spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

DGA spune ca “politistii cer spaga la drumul mare”

- Advertisement -

Lucratorii de la Politia Rutiera, considerati “cartea de vizita” a Politiei, au fost atentionati ieri sa nu mai ceara mita la drumul mare si sa aiba grija la modul in care se comporta in fata participantilor la trafic u “daca cetateanul nu ar oferi, politistul nu ar avea de unde sa ia”, spun sefii Politiei Rutiere despre darea si luarea de mita, care adauga insa ca “unii lucratori cer dreptul” cu mult tupeu u politistii vrinceni au fost alinati ieri pentru a li se preda o lectie despre anticoruptie, “profesori” fiiind ofiter de la DGA u “DNA-ul Politiei” spune ca lacomia unor rutieristi a ajuns la urechile sefilor.

Omul incearca sa scape de lege, lucratorul sa-si rotunjeasca venitul. Este clar ca daca cetateanul nu ar mai oferi, politistul nu ar avea de unde sa ia. Mai grav este ca unii lucratori au inceput sa ceara si sa pretinda bani, bunuri sau alte foloase necuvenite pentru a nu aplica legea”, a declarat ieri Paul Milodin, seful serviciului Prevenire din Directia Generala Anticoruptie, care a avut ieri o intilnire cu politistii de la Serviciul Politiei Rutiere Vrancea pentru a le atrage atentia ca Politia nu are nevoie de functionari corupti. Comisarul sef Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere din IGPR, nu a mai ajuns ieri la Focsani la actiunea de instruire a politistilor de la Circulatie, insa a fost inlocuit cu succes de catre adjunctul sau, comisarul sef Marian Motoc, care a explicat ca a venit la IJP Vrancea pentru a transmite “foarte clar” politistilor mesajul ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, acela ca “in MAI nu este nevoie de lucratori corupti”. Acesta a fost ajutat in demersul sau de seful serviciului Prevenire din cadrul DGA, comisarul sef dr. Paul Milodin, de prim-adjunctul IPJ Vrancea, Victor Norocea, si de seful DGA Vrancea, Virgil Cristian. Toti politistii de la rutier au fost aliniati si li s-a spus ca “spaga” dauneaza imaginii politiei. “Actiunea de instruire se desfasoara la nivel national. Pina acum am ajuns in 13 judete si dupa ce vom finaliza acest proiect speram sa diminuam numarul sesizarilor primite de la cetateni. Trebuie sa limitam activitatea unor lucratori care creeaza neajunsuri privind imaginea Politiei. Politistii de la rutier sint obligati sa inteleaga ca sint ca o carte de vizita pentru institutie pentru ca sint tot timpul in prima linie. Au fost mai multe sesizari pe aceasta linie in ultima perioada. Sintem constienti, este o utopie sa credem altceva, ca vor mai exista astfel de fapte, dar este necesar sa atingem obiectivele europene si sa reducem numarul acestora”, a spus Marian Motoc, directorul adjunct al Directiei Rutiere din IGPR.

“Omul este dator sa incerce”

Comisarul sef Virgil Cristian, seful Serviciului Judetean Vrancea a DGA, a precizat ca in 2010 si 2011 nu au fost efectuate teste de integritate in rindul politistilor de la rutier, dar le-a atras atentia acestora asupra riscurilor la care se expun daca cer mita pentru “a inchide ochii”. “In astfel de cazuri responsabilitatea mai mare este cea a politistului pentru ca acesta este pus sa aplice legea. Cetateanul este intr-un fel normal sa incerce sa-si obtina libertatea sau altceva cu banul din buzunar. Este si motivul pentru care in astfel de situatii politistul a fost cercetat in stare de arest, iar cetateanul in stare de libertate”, a spus comisarul sef Virgil Cristian. In acest context, seful serviciului Prevenire din DGA a atras atentia ca unii functionari din cadrul Politiei au ajuns sa ceara spaga direct, pentru a nu aplica legea, asa cum s-a intimplat si in Vrancea. Chiar daca a fost atit de direct, comisarul sef Paul Milodin a evitat sa dea detalii despre cazuri concrete. Se stie insa ca la nivelul judetului nostru Politia Rutiera este foarte activa in trafic, iar “daca un sofer nu cade, pica”, potrivit unei vorbe care circula pe la Rutiera. Chiar ieri, cind sefii de la centru s-au aflat in vizita in judet, mai multe masini au patrulat intens pe soseaua E85. In acest context, sefii structurilor centrale au atras atentia si asupra tinutei afisate de rutieristi. “Tinuta sau dialogul cu cetateanul sint de imbunatatit. Cind am venit de la Bucuresti, in judetul Vrancea, am vazut un cetatean care statea sprijinit pe geamul masinii Politiei. Politistul avea la rindul sau usa deschisa si vorbea cu soferul respectiv. Reglementarile sint clare in astfel de cazuri. Soferul trebuie sa stea in masina sa si sa astepte ca politistul sa-si termine verificarile si sa intocmeasca documentele”, a tinut sa sublinieze Marian Motoc. Dupa-amiaza, toti politistii de la Circulatie au participat la o “lectie de integritate” predata de DGA, in timpul careia li s-a spus ca in urmatoarea perioada ar putea avea loc si actiuni sub acoperire in trafic.

Mercurialul de pe E85

Politia Rutiera Vrancea a bifat pina acum oficial trei cazuri de coruptie in care au fost implicati politistii Sorin Porojnicu, Marius Milea si Nicusor Rotaru, ultimii doi fiind dezbracati de haina statului, dupa ce au cerut mita la drumul mare unor agenti sub acoperire. Agentul Nicolae Rotaru si inspectorul principal Marius Milea au platit cu functia, dar si cu libertatea citeva luni, dupa ce au cazut in plasa unui anchetator sub acoperire care au testat modul in care actioneaza agentii de la Circulatie in trafic. Rotaru si Milea au fost condamnati la pedepse de 3 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare fiecare pentru savirsirea infractiunii de luare de mita. Anchetatorii anticoruptie au stabilit ca in perioada 18 – 28 noiembrie 2008, Nicolae Rotaru, în calitate de agent politie la Serviciul Politiei Rutiere, in timp ce se afla in exercitiul atributiilor de serviciu pe DN2 – E85 cu autoturisme dotate cu aparate tip radar, a pretins si a primit de la mai multe persoane fizice 3.000 lei, pentru a nu aplica sanctiuni contraventionale. Lui Rotaru i-a fost organizat un flagrant, pe 28 noiembrie 2008, cind coleg de tura ii era Marius Milea. Cei doi au fost prinsi in flagrant in timp ce primeau 2.000 lei. Cei doi si-au incheiat relatiile de munca cu IPJ, unul prin demisie, altul prin condamnarea definitiva. Cel de-al treilea politist, Sorin Porojnicu, a fost condamnat recent si urmeaza sa-si ia adio de la post. Cetatenii care au informatii despre acte de coruptie savirsite de lucratori din cadrul MAI au o linie gratuita unde pot semnala aceste fapte. Astfel, Directia Generala Anticoruptie a pus la dispozitie numarul 0800.806.806, unde functionarii pot fi reclamati atunci cind pretind sau iau mita.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.