spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Dacã vin aici, le crãpãm capul!”

- Advertisement -

AGITATIE Sãtenii din Pungesti nu mai au liniste de când au aflat cã Chevronul intentioneazã sã ridice mai multe sonde în comuna lor. Oamenii nu acceptã ideea de a trãi într-un mediu poluat, de aceea, nu au asteptat prea mult si au protestat în momentul în care în vecinãtatea satului Silistea, unde este terenul vizat de compania americanã si-au fãcut aparitia mai multi topografi. Localnicii sunt revoltati si de faptul cã terenul respectiv ar apartine Mãnãstirii Mãlinesti, simtindu-se trãdati de oamenii bisericii. „Nu calcã niciun american la noi în comunã. Dacã vin aici, le crãpãm capul! Iesim cu furcile, nu cu stegulete!”, spun oamenii.

Sãtenii spun cã anul trecut mai multi emisari ai Chevronului au venit si au studiat zona în cãutarea unui teren potrivit pentru construirea sondelor necesare exploatãrii gazelor de sist. Se pare cã acestia au gãsit ceea ce doreau între Pungesti si satul Silistea, din moment ce, la scurt timp, au trimis specialisti pentru a face mãsurãtori. Îngroziti de gândul cã mediul în care trãiesc va fi afectat iremediabil, acestia au protestat în numãr mare când au aflat cã pe terenul de lângã Silistea si-au fãcut aparitia niste topografi. Dar cum gigantul american nu se poate împiedica de câteva suflete amãrâte, în urmã cu aproximativ o lunã, si-a trimis noi soli pentru a sta de vorbã cu autoritãtile locale. Desi, în urma sedintei, mai multi consilieri locali au fost nemultumiti de atitudinea edilului care nu a dat niciun semn cã ar fi împotriva actiunii, din diferite motive, cei mai multi au ales sã tacã, mergând pe principiul „Capul plecat, sabia nu-l taie”. Pungestenii spun cã startul s-a dat cu sau fãrã voia lor, întrucât sãptãmâna aceasta, la locul cu pricina, si-au fãcut aparitia patru masini, douã cu numere de Bucuresti, douã cu numere de Vaslui, care au întreprins niste lucrãri. Terenul de care este interesatã conducerea Chevron apartine Mãnãstirii Mãlinesti, cel putin asta se zvoneste prin sat. Acesta a ajuns în posesia lãcasului de cult printr-o donatie din partea familiei Hanganu, cei doi soti fiind în momentul de fatã decedati.

Conducerea Mãnãstirii Mãlinesti infirmã informatia

Cu toate cã majoritatea sãtenilor cu care am vorbit au confirmat cã terenul de care este interesat Chevronul apartine Mãnãstirii Mãlinesti, conducerea lãcasului de cult infirmã aceastã informatie. „Nu este adevãrat cã am fãcut o întelegere cu reprezentantii Chevronului. Într-adevãr ne-a fost donat un teren în apropierea zonei în care s-au fãcut mãsurãtori, dar nu este vorba despre acelasi domeniu. Întrebati la primãrie, ei trebuie sã stie. Bineînteles cã noi nu suntem de acord cu exploatarea gazelor de sist, mai ales cã stãm prost cu apa. Am înteles cã urmeazã a fi construite sonde si în Pãltinis, si la Silistea, adicã pe de o parte si pe de alta a Mãnãstirii, lucru pe care nu ni-l dorim”, ne-a declarat staretul Mãnãstirii Mãlinesti, Filip Mercas.

Este sau nu primarul anti-Chevron?

Primarul sustine oficial cã este împotriva planului de bãtaie al Chevronului însã oamenii din sat nu sunt convinsi de sinceritatea afirmatiilor lui. Mai mult, acestia îl acuzã cã ar fi declarat rãzboi consilierilor care nu s-au arãtat încântati de ideea de a gãzdui pe teritoriul comunei sondele pe care conducerea companiei intentioneazã sã le ridice, ba chiar a încercat sã convingã sãtenii cã ar fi benefic pentru ei dacã în viitor exploatarea gazelor de sist s-ar realiza. „Eu sunt reprezentantul oamenilor din comunã, am fost ales de ei, de aceea, nu pot fi de acord cu exploatarea gazelor de sist. Nu stiu dacã terenul pe care s-au fãcut mãsurãtori este al Mãnãstirii Mãlinesti. Nu am pus deocamdatã problema exploatãrii gazelor de sist în Consiliul Local, dar urmeazã a fi introdusã pe ordinea de zi într-una din viitoarele sedinte”, a declarat Mircia Vlasã, primarul comunei Pungesti.

Vocea satului

„Am protestat când s-au fãcut mãsurãtorile”

„Trãim cu fricã si cu durere în suflet cã nepotii nostri vor mosteni o zonã otrãvitã. Anul trecut au venit niste reprezentanti de-ai Chevronului si au fãcut tot felul de mãsurãtori. Am mers si i-am zis primarului dar s-a fãcut cã plouã. Ne-am adunat vreo 50 de oameni din sat si am mers acolo sã protestãm, sã îi alungãm. Suprizã! La scurt timp a apãrut si politistul din comunã cu domnul primar, probabil crezând cã ne ducem cu furcile, ca la revolutie. Noi ne-am dus cu vorba bunã. Erau veniti niste tineri si, norocul nostru a fost cã nu le-a mai pornit masina, pentru cã au încercat sã dea bir cu figitii când ne-au vãzut. Le-am spus clar <<N-avem nevoie de moarte în sat. Dacã mai veniti, vã rãsturnãm masinile.>> Primarul a încercat sã ne convingã sã fim de acord, cã va fi bine dacã se construiesc sonde, cã se vor crea locuri de muncã pentru tineri. A ajuns sã se certe cu acei consilieri care se împotrivesc exploatãrii gazelor de sist. Tot satul este împotriva exploatãrii!”, ne-a declarat Ecaterina Petrea.

„Dacã vin aici, le crãpãm capul!”

„Nu calcã niciun american la noi în comunã. Dacã vin aici, le crãpãm capul! Iesim cu furcile, nu cu stegulete! Sã se ducã naibii la ei în tarã sã exploateze, în Sahara, unde or vrea, dar nu la noi. Avem livezi, vegetatie, zarzavaturi sãnãtoase în grãdini, nu prostii cu chimicale, apã curatã si ei vor sã ne otrãveascã? Ei vin, îsi iau banii, se urcã în elicoptere si pleacã, iar noi rãmânem ca prostii în urmã, sã suportãm consecintele. Îi omor dacã vin aici! Ce fac cei de la judet? Domnul Buzatu si-a luat partea lui de bani si nu îl intereseazã. Ce zic nenorocitii de la Ministerul Mediului pe care i-am votat?”, ne-a declarat Mircea Carp.

„Sunt prea multe efecte nocive”

„Nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist. Sunt prea multe efecte nocive asupra mediului; apã cu gaze, cutremure, sol poluat. Oamenii nu sunt informati, nu stiu despre ce e vorba. Trebuie fãcut ceva serios în aceastã directie”, ne-a declarat Vasile Mocanu.

„Am pus piciorul în prag”

„În urmã cu aproximativ o lunã a avut loc o întâlnire cu niste reprezentanti ai Chevronului. Am fost singurul care am pus piciorul în prag si care am zis cã nu sunt de acord. M-am informat cu privire la consecintele asupra mediului, am urmãrit si niste documentare. În urma acestor exploatãri apa ajunge sã ardã când îi dai foc, întreaga vegetatie se usucã. Nu pot sã rãmân indiferent la catastrofa ecologicã pe care vor sã o provoace. Primarul nu a propus deocamdatã nimic în Consiliul Local. Nu s-a dat nicio autorizatie din câte stiu. Vorbisem la un moment dat cu viceprimarul sã organizãm un referendum pentru a afla pãrerea oamenilor”, a declarat Constantin Tãbãcaru

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.