Ardeii, roşiile şi vinetele s-au „topit” în ultimele săptămani, fără un motiv aparent, în „grădina Focşaniului”, aşa cum este denumită comuna Garoafa. Nimeni nu ştie cauza exactă a dezastrului, fiind avansate diverse ipoteze. Localnicii cred că au căzut ploi acide, în vreme ce oficialităţile vorbesc de „elemente necunoscute fixate pe sol care au atacat culturile”. Localnicii se plang că nu şi-au scos nici cheltuielile. Pagube majore sunt la ardei, care ocupă cea mai mare suprafaţă
Garoafa, unul din bazinele legumicole din judeţ, a rămas fără legume, care s-au uscat pe camp în ultimele săptămani. Ardeii, care ocupă cea mai mare suprafaţă, parcă au fost arşi, iar localnicii spun că nu-şi scot nici măcar cheltuielile. Reprezentanţii Direcţiei Agricole din Vrancea spun că au luat cunoştinţă de situaţia de la Garoafa şi că vor fi efectuate analize. Legumicultorii cred că de vină pentru dezastrul abătut asupra sunt ploile, care ar fi fost acide. Pentru a cultiva 1.000 mp cu ardei, costurile sunt de 1.000 de lei, iar producţia într-un an normal este de 2 tone. În această toamnă însă recolta a fost de cel mult 400 kg.
Legumicultorii din comuna Garoafa sunt disperaţi. Ardeii, în cultivarea cărora sunt specializaţi şi care ocupă cele mai mari suprafeţe, s-au uscat în ultimele săptămani şi nu mai pot fi salvaţi. Pierderile sunt uriaşe, potrivit autorităţilor locale, deoarece oamenii şi-au pierdut aproape toată munca de pană acum. Nimeni nu ştie cauza exactă a fenomenului care a determinat acest dezastru, fiind avansate diverse ipoteze. Pe suprafaţa comunei sunt 400 de hectare de legume, cele mai multe cu ardei. În loc să iasă cu ei la piaţă, ca de obicei, oamenii se uită la tufele uscate şi culeg legumele care sunt cat de cat bune în încercarea de a recupera cate ceva. „Anul ăsta nu s-a făcut nimic. Multe din culturile de ardei, roşii, vinete s-au uscat. Nu se ştie care este cauza. Sunt oameni care irigă cu apă din Putna, alţii care au puţuri forate. Mai mult, preţurile sunt sub cele de anul trecut, chiar şi de 1,5 lei/kg”, a declarat primarul din Garoafa, Gheorghe Maghiaru. Unii localnici spun că sunt semne că şi varza a început să se usuce în comună. Dezastrul agricol le va face viaţa grea locuitorilor din Garoafa, întrucat cu banii pe care îi caştigă toamna locuitorii supravieţuiesc în timpul iernii şi înfiinţează alte culturi în anul următor. Lucrurile nu prea merg bine nici la Bătineşti, din cate se pare, deoarece piaţa de legume de la Bizigheşti este mai mult goală, în timp ce în anii trecuţi nu aveai loc unde să arunci un ac.
Piaţa din comună e pe jumătate goală
FOTO: „Nu avem salarii, nu avem pensii şi în grădină ne era baza”, spune Maria Gavrilă, unul dintre puţinii producători aflaţi în piaţa din Garoafa
În ultimele săptămani, oamenii au privit cum tufele cu ardei se usucă. „Am luat în arendă 40 de ari şi am dat 10 milioane de lei. Acum nu mi-am scos nici măcar banii de arendă. Salariul e salariu şi de aici, din grădină, ne scoatem banii. De trei săptămani au început să se usuce. S-au uscat deodată, nu am cules nimic. Eu cred că de la ploi s-au uscat, probabil a fost ceva în ele. E greu să mai fac ceva anul viitor, pentru că nu am scos nici măcar banii pe care i-am dat pentru arendă. Cine îmi dă mie 20 de milioane de lei, cat am cheltuit anul acesta”, ne-a spus Vasile Corugă, unul dintre legumicultorii din Garoafa care au rămas fără ardei. În piaţa de legume din comună mai puţin din jumătate este ocupat. Pentru că la Garoafa nu s-au făcut, la vanzare se găsesc legume aduse din alte părţi. Acolo unde nu s-au uscat în urma fenomenului inexplicabil din ultimele săptămani, ardeii s-au stricat de la prea mult apă. „E un dezastru. Ardeii sunt plini de apă şi au putrezit. Avem grădină pe 25 de ari şi de aici ne scoatem banii. Nu avem salarii, nu avem pensii şi în grădină ne era baza. Culmea este că la seceta de anul trecut tot s-au mai făcut ardeii. Acum însă de la ploi şi de la mană a căzut rodul de pe plante”, ne-a spus Gavrilă Maria, unul dintre producătorii care vand în piaţa din Garoafa. Femeia tocmai terminase de dat la o parte o grămadă mare de ardei putreziţi.
Caştigurile sunt la jumătatea cheltuielilor
FOTO: Legumicultorii au pierdut 80% din producţie şi dau vina pe ploile acide