spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Curtea de Apel Iași îl ține pe Dumitru Buzatu în arest preventiv încă o lună. Iată lista martorilor din dosar

- Advertisement -

DECIZIE… Dumitru Buzatu mai stă 30 de zile în arest. Magistrații Curții de Apel Iași au decis că fostul președinte al Consiliului Județean trebuie să mai stea în arest, după ce a umflat mita de 1,25 milioane de lei, probabil considerând că fapta sa penală a avut un mare impact în societate, iar nivelul mitei a fost unul ridicat. Încă de la primele ore ale dimineții de ieri, inculpații de top, Dumitru Buzatu și expertul Radu Judele, au ajuns la instanță cu speranță, după ce la Vaslui, un judecător de la Tribunal a arătat clemență admițându-i expertului Judele control judiciar în loc de arest preventiv. Judecătorii ieșeni aveau de dat verdictul în contestațiile formulate atât de apărători, cât și de procurori, față de decizia Tribunalului Vaslui privind prelungirea mandatului preventiv al lui Dumitru Buzatu și înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a controlului judiciar în cazul expertului Radu Judele. După câteva ore petrecute în sala de judecată, speranța lui Dumitru Buzatu că poate scăpa de arestul preventiv este spulberată de judecătorii ieșeni de drepturi și libertăți, care mențin decizia Tribunalului Vaslui și prelungesc mandatul de arestare cu încă 30 de zile. De asemenea, o lovitură grea primește și expertul Radu Judele. Și asta după ce măsura controlului judiciar dată de Tribunalul Vaslui pe numele său este desființată de Curtea de Apel Iași și înlocuită de măsura arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. În plus, expertului i-a fost interzis dreptul de a-și practica meseria sau să ia legătura cu martorii, numiții sau colaboratorii din dosar.

După un weekend cu emoții, atât pentru cei doi inculpați, cât și pentru susținători sau contestatari, Dumitru Buzatu ajunge, încă de la primele ore ale dimineții (8.45 – n.r.) la Curtea de Apel Iași. Cu un look schimbat față de ziua în care a venit la Tribunalul Vaslui (ras, tuns, frezat ca la pușcărie), Buzatu intră în clădirea Curții de Apel Iași, așa cum ne-a obișnuit, fără cătușe pe mâini, însoțit, de data aceasta, doar de polițiștii arestului IPJ Iași. Dacă, la Vaslui, Dumitru Buzatu a părut neîngrijit, cu barba stufoasă și părul vâlvoi, precum un filozof neînțeles, în câteva zile look-ul său se schimbă complet. Pe scările Curții de Apel Iași, Buzatu a arătat o barbă tunsă scurt și îngrijită, complet diferită de cea de la Tribunalul Vaslui, dar și o freză ca la un soldat în termen. Apoi, în fața sa, cu cătușe pe mâini, a intrat expertul Radu Judele. Ambii inculpați trăgeau speranțe că le va surâde norocul la Iași, dar nu prea a fost. Astfel, magistrații Curții de Apel Iași decid să respingă contestațiile formulate de către apărătorul lui Dumitru Buzatu și să păstreze decizia Tribunalului Vaslui de prelungire a măsurii arestului preventiv cu încă 30 de zile. Ca și până acum, apărătorul acestuia susține nevinovăția clientului lui, dar pare și împăcat cu deciziile magistraților. “S-au pus concluzii și urmează ca astăzi după masă (ieri – n.r.), Curtea de Apel Iași să dea soluția. Sunt chestii tehnice, concluzii la ceea ce sunt probe în dosar și opiniile diferite pe care le avem față de Ministerul Public. Instanța va decide dacă trebuie să rămână în arest sau poate fi cercetat pe mai departe sub control judiciar sau arest la domiciliu. Din punctul meu de vedere, dovezile nu se susțin în momentul de față, dar îmi dau seama că, privind aceleași acte, noi tragem niște concluzii, iar Ministerul Public are altă părere», a declarat apărătorul lui Dumitru Buzatu.

Radu Judele, trimis în arest la domiciliu

Pentru expertul Radu Judele, decizia Curții de Apel Iași este și mai dură, ținând cont de faptul că, în cazul lui, Tribunalul Vaslui a decis înlocuirea arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile. Așa cum era de așteptat, procurorii au contestat decizia Tribunalului, iar judecarea contestației s-a lăsat cu surprize, ținând cont că instanța ieșeană a decis că cea mai justă măsură, acum, pentru Radu Judele, este arestul la domiciliu. În plus, l-au obligat pe acesta să respecte o serie de obligații. Pe lângă cele legate de a nu părăsi domiciliul declarat și să răspundă solicitărilor procurorilor sau polițiștilor care-l vor verifica periodic, Radu Judele a fost obligat să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, adică nu mai poate expertiza. În plus, atât el cât și Dumitru Buzatu au fost obligați să achite câte 300 de lei, cheltuieli de judecată.

Cine sunt cei 16 martori din dosarul mitei lui Buzatu

ENUMERARE… Judele a scăpat de arestul preventiv și de astăzi este în arest la domiciliu, dar nu oricum. Acesta nu are voie să se vadă cu 16 martori din dosar, nici cu denunțătorii, Emil Savin și Iulian Bârzu ( n.r. un angajat de la firmele lui Savin) și nici cu Valeriu Caragață sau Cătălin Toma, angajații CJ Vaslui, unul ca manager de proiect, celălalt ca șef al Compartimentului Tehnic. Vremea Nouă a reușit să-i identifice pe martorii din dosar, cu excepția a patru persoane. O parte dintre ei sunt angajați CJ de la compartimentul condus de Cătălin Toma. Este vorba despre Bogdan Manuel Antohi, Raluca – Iuliana Caraiman, Bogdan-Andrei Crețu și Ciobanu Daniel – Dorel, care din luna ianuarie nu mai lucrează în instituție, transferându-se la firmele lui Umbrărescu ca inginer de drumuri. De asemenea, în dosar mai apare la categoria martori și managerul financiar de proiect, Mitica Iordan, dar și șefa de proiect din partea firmei Soragmin, Mona – Maria Munteanu, dar și un proiectant, Viorel Oglan. Pe lângă primarul de la Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, mai apare și numele lui Ioan Buruiană, fostul director economic de la Protecția Copilului, cel care punea râme în undiță președintelui de CJ, când a prins peștișorul de aur, dar și al amantei lui Buzatu, Ana Maria Obreja, și al șoferului întins pe capota mașinii, la Cârja, de procurori – Nelu Tulbure. Toți aceștia au fost prezenți la flagrant. Marele absent este copilul de suflet al lui Buzatu, Dragoș Andrei Cazacu, directorul Protecției Copilului, membru și el în echipa fantastică de pescari care a umflat potul de 1,25 de milioane de lei. Pe listă mai apar și alți martori cum ar fi Petru Popa, primul expert adus să facă expertiza la drumul strategic, dar care s-a retras la timp dându-și seama de miza misiunii sale și alte patru persoane care pot fi fie angajați ai primului expert, Petru Popa, sau ai lui Radu Judele, fiindcă nu trebuie să uităm că din drumul strategic s-au extras 76 de carote pentru a verifica grosimea covorului asfaltic. Cele patru persoane sunt: Elena-Aurelia Diaconu, Alexandru- Cristian Moga, Laurențiu Zaharia și Andrei Huma.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ți-ai găsit să-și dea demisia cine dracu îi mai angajează pe răpănoșii ăștia incompetenți, ăștia trebuie să-și urmeze mentorul buză la pârnaie. Oricum trifan este un papagal care nu are sânge în instalație și nu are curaj nici să fluiere prin fața așa zișilor consilieri personali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.