ABERATIA ZILEI:Dobrovolschi construieste un spital privat în incinta spitalului public din Bârlad!
TUPEU INCREDIBIL Un centru medical privat cu demisol, parter si patru etaje, se va înãlta, pe 600 de mp, chiar în curtea spitalului bârlãdean, pe un teren cumpãrat în 2011 de omul de afaceri Dan Dobrovolschi. Începerea lucrãrilor a fost fãcutã însã cu stângul, pentru cã între spital si locul unde se executã lucrarea nu s-au montat panouri de protectie, astfel cã tot praful ridicat de buldoexcavator se rãspândea în spital. Mai mult, masinile grele, care transportau pãmântul scos, circulau prin curtea spitalului, îngreunând circulatia ambulantelor sau a altor autoturisme. Reprezentantii mass-media au sesizat ilegalitãtile si au cerut un punct de vedere atât spitalului bârlãdean cât si primarului interimar al Bârladului. Edilul sef a venit la spital si a constatat cã cele sesizate de jurnalisti (nu de conducerea spitalului!) sunt reale si a dispus suspendarea lucrãrilor. Ciudat este faptul cã spitalul bârlãdean nu a avut nicio reactie la ridicarea exact în curtea sa, în prelungirea institutiei, a unui centru medical, care va fi, se spune, un spital privat. Si mai ciudat este faptul cã Primãria Bârlad a dat autorizatie si a fost de acord cu acest spital privat, fix în curtea institutiei sanitare publice pe care o are în administrare. Ciudãtenie sau nu, Dobrovolschi va face concurentã, cu largul concurs al autoritãtilor locale si ale politicienilor bârlãdeni, institutiei numitã Spitalul de Urgentã Bârlad. Asta dacã nu cumva, asa cum se vehiculeazã, s-ar “coace” un parteneriat public – privat ilegal, caz în care Dobrovolschi va câstiga, iar de pierdut vor avea spitalul public si evident, buzunarul cetãteanului.
În curtea spitalului bârlãdean ieri era agitatie mare, pentru cã a demarat constructia vestitului “Centru medical D+P+4E”, apartinând firmei SC Axa Optic SRL Bârlad, firmã care face parte din grupul de firme condus de omul de afaceri Dan Dobrovolschi. Adicã, asa cum se cunoaste încã din 2011, de când Dan Dobrovolschi a cumpãrat cei 600 de mp de teren – exact la nord de spital, unde era un spatiu verde, cu 66 000 de euro -, acolo va fi ori o clinicã privatã ori un spital privat. Având în vedere dimensiunile sale, o clãdire cu patru etaje, mai mult ca sigur cã va fi spital privat. Dar sã nu anticipãm si sã prezentãm cum a început constructia centrului medical al lui Dobrovolschi, cu stângul. Încã de la primele ore ale dimineatii, de când a sosit buldoexcavatorul si masinile mari de cãrat pãmânt, salariatii spitalului s-au alertat, pentru cã între spital si terenul unde a început sãpatul si se ridica destul praf, nu existau panouri de protectie. Astfel tot praful se depunea pe geamurile sãlilor de operatie, ale maternitãtii. “Uitati – vã cum iese praful si se duce în sala de nasteri, în sala de operatie unde se face cezarianã.. Cum este posibil? Este oare legal asa ceva? Cum protejeazã spitalul pacientii de praf si infectii?”, se întrebau câteva cadre medicale. Nu mai spunem cã masinile mari, care cãrau pãmântul scos de buldoexcavator treceau prin curtea spitalului, prin fata Ambulatoriului de specialitate, pe lângã bucãtãria (care apartine tot lui Dobrovolschi), ajungând la locul constructiei pe la iesirea de la Morgã. Tot acest traseu este plin de masini ale medicilor, cadrelor medicale si ale pacientilor, nu mai spunem si de câte ambulante intrã în curtea spitalului, traficul fiind perturbat serios de masinile de cãrat pãmânt. Când am încercat sã fotografiem si sã vedem cine se ocupã de lucrarea respectivã, am fost întâmpinati de tatãl omului de afaceri Dan Dobrovolschi, care supraveghea lucrarea si care ne-a spus cã tot ce face este legal, având toate aprobãrile necesare.
Spitalul nu dã explicatii!
Între spitalul din Bârlad si firmele lui Dobrovolschi existã o puternicã legãturã, toatã lumea o stie. Serviciile externalizate din spital – bucãtãrie si spãlãtorie – apartin firmelor controlate de omul de afaceri bârlãdean. Asa cã nu ne-am mirat când am încercat sã luãm un punct de vedere al conducerii spitalului bârlãdean asupra aspectului cã lucrarea nu respectã conditiile minime de protejare a mediului si al pacientilor din spital, si ne-am trezit cã suntem refuzati. “Doamna manager nu are niciun punct de vedere. Lucrarea nu priveste spitalul, Primãria a dat avizul de începere al lucrãrilor”, ne-a transmis prin purtãtorul de cuvânt Adrian Gheorghiu, managerul spitalului, Angela Gheorghiu. Mai mult, cãutând pe directorul medical al spitalului bârlãdean, medicul Gabriela Danis, aceasta n-a mai fost de gãsit, dispãrând subit din raza de “actiune” a presei locale. Asa cã, ne-am dus la Primãria Bârlad.
Primarul a sistat lucrãrile
Primarul interimar al Bârladului, Marin Bunea, a luat la cunostintã de sesizarea cadrelor medicale din spital si a presei locale si a mers imediat la fata locului. Surprizã: a stat circa trei minte la poarta spitalului, pentru cã traficul era îngreunat de masinile mari care cãrau pãmânt. A ajuns la lucrarea cu pricina si si-a pus mâinile în cap. “Eu am dispus încetarea lucrãrilor, pânã când vor ridica perdea de protectie între lucrare si spital. Au început imediat sã ridice niste plase de protectie, care sã opreascã praful, pânã la etajul II al spitalului. Pânã nu le pun pe toate, nu dau drumul la lucrare. Am înteles cã ei au toate aprobãrile, de la ISU, de la Politie, de la Jandarmi etc. Noi le-am dat autorizatie de constructie numai pentru zece zile, la lucrarea de sãpat, pentru cã atât au nevoie ca sã sape pentru fundatie. Dupã aceea nu mai sunt probleme. Am dispus si ca masinile grele sã circule prin partea de Nord, dinspre blocuri, sã nu mai meargã prin curtea spitalului pentru cã perturbã traficul aici, la spital”, ne-a spus Marin Bunea. Primarul Bunea nu ne-a dat însã nicio explicatie privind faptul cã ridicarea unui centru medical privat chiar în curtea spitalului este o aberatie, pentru cã astfel el gireazã o concurentã neloialã. “Nu mã întrebati pe mine, altii au dat aprobãrile, eu am dat doar autorizatia de începere a lucrãrilor. Este problema lor, la mine au venit cu toate aprobãrile, avizele…”, a spus Marin Bunea. Cât despre nerespectarea distantelor legale dintre un spital public si restul clãdirilor publice (centrul medical al lui Dobrovolschi va fi lipit de spital), primarul Bunea ne-a spus cã el nu stie nimic, dar cã sunt institutii abilitate ca Inspectia de Stat în Constructii sau DSP care sã stie dacã este legalã ridicarea acestui centru medical privat. “I-am întrebat si eu dacã au avize legale pentru a ridica chiar lângã spital acest centru si mi-au zis cã da, au aprobare si au mai spus cã la Bucuresti cum se face? Cã sunt unele lângã altele? Nu am mai stiut ce sã le spun, pentru cã asa este”, a recunoscut primarul Bunea.i.
Legãturi periculoase
Între omul de afaceri Dan Dobrovolschi si fostul primar Titi Constantinescu existã legãturi periculoase. Chiar si PRO TV a semnalat aceastã legãturã demnã de o cercetare mai amãnuntitã a organelor abilitate, precizând într-o emisiune din seria “România Te Iubesc” acest lucru. “Semne de întrebare sunt si la spitalul din Bârlad, transferat la municipalitate. O firmã (SC Axa Optic SRL Bârlad – n.r.) care a cumpãrat un teren în curtea unitãtii medicale, face parte din acelasi grup de societãti în care este si o clinicã privatã, dotatã cu tomograf (SC Prolife SRL Bârlad – n.r.), si care are contract cu spitalul pentru servicii imagistice. Primarul orasului (Titi Constantinescu – demisionar din 1 martie din functie – n.r.) aruncã rãspunderea pe spital, spitalul spune cã primarul e responsabil. Iar directorul executiv din primãrie (Constantin Ciobanu – n.r.) spune cã, pe lângã terenul cumpãrat în curtea spitalului si parteneriatul cu clinica tomograf, unitatea are contract si pentru spãlãtorie cu o altã firmã din acelasi grup. Birourile grupului de firme (ale lui Dan Dobrovolschi – n.r.) sunt într-o clãdire despre care bârlãdenii stiu cã este în portofoliul unei societãti care se regãseste si în declaratia de avere a primarului (Titi Constantinescu – n.r.), SC Constructii Consult. Conform datelor de la Registrul Comertului, Primarul Bârladului a iesit în 2012 din firma de constructii, unde a detinut 75% din actiuni. În acelasi an când a iesit din actionariat, la spital oficialii semnau parteneriatul cu firma care are tomograful (Prolife – n.r.). Oficial însã nu existã nicio legãtura între edil si firma de imagisticã.”, spuneau redactorii de la ProTV. Cum Titi Constantinescu a “zburat” voit-nevoit din functia de primar, pe 1 martie, singurul lucru care-l mai leagã de Dobrovolschi este sediul comun al firmelor lor. Încercarea de a-l contacta pe omul de afaceri Dan Dobrovolschi pentru a ne oferi un punct de vedere asupra situatiei create ieri în curtea spitalului de lucrãrile la centrul medical privat, s-a soldat cu esec total. Acesta n-a rãspuns la telefoanele redactorilor nostri.