spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dezvăluiri /„Tun” de 1,5 milioane de euro la una dintre firmele lui Cătălin Chelu

- Advertisement -

Falimentul CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate de cablu TV controlată de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu) a provocat un adevărat scandal după de Fiscul a descoperit că, în perioada premergătoare declanşării insolvenţei, patrimoniul firmei a dispărut ca prin farmec.

Un control fiscal încrucişat, declanşat ulterior de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi la firmele implicate în afacerile cu active aparţinând CCC Blue Telecom SA, a scos la iveală o reţea complicată de operaţiuni.

Returnare ilegală de TVA

Prima lovitură dată de Cătălin Chelu s-a produs printr-o returnare ilegală de TVA. Suma nu este foarte mare (circa 170.000 de euro), dar marchează începutul unei „morişti” financiare absolut halucinantă.

Tranzacţia este relativ simplă. Omul de afaceri şi-a vândut, în iulie 2009, activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom SA Galaţi (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe numele celei de-a doua dintre firme, o rambursare de TVA în sumă de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment.

Însă această fraudă este doar o mică parte din ţeapa trasă de miliardarul gălăţean, cu prilejul falimentării CCC Blue Telecom, statului şi partenerilor de afaceri.

În octombrie 2009, CCC Blue Telecom a fost declarată în insolvenţă (la solicitarea în instanţă a unor creditori) şi a intrat în reorganizare judiciară, de care se ocupă firma Lichidator Company. Dosarul este şi în prezent pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, în mai 2012 urmând să de ia o decizie finală în cazul ei: fie se trece la lichidarea patrimoniului, fie se acceptă o prelungirea a reorganizării.

Cum a dispărut patrimoniul

Partea cu adevărat tare este aceea că în perioada imediat premergătoare declanşării insolvenţei la CCC Blue Telecom – respectiv în intervalul iulie-septembrie 2009 – Cătălin Chelu a lichidat însă, prin vânzare, toate activele companiei. Evident, totul a fost atent premeditat.

De altfel, Fiscul şi-a dat seama că treburile nu sunt în regulă de-abia după ce lichidatorul desemnat de Tribunal a sesizat faptul că nu prea mai are ce reorganiza, deoarece activele au dispărut, iar documentele contabile sunt ţinute la secret.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit cu prilejul efectării unui control încrucişat la firmele implicate în tranzacţii arată proporţiile înşelăciunii. În iulie 2009, la doar cinci zile după tranzacţia care a produs frauda cu TVA de care vorbeam mai înainte, Cătălin Chelu a vândut şi toate sediile pe care CCC Blue Telecom le deţinea în ţară. Desigur, tot către o firmă deţinută de el – Galatex SA Galaţi – urmând deja scenariul consacrat.

Este vorba, în total de şapte imobile, situate în Iaşi, Brăila, Adjud, Făgăraş, Giurgiu, Vaslui şi Râmnicu Sărat. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.124.788 lei , adică, spun cei de la Fisc, de circa trei ori mai mică decât valoarea de piaţă reală.

La o primă vedere, s-ar putea spune că nu e nicio problemă ca un patron să vândă nişte bunuri de la o firmă a lui către o altă firmă a lui, la preţuri subevaluate. El pierde, el câştigă. Însă cum CCC Blue Telecom avea să intre la scurt timp în faliment, dar cu active zero, remarcăm că în conturile creditorilor firmei n-a mai avut ce ajunge. Se estimează că cel puţin trei milioane de lei au dispărut ca urmare a acestei tranzacţii.

Cum a fost derutat Fiscul

Deosebit de interesantă este şi strategia de derutare a Fiscului. Astfel, deconturile privind achitarea către bugetul de stat a TVA aferentă tranzacţiilor (suma datorată depăşeşte un milion de lei) nu au fost depuse decât în decembrie 2009, astfel încât Finanţele să nu observe că activele firmei sunt înstrăinate cu scopul de a nu se mai putea face executare silită a impozitelor şi taxelor restante.

Potrivit actelor contabile şi a rapoartelor de inspecţie fiscală, datoria doar către stat se ridică la peste 6,85 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei TVA, 1,2 milioane de lei contribuţii sociale, 200.000 de lei impozit pe profit, iar restul alte impozite şi taxe. La aceste datorii se adaugă alte peste trei milioane de lei datorate de firmă furnizorilor şi creditorilor.

Trebuie să mai spunem că Fiscul a solicitat, în instanţă, anularea tranzacţiilor la care facem referire, însă, cel puţin deocamdată, procesul nu a fost finalizat.

Solicitarea Finanţelor se bazează pe faptul că există indicii că „lovitura” era planificată încă din mai 2009, atunci când Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fricom SA (societatea folosită ca intermediar în tranzacţii) aproba cumpărarea reţelei de cablu TV a CCC Blue Telecom şi preluarea de la aceeaşi firmă a contractului de credit cu Raiffeisen, şi introducea în obiectul de activitate noul tip de afacere.

Specialist în tranzacţii suspecte

Mecanismul folosit de Cătălin Chelu la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane şi ameninţări cu moartea).

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.