Managerii celor trei unitati sanitare trecute in subordinea Consiliului Judetean nu au nici macar siguranta ca vor deveni sefi de sectii. Alte zeci de angajati trebuie sa se pregateasca de somaj.
„Nu stiu situatia fiecarui manager in parte”
Conducerea Consiliului Judetean a demarat procedura pentru initierea Hotararii de Guvern privind reorganizarea celor patru spitale botosanene prin comasare. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Mihai Arosoaie, a declarat ieri ca in zilele urmatoare va avea o intalnire cu directorul Ovidiu Mimor pentru a stabili cum se va proceda cu preluarea angajatilor celor trei spitale de catre „Mavromati”. Deocamdata activitatea de conducere a celor trei unitati medicale care se alipesc de Spitalul Judetean nu sufera nici o modificare. Este ceea ce a declarat ieri managerul de la „Mavromati”, Ovidiu Mimor. Acesta sustine ca abia dupa publicarea Hotararii de Guvern referitoare la reorganizarea spitalelor, cei trei manageri, ca si ceilalti directori din unitatile devenite sectii ale „Judeteanului”, vor trece pe posturile de executie avute anterior. „Fiecare va trece pe postul de executie avut anterior preluarii functiilor de conducere. Care a fost sef de sectie cu concurs ramane sef de sectie. Care nu a fost, va avea posibilitatea sa participe la concursurile care se vor organiza pentru sefi de sectie, dar dupa ce vom avea Hotararea de Guvern pentru comasare. Acum nu stiu situatia fiecarui manager in parte”, a declarat managerul Spitalului „Mavromati”.
Disponibilizari la TESA
Doar 20 de angajati TESA din spitalele absorbite de „Mavromati” scapa de somaj. Directorul Ovidiu Mimor a declarat ca nu are posibilitatea sa angajeze mai mult personal pentru ca exista normative stabilite de lege in acest sens. „Cum spune legea, asa vom proceda. Potrivit legislatiei, vom angaja 20 de persoane de la TESA din cele trei spitale. Pentru posturile respective se va da concurs”, a declarat Ovidiu Mimor. Acesta a lasat de inteles ca se va organiza concursul dupa publicarea Hotararii de Guvern. Pana atunci li se va comunica celor care lucreaza in sectorul TESA la Maternitate, Spitalul de Psihiatrie si Spitalul de Pediatrie care va fi tematica de concurs, pentru a participa cu sanse egale la ocuparea unor posturi. Concurenta va fi destul de mare, cel putin jumatate din acest personal urmand sa ramana fara locuri de munca in urma comasarii. Asta chiar daca Hotararea de Consiliu Judetean privind reorganizarea spitalelor a trecut cu promisiunea celor de la Spitalul Judetean de a prelua intregul personal al unitatilor medicale ce isi pierd autonomia. „«Personalul de specialitate medico-sanitar, auxiliar-sanitar, tehnico-economic, administrativ si de intretinere care isi desfasoara activitatea pe baza de contract se preia de catre spital». Asta spune hotararea, dar se pare ca nu va fi respectata. Numai ei stiu ce fac acolo. Daca nu respecta hotararea, ce li se poate face? Nimic. Hotararea privind comasarea este aprobata. Nu i-a costat nimic sa spuna ca preiau toti angajatii”, a declarat vicepresedintele CJ care raspunde de spitalele judetului. Pana la publicarea Hotararii de Guvern care sa consfinteasca reorganizarea spitalelor ar putea sa treaca chiar si doua luni de zile, spune vicepresedintele CJ.
Manager ramas fara loc de munca
Comasarea cu cea mai mare unitate medicala a judetului are deja un precedent nefericit. in vara Spitalul Orasenesc Saveni a trecut la „Mavromati”, insa managerul de acolo, Oana Norses, a ramas pe din afara. Aceasta nu doar ca nu a trecut sef la sectia Saveni, dar nici macar nu fost angajata de Spitalul Judetean. Reprezentantii acestui au motivat ca ea nu facea parte din personalul unitatii orasenesti, avand doar un contract de manageriat. Incredibil este ca nu se gasea o persoana juridica sa ii dea actele de inchidere a cartii de munca pentru a trece in somaj. Ea a fost trimisa la Primaria Saveni pentru a-si rezolva problema.