spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

De ce n-au “mirosit” Fiscul, Vama, Garda şi Poliţia alcoolul lui Jitea

- Advertisement -

Vama, Garda Financiară, Poliţia Judeţeană şi cu Finanţele Publice nu aveau competenţe şi informaţii despre afacerile necurate cu alcool derulate de milionarul Liviu Jitea, după cum se spală pe maini şefii acestora, chestionaţi ieri de Ziarul de Vrancea.“Noi ne ducem să ne uităm în hartii, iar în hartii este ceea ce îţi prezintă ei”, spune comisarul Marian Lungu, înlocuitorul şefului de la Garda Financiară.“Întrebaţi pe cei de la Galaţi”, ne-a spus şi şeful de la Vamă.Surse judiciare spun că procurorii DIICOT şi-au “plantat” un angajat “sub acoperire” la firmele lui Jitea, care i-a ajutat să devoaleze întregul sistem infracţional, inclusiv cu probe video
Au “dormit” instituţiile de control din Vrancea la afacerile cu alcool ale lui Liviu Jitea sau nu au avut “informaţii şi competenţe”, după susţin şefii acestora. Aceasta este întrebarea care se pune după arestarea celui mai bogat vrancean, care a făcut “avere surdă” din vanzarea de băuturi alcoolice. Şefii Vămii, Gărzii Financiare şi ai Finanţelor spun că nu era treaba lor, fie nu aveau competenţe sau informaţii despre ce se întamplă la firmele milionarului Jitea. La fel susţine şi comisarul şef Ionel Popescu, şeful Poliţiei. După cum arată procurorii DIICOT, în numai doi ani, prejudiciul bugetului statului a fost de 8 milioane de euro, în vreme ce Fiscul vrancean pune biciul pe cei care au datorii de ordinul miilor de lei.

Serviciile secrete şi-au angajat un om la Jitea

În timp ce la nivel de zvonuri despre afacerile lui Liviu Jitea circulau de foarte mulţi ani informaţii, abia acum acestea încep să se confirme prin arestarea milionarului din Top 300 şi declanşarea cercetărilor. Omul de afaceri a fost ţinut sub supraveghere în ultimii doi ani cu ajutorul serviciilor de informaţii, iar prejudiciul descoperit este foarte mare, de circa 8 milioane de euro. Cu ajutorul serviciilor specializate, cei de la DIICOT au obţinut inclusiv filmări care arată cum se producea alcool în distileriile patronate de familia Jitea. Sursele noastre spun că serviciile de informaţii au avut chiar un om angajat în “caracatiţa infracţională” controlată de Liviu Jitea, care i-a ajutat să pună cap la cap informaţiile care au culminat cu descinderea de vineri dimineaţă. Era ziua de 8 Martie, cand Florenţa şi Liviu Jitea se pregăteau să serbeze ziua de naştere a băiatului lor. Cum a fost posibilă o asemenea activitate amplă fără ca nimeni dintre cei abilitaţi să-şi dea seama este o întrebare fără răspuns din partea instituţiilor locale de control, care aruncă vina şi spun că nu au avut competenţe sau informaţii. La Direcţia de Finanţe, Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale, Garda Financiară nu au fost semne de întrebare privind Trust LF Trade, dar şi celelalte firme controlate de Jitea. Poate tocmai de aceea operaţiunea în urma căreia a fost arestat cel mai bogat vrancean nu a implicat autorităţile locale, pentru a nu “transpira” informaţii. Prejudiciul care ar fi fost adus bugetului statului provine în cea mai mare parte din evitarea plăţii accizelor, care sunt foarte mari, de 7,5 euro/litru de alcool. Instituţia abilitată să verifice produsele accizabile este Vama, condusă în prezent de Ion Ghionea, fostul şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea. “Eu sunt de patru luni şef la Vamă, iar în această perioadă mi-am făcut datoria. Întrebaţi pe cei de la Galaţi, pentru că inspecţia pe accize nu se face de către Focşani, ci de către Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi”, se delimitează Ion Ghionea, şeful Vămii Focşani. Acesta a precizat, totuşi, că Vama nu mai are din 2010 supraveghetori la agenţii economici care produc şi comercializează produse accizabile. Răduţă Boldeanu, predecesorul lui Ion Ghionea, a evitat orice comentariu referitor la acest subiect, motivînd că la ora actuală ocupă un post de execuţie, iar informaţiile se dau de către conducerea de la Galaţi a Vămii. Înaintea crizei economice şi a impozitului minim, în judeţul nostru erau peste 200 de antrepozite fiscale. Numărul acestora s-a redus în prezent la jumătate, din care aproape 20 aparţin producătorului de vinuri Vincon.

“Nu aveam nici competenţe, nici informaţii”, zice Ciorici

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea este o altă instituţie care nu şi-a dat seama sau a închis ochii la ce fel de afaceri face Jitea, chiar dacă acum doi ani s-a vorbit de o descindere care îi viza pe şefii Fiscului, suspectaţi că îi oferă informaţii privilegiate omului de afaceri. Una din justificări este aceea că Trust LF Trade este administrată de Direcţia Generală pentru Administrarea Marilor Contribuabili (DGAMC) de la Bucureşti, avand în vedere că este una dintre societăţile mari din judeţ. “Nu este în zona noastră, nu avem competenţe. Aici sunt implicate doar DGAMC şi Vamă, Finanţele nu au nici o implicare. Ca să avem iniţiative pe teme de genul acesta, trebuie să avem informaţii din alte părţi. Nu aveam nici competenţe, nici informaţii de la alte instituţii”, a declarat Eugen Ciorici, şeful actual al Fiscului din Vrancea. Predecesorul său, Ion Ghionea, a afirmat la randul său că nu a avut nicio treabă cu afacerile de genul celor derulate de Jitea. “La Finanţe nu m-am ocupat nici de inspecţie fiscală, nici de supraveghere, m-am ocupat de administrarea, de colectarea veniturilor statului”, a declarat Ion Ghionea. Şi la Garda Financiară a fost linişte. “Dacă era ceva în neregulă s-ar fi sesizat organele abilitate. În acest caz au fost implicate nişte instituţii care au dispus de forţa necesară de a supraveghea activitatea. Noi ne ducem să ne uităm în hartii, iar în hartii este ceea ce îţi prezintă ei. Verificăm documentele, respectarea condiţiilor de autorizare, tot ceea ce ţine de partea contabilă”, a spus comisarul şef de divizie Marian Lungu, înlocuitorul lui Adrian Buzdrug la carma Gărzii Financiare pe perioada în care se află în concediu. Acesta a negat că instituţiile abilitate au “închis ochii” la traficul cu alcool, care se făcea la scară mare. Sursele noastre spun că atunci cand era transportat alcoolul fără acte, şoferii aveau “antemergător”, iar filajul în cazul acestora a fost greu de realizat, maşinile de la serviciile specializate schimbandu-şi numerele de înmatriculare chiar în timpul mersului pentru a nu starni suspiciuni. “Totul este la nivel de zvonuri. Şi să nu uităm de disponibilizările care s-au făcut în ultimul an. Ce să faci cu 14 angajaţi, din care trei stau în vamă?”, a adăugat Marian Lungu.

Avere din vinuri aromatizate şi băuturi spirtoase

Omul de afaceri Liviu Jitea a ajuns să fie cel mai bogat vrancean datorită afacerilor cu alcool, cu toate că un segment important al activităţii sale îl reprezintă producţia de vinuri. Înainte de 2010, deţinătorul Trust LF Trade şi Vinexport era specializat însă în producţia de vinuri aromatizate, produse intermediare accizate de Codul Fiscal cu 65 de euro pe hectrolitru. De asemenea, Liviu Jitea a dat lovitura şi cu băuturile spirtoase cu diferite arome. Băuturile din gama Romulus au devenit cunoscute prin campania agresivă la posturile de televiziune dar şi prin concursurile realizate în sistemul de distribuţie. Pe site-ul Trust LF Trade se precizează că acestea sunt cele mai vandute băuturi alcoolice pe segmentul popular, iar distribuirea se face prin firma Rodistrib, o altă firmă controlată de Jitea şi condusă de Adrian Voiteţchi, un alt om de încredere al familiei Jitea. Pe langă acestea, pe site-ul Trust LF Trade sunt oferite la vanzări şi bături din gama “Crai” sau “Evrika”. Este interesat de văzut efectul pe care îl vor avea cercetările efectuate asupra firmelor implicate, mai ales că activitatea acestora nu mai mergea la fel de bine ca înaintea crizei economice. Liviu Jitea a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) vineri dimineaţă, iar firmele sale, locuinţele proprii, dar şi ale unor angajaţi sau colaboratori sau fost percheziţionate. Cu această ocazie, într-o cisternă de lapte, aparţinînd nu Vranclact, potrivit unor surse, ci unei persoane fizice, s-au descoperit 2.000 litri de alcool. Procurorii susţin că prejudiciul adus bugetului statului din 2011 pană în 2013 este de 8 milioane de euro. Oamenii legii au propus arestarea a nu mai puţin de 18 persoane, din care judecătorii Tribunalului Galaţi au deci să-i reţină pentru 29 de zile pe Liviu Jitea şi încă şapte pesoane din anturajul său financiar: Raluca Milea, Florenţa Mona Ionescu, Lucian Datcu, Stoica Cristea, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan şi Alexandru Bortoş.

Acuzaţii de la Galaţi, cercetaţi în trecut de Poliţie

O parte din persoanele implicate în dosarul instrumentat de DIICOT Galaţi, în care Liviu Jitea este acuzat de evaziune fiscală, au fost cercetate în trecut şi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Vrancea. Comisarul şef Ionel Popescu a spus ieri că instituţia pe care o conduce are competenţă limitată, existînd alte structuri ale statului care pot face asemenea anchete speciale. “O parte din cei care sunt implicaţi în dosarul respectiv au fost cercetaţi de poliţie, în trecut, în alte dosare penale. Dar lumea trebuie să înţeleagă că există anumite dosare unde cercetările se pot face de alte structuri, sub supravegherea procurorului. Se ţine cont de calitatea persoanei cercetate, dacă este un grup infracţional sau de valoarea prejudiciului. În funcţie de acestea, cercetările pot fi făcute de DNA sau DIICOT”, spune comisarul şef Ionel Popescu. Conform legii, dosarele penale în care prejudiciul depăşeşte un milion de euro sunt preluate de Direcţia Naţională Anticorupţie. În cazul dosarului lui Liviu Jitea, cercetările au fost făcute de DIICOT, considerandu-se că este vorba de un grup infracţional organizat. Nu lipsit de importanţă este că la firmele lui Jitea lucrau foşti ofiţeri ieşiţi din activitate. Unul dintre aceştia este fostul şef al Poliţiei vrancene, în anii 2000, colonelul Gheorghe Ocheşelu, despre care se spune că “a rezolvat” în trecut unul dintre dosarele sensibile ale omului de afaceri. Nu lipsită de importanţă în acest context este interceptarea lui Liviu Jitea de către DNA în dosarului fostului prim-procuror Dinu Galcă de la Galaţi, acum caţiva ani, acesta fiind furnizorul “vinului bun” pentru o masă a unor procurori şi poliţişti care a avut loc la Popasul silvicultorilor de la Dumbrăviţa. Ziarul nostru a scris în exclusivitate la acea vreme despre acest subiect. (M. BOICU, S. VRÎNCEANU, D. CHIRIAC)

De unde a valorificat DIICOT informaţiile despre Jitea

Informaţii din randul anchetatorilor spun că acest dosar ar fi plecat, ca informaţie iniţială, de la DIICOT Vrancea, pe vremea cand la şefia acestei instituţii era procurorul Gheorghe Stanciu, actualmente aflat în cadrul Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- secţia Parchetelor Militare. Cu toate acestea, nu există în scripte nici un dosar care să fi fost strămutat la Serviciul Teritorial de la Galaţi. Există în schimb, un alt dosar, strămutat la DNA, cel mai probabil la Galaţi, de care nu se mai ştie nimic din 2011. Foarte discret tratată problema la acel moment, la plangerea formulată împotriva lui Jitea de unul dintre concurenţii săi de pe piaţa vinurilor în special, au ajuns la audieri directori de la Finanţe, printre care se numără Teodor Pavel şi Eugen Ciorici şi, conform “surselor”, chiar şi Constantin Grigorică. De dosarul respectiv nu s-a mai auzit nimic, dată fiind şi calitatea învinuiţilor, însă şefii Fiscului au avut grijă să-şi arate supărarea pe “presa care a făcut publică informaţia”. Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea a confirmat ieri că dosarul este declinat la DNA, de unde nu s-a mai întors, aşa cum nu s-au mai întors şi alte dosare privitoare la VIP-uri locale. Cu toate acestea, DIICOT Galaţi pare să fi fost mai harnic decat procurorii anticorupţie, dacă nu cumva vorbim de o mai largă cooperare instituţională în acest ultim dosar al “alcooliştilor”.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.