spot_img
18.6 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Decizie imorală de la Apa Serv

- Advertisement -

• consilierii judeteni au discutat aprins despre lipsa apei reci la unele dintre asociatiile din Piatra Neamt • multi dintre ei sînt de părere că Apa Serv actionează imoral, lăsînd fără apă mii de pietreni care sînt cu plata la zi • de foarte multe ori se discută cu oamenii doar cînd sînt campanii electorale •
Sute de familii de pietreni se întorc în timp si asta pentru că au ajuns să rămînă fără utilitatea esentială vietii: apa. De la începutul săptămînii, Compania Judeteană Apa Serv a reluat sistarea apei reci, lucru făcut si pînă acum, dar cu o mică pauză în preajma Pastelui. 27 de asociatii de proprietari din municipiul Piatra Neamt sînt luate în colimator, zece dintre ele rămînînd deja fără apă la robinete, iar celelalte fiind asteptate la discutii, esalonări si reesalonări. Fenomenul sistărilor functionează de ani de zile si de cînd s-a instituit s-a făcut o nedreptate pentru cei care îsi plătesc facturile, dar ajung să trăiească fără apă în apartamente. Pe de altă parte, Compania Judeteană Apa Serv sustine că nu face decît să îsi respecte contractul de prestări servicii încheiat cu beneficiarii, în spetă cu fiecare asociatie de proprietari în parte. Bianca Ivască, purtător de cuvînt al Companiei Judetene Apa Serv, a declarat că sistarea apei către o asociatie este o măsură extremă la care se ajunge în cazul neîncasării facturilor. Pînă la a se ajunge la această etapă se poartă discutii de esalonare si reesalonare a datoriilor cu conducerile asociatiilor în parte si în cazul în care graficele nu se respectă se dispune oprirea. Trecînd peste acest aspect legat de modul de derulare a contractelor, consilierii judeteni nemteni s-au declarat total împotriva practicii de oprire a utilitătii si au acuzat Compania Judeteană Apa Serv de un management nu tocmai potrivit. „Se închide apa rece în municipiul Piatra Neamt si nu putem sta asa, cu mîinile în sîn. Compania Apa Serv apartine Consiliului Judetean si trebuie să vedem ce e de făcut. Pe Calea Romanului există o asociatie rămasă fără apă, în care sînt niste locuinte care apartin Clubului de Volei Piatra Neamt. Clubul are restante de 300 milioane de lei si din cauza lor s-a oprit apa la toată asociatia si suferă toti oamenii. Stim că 60% din gospodăriile din judet au WC-ul în fundul grădinii, dar asta nu înseamnă că îi putem lăsa si pe cei de la blocuri fără apă. Cum îsi spală acesti oameni WC-urile, cu ce se spală ei? Nu e o problemă politică aceasta. E treaba noastră, a tuturor, fără a avea vreo conotatie. Cred că AGA de la Apa Serv trebuie să verifice care este relatia companiei si asociatiile. Este o treabă foarte serioasă! Oamenii sînt săraci si nu îsi permit să cumpere apă de la supermarket pentru treburile gospodăresti!“, a declarat consilierul Constantin Iacoban.

Recuperarea datoriilor, mai importantă decît sănătatea

Presedintele Consiliului Judetean Vasile Pruteanu a solicitat ca imediat după discutiile de miercuri să se constituie o comisie care să meargă la Apa Serv si să vadă cum se poate dezamorsa situatia. El a spus că nu e posibil ca oamenii să rămînă fără această utilitate, precizînd că va cere ca reprezentantii companiei să prezinte situatia financiar contabilă actuală. Oprirea apei reci pe o perioadă îndelungată este si o problemă de sănătate publică, medicii fiind îngrijorati de faptul că lipsa apei poate favoriza aparitia unor boli grave, precum hepatita sau chiar epidemii. Din păcate însă, o lege care a dat cîstig de cauză societătilor furnizoare de utilităti, considerînd mai importantă starea financiară a acestora decît sănătatea publică, i-a legat de mîini si de picioare pe specialistii de la Directia de Sănătate Publică Neamt, care nu pot interveni în favoarea pietrenilor rămasi fără apă.
„Potrivit unei legi referitoare la sănătatea populatiei, furnizarea apei potabile nu poate fi întreruptă pe o durată mai mare de 48 de ore. Ulterior, a apărut o ordonantă de urgentă care prevede că, dacă furnizorul de apă a anuntat cu cel putin 30 de zile înainte sistarea apei potabile pe motiv de neplată a datoriilor, se presupune că oamenii aflati în această situatie vor avea timpul necesar pentru a-si face rezerve sau pentru a remedia situatia. Tocmai în litera acestui act normativ, noi, ca si institutie, nu putem interveni, deoarece compania furnizoare de apă respectă toate prevederile legale referitoare la acest lucru. Monitorizăm atent situatia din zonele respective si starea de sănătate a locatarilor“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.