spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

„DOWN WAY” si „Unchiul Vania”,douã spectacole de exceptie pe scena teatrului bârlãdean! (FOTO)

- Advertisement -

NU RATATI… Pe scena teatrului din Bârlad, cã tot vine cu pasi repezi normalitatea, are loc punerea în scenã a piesei „DOWN WAY”, de Oleg Bogaev, joi, 13 mai, de la orele 18.30. Iar sâmbãtã, 15 mai, se joacã o piesã „de rezistentã” a corpului artistic bârlãdean: „Unchiul Vania”, de de A. P. Cehov. Regia spectacolului îi apartine lui Stefan Alexiu, reprezentând lucrarea sa de licentã, la absolvirea Facultãtii de Teatru, sectia Regie, din cadrul Universitãtii de Arte „George Enescu”, Iasi. Stefan Alexiu este bârlãdean, fiind acum regizor si actor la Teatrul Bacovia, din Bacãu. Nu uitati cã, acum, dupã ce a scãzut rata incidentei Covid la Bârlad sub 0, 7, la spectacole sunt asteptati, cu mascã si dezinfectati, spectatori care pot „umple” 50% din sala de spectacol!

Sã-ti ajuti aproapele atunci când are nevoie de sprijin sau sã fugi pânã nu ai fost vãzut de cineva si sã lasi totul baltã, chiar dacã cel care asteaptã ajutorul tãu zace într-o baltã de sânge? Este ideea piesei dramaturgului rus Oleg Bogaev „Dawn Way”, care va avea premiera la Teatrul „Victor Ioan Popa” din Bârlad. „Dawn Way” – asa se intituleazã spectacolul montat de Bogdan Husanu la Teatrul V.I.Popa care sperã sã trezeascã curiozitatea spectatorilor, având în vedere cã se joacã pentru prima datã pe scena bârlãdeanã. Spectacolul se anuntã ceva unicat, provocator si misterios. Parabola social-filosoficã din textul lui Bogaev oferã prilej de cugetare tuturor, permitînd o mare libertate regizorilor care se încumetã sã punã piesa în scenã si care au ceva de spus, evident. Bogaev face parte din curentul denumit la rusi „Noua drama­tur­gie”. Acesti noi dramaturgi erau în perioada Perestroikãi adolescenti si au devenit maturi în perioada capi­talis­mului sãlbatec rusesc, de dupã puci. Viata lor trãitã în aceste intervale de timp, când încercau sã viseze, dar visul li se întrerupea, se stabileste între spatiile rândurilor de texte pe care ei le scriu. Scriu adesea dur, sarcastic, scot în vileag probleme morale. Pun întrebãri, dar nu dau si nu cautã rãspunsuri. Tema piesei lui Bogaev este legatã de „luminã si întuneric”. Aratã „drumul spre pier­zanie” pe care merge omul. Nu ratati acest spectacol, care vã va distra, dar în acelasi timp vã va pune pe gânduri! Din distributie fac parte actorii Alexandru Savu, Ramona Ananie, Simon Salcã Jr., Bogdan Manolache, Lucian Arhire, Sorin Ghiorghe, George Sobolevschi, Cella Todicã, Dumitriana Cretu, Cristian Todicã, Cãtãlina Rusu si Geta Cacevschi. Piesa a fost tradusã de Elvira Râmbu. Regia artisticã este semnatã de Bogdan Husanu, costumele de Iuliana Maftei, iar decorul de Sandu Maftei.

„Unchiul Vania”, piesa de rezistentã a teatrului „V.I.Popa” din Bârlad

Ceea ce este de remarcat în cele mai jucate piese ale  lui Cehov e faptul  cã personajul principal, în jurul cãruia se deruleazã actiunea, nu este un bãrbat, ci o femeie, anume o femeie frumoasã, adulatã si râvnitã de personajele masculine. Asa se petrec lucrurile si în UNCHIUL VANEA, în care personajul Elena Andreevna, sotia profesorului pensionat Serebriakov, tulburã inimi si minti – pe a doctorului Astrov, dar si pe a unchiului Vanea. Însã, spectacolul este despre altceva – despre o linie a vietii atât de asemãnãtoare la noi toti – iluzii, deziluzii, care, ca si în cazul lui Astrov, ne fac sã nu mai vrem nimic si sã nu mai iubim pe nimeni…  Ce am visat cã vom fi si ce am devenit? Ce am vrut sã facem în viatã si ce am fãcut? Dacã dezamãgirea e rãul care-i otrãveste pe toti si pe toate (fiindcã nu numai protagonistii, ci si casa, pãdurea suferã, pradã unei apãsãtoare paragini si indiferente a oamenilor) înseamnã cã trebuie sã existe o sursã a amãgirii – dragostea…  Distributia: Aleksandr Vladimirovici Serebriakov – Marcel Anghel, Elena Andreevna Serebriakov – Ramona Ananie, Sonia Aleksandrovna Serebriakov – Dumitriana Cretu, Maria Vasilevna Voinitki – Geta Cacevschi, Ivan Petrovici Voinitki – George Sobolevschi, Mihail Astrov – Bogdan Manolache, Ilia Ilici Telegin – Sorin Ghiorghe, Marina – Cãtãlina Rusu, regia – Stefan Alexiu, scenografia – Sandu Maftei, iar coregrafia este semnatã de Lorette Enache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.