conduc spectatorii până la scările ce urcă spre sala de spectacol. Ca în palatul fermecat unde Cenușăreasa vine, apoi fuge la miezul nopții, distinse domnițe și eleganți domni urcă treptele demonstrând curiozitatea ce o au, prin graba cu care își duc pașii înainte. Președintele Consiliului Județean, Ciprian Trifan, face primii pași la intrare, până ce unul dintre mimi îl preia, conducându-l, la braț, spre inima întâmplării, aproape de sală. Primari, folkistul Cristi Hâncu, zeci de chipuri dragi și cunoscute înfloresc în tabloul privirii mele. Probabil fiecare din ei și-a construit în imaginație un anumit tipar al acestui loc care eu cred că poate duce la schimbarea în bine a întregului curs al vieții noastre, cei ce, iată, beneficiem de el.

Rareș Trufea cu pianul său, sarea și piperul acestei seri speciale care marchează în stilul filmului Titanic intrarea Vasluiului în lumea bună a culturii românești

După cele două runde de urcat scări, ajungând pe holul mare, generos, ce duce spre sala de spectacol, curg spre tine acordurile muzicii care se amestecă cu zâmbetul și tinerețea exuberantă a lui Rareș Trufea. De la pian, el dă binețe tuturor. Cred că modul în care Rareș a reușit să surprindă întreaga audiență, dovedește “clasa” acestui eveniment. Chiar la intrarea în sală, directorul Teatrului “Victor Ion Popa”, actorul Marcel Anghel: «Ne bucurăm că, în sfârșit, a fost inclusă această clădire în circuitul cultural. Astăzi avem fericita ocazie de a deschide ediția Festivalului Umorului din acest an, cu spectacolul “Boeing – Boeing”. Este primul spectacol de teatru din festival. Sperăm să placă. Ne înscriem în tematica festivalului. Sperăm să ne întâlnim mult mai des, noi și spectatorii vasluieni, acum când această sală este funcțonabilă», spune directorul teatrului. Râuri de voluntari sunt înșiruiți pe drumul ce duce la spectacol. Între vasluienii ce curg la eveniment, sosește și actorul Sebastian Lupu, cel supranumit “omul oamenilor” sau “Tănase Tănăsel”, în cazul prezenței lui aici, la Vaslui. Nu putea lipsi de la eveniment tocmai el, cel care din anul 2010 ni-l oferă nouă, vasluienilor, pe Tănase. Pășesc în sală. Ajung pe rândul al doilea, în față.

Când rezultatul este pe măsura așteptărilor noastre

Apare pe scenă Laura Lucescu, prezentatoarea festivalului. Cu eleganța pe care o cunoaștem, ea ne invită în lumea teatrului și ne coboară pe frunte steluța aceea magică de care avem nevoie, ca să putem visa și trăi timp de două trei-ore departe de lumea reală de acasă, de pe stradă, din lumea de azi. Suntem la teatru. Șase actori, tineri, frumoși și talentați: Bogdan Manolache, Teona Perju, Vlad Goranda, Alexandru Maxim, Ioana Dobrea, Ramona Ananie, se joacă parcă cu noi, cucerindu-ne și prezentându-ne un mod de viață nu tocmai “ortodox”, garnisit cu compromisuri ce duc în final, la o răsturnare de situație caracteristică spectacolelor de comedie. Poante amuzante, spectaculoase, pe care actorii de la Bârlad reușesc să le dea strălucirea cuvenită cu brio, reușesc să ne demonstreze că acest spectacol de teatru care a cucerit întreg mapamondul și care a intrat în Guinness Book of Records, drept cea mai produsă comedie franțuzească din toate timpurile, este o comedie ce merită văzută și trăită. Pentru că a reușit să ne aducă bucuria de a trăi, pentru că am râs în hohote și am aplaudat sincer de fiecare dată, atunci când am simțit să o facem. Lumea care ne înconjoară ne oferă o multitudine de contraste, atât binele, cât și răul, atât frumosul cât și urâtul. Privind actorii, am conștientizat încă o dată, că fiecare dintre noi este o lumină în miniatură. Cu toții suntem capabili de sentimente frumoase și urâte, de gânduri bune și rele, de fapte dezagreabile sau impunătoare. Sigur mesajul spectacolului a ajuns unde trebuie, nu numai la mine. Punct ochit, punct lovit, pentru trupa teatrului bârlădean. Nota 10 pentru actorii care au stârnit în noi explozii de bucurie! Au meritat cu prisosință aplauzele și au reprezentat cu cinste în festival, onoarea artistică a județului Vaslui.

Teatru fără regie, scenariu sau decor

REPREZENTAȚIE… Al doilea moment al acestei prime seri a fost spectacolul de improvizație “Comedy Show”. Cei cinci actori de pe scenă, nu sunt pentru prima dată veniți la Vaslui, în festival. Au mai fost și în alți ani. Pe unii dintre ei i-am recunoscut de cum au apărut pe scenă: Radu Ciobănașu, Doina Antohi, Pavel Bârsan, Dan Miron și Vlad Pasencu. Ei sunt adevărații pionieri ai improvizației în România. Alături de clasicele spectacole, cu jocuri interactive și foarte îndrăgite de public, sunt și acest gen de spectacole de improvizație în care actorii vin cu mintea liberă, fără să aibă replici memorate și pregătite dinainte. Nu au decoruri, nici costume. Au la nevoie, doar câte un microfon, câte un scaun și clapa la care muzicianul actor Vlad Pasencu acompaniază actorii ce cântă sau se joacă având drept temă, cuvinte, sugestii date de spectatori. De fapt, frumusețea spectacolelor de improvizație constă în faptul că spectatorii participă cu astfel de “sugestii”, pe durata întregului spectacol. Copiii au fost și la Vaslui, în această primă seară de festival, cei mai inspirați. Ei au demonstrat că au cea mai bogată imaginație. Actorii au format nouă jocuri de teatru de improvizație, unde publicul a fost invitat să participe înainte de fiecare moment din spectacol. Vasluienii au oferit sugestii de locații, limbi străine, titluri de povești și de cântece pe care actorii le-au integrat în momentele improvizate. Doina Antohi a arătat pasiunea ei pentru muzică, interpretând ireproșabil cântece în improvizațiile făcute. Ea are, de altfel, la București la Teatrul de Artă, alături de Pavel Bârsan și Iulian Sfârcea, un spectacol de improvizație complet muzical. Am râs mult. Alții au râs mai mult decât mine. M-am întors de câteva în spate, să văd de unde vin chicotele zbârnâind cu sunete curioase de râs. A fost o reușită spectacolul de improvizație. La întreg conținutul dăruit de organizatori, a contribuit în mod special și atmosfera din această incintă de spectacol, pe care am reprimit-o să ne fie a artelor, cum a mai fost o dată. Și odată….Prima zi de festival, a fost peste așteptările mele. A fost o primă zi după sufletul meu!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.