spot_img
4.7 C
Vaslui
05-nov.-2024
spot_img

CUTREMURĂTOR/ Opt COPII cresc înghesuiţi într-o BARACĂ

- Advertisement -

Pentru că banii nu le ajung, părinţii şi copiii sunt nevoiţi să meargă la cantina săracilorTot pe fondul sărăciei, trei dintre micuţi nu au putut urma şcoala la timp


Familia Jitia trăieşte, la propriu şi la figurat, la marginea societăţii. Gheorghe şi Paula Jitia, împreună cu cele şapte fete şi un băiat, îşi duc existenţa într-o baracă mizeră aşezată pe un teren viran care se întinde la ieşirea din cartierul Fileşti. Drumul de acces spre baracă este o cărare făcută printre ciulini şi iarbă deasă. Singurul „privilegiu” pe care îl au este un cablu electric şi o antenă pentru televiziune. Apa curentă lipseşte, iar focul se face cu lemne, într-o sobă construită din lut. La o aruncătură de băţ de cocioabă se zăresc vilele opulente din Cartierul nou. Două lumi opuse, care, deşi aflate faţă în faţă, nu se pot înţelege una pe alta.

„Ei sunt lumina noastră”

Viaţa a devenit cu adevărat grea pentru familia Jitia în urmă cu un an, atunci când firma la care lucra capul familiei a intrat în insolvenţă. Patronul societăţii, cel care le amenajase şi baraca, nu a mai avut cum să îi ajute. Fără alte surse de venit, familia a fost nevoită să apeleze la ajutorul social şi să mănânce la cantina săracilor. Cu banii veniţi din ajutor, abia dacă îşi puteau plăti curentul electric şi lemnele pentru foc.
În urmă cu o lună, Gheorghe Jitia a reuşit din nou să se angajeze, după ce timp de un an a stat fără serviciu. Chiar şi în aceste condiţii, însă, veniturile familiei sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai cât de cât decent. „Unii ne spun că de ce ne-au trebuit atâţia copii. Am considerat însă că este mai bine să dau naştere unui micuţ, decât să fac avort. Acum, chiar dacă ne vine greu, ne putem bucura de ei. Ei sunt lumina noastră şi pentru ei merită să luptăm”, ne-a spus mama.

La şcoală, dar fără frecvenţă

Poate că mai trist decât condiţiile în care îşi duc traiul cele zece suflete este faptul că micuţii nu pot urma o şcoală. Rechizitele, manualele şi caietele ar costa mai mult decât şi-ar permite părinţii. Pentru a nu fi lăsaţi în totalitate în afara sistemului de învăţământ, trei dintre fete sunt incluse la Şcoala generală nr. 18, într-un program şcolar pentru familiile defavorizate. Băiatul, care are deja 8 ani, şi o altă fată ar urma să intre la şcoală din această toamnă. „O să merg să mă interesez din timp cum îi pot înscrie. Cel mai mult aş vrea însă să meargă să înveţe, pentru a avea şansa unui viitor mai bun. Oricum, aşa cum le-am spus şi doamnelor de la Protecţia Copilului, la ei nu renunţ. Eu voi munci, iar soţia va sta acasă şi va avea grijă de ei”, ne-a spus şi Gheorghe Jitia.
Pentru cei care vor să ajute în orice fel familia Jitia există şi un cont în lei, deschis pe numele Paula Jitia la Banca Transilvania: RO62BTRLRONCRT0236599001. Pentru detalii, părinţii pot fi sunaţi la numărul de telefon 0753.760.358.
De asemenea, în cazul în care cunoaşteţi situaţii asemănătoare vă rugăm să ni le semnalaţi la adresa de e-mailremus@viata-libera.ro sau la numărul de telefon 0731.331.010.

Citeşte: http://www.viata-libera.ro/societate/55232-galati-viata-libera-cotidian-campanie-vl-din-inima-opt-copii-cresc-inghesuiti-intr-o-baraca

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.