spot_img
9.2 C
Vaslui
06-nov.-2024
spot_img

Cum vãd politicienii locali fuziunea UNPR cu PMP, cu Bãsescu sef de partid

- Advertisement -

DA ORI BA? Vestea cã Partidul Miscarea Popularã (PMP) s-ar putea uni cu Uniunea Nationalã pentru Progresul României (UNPR) a tulburat apele în cel de-al doilea partid politic. Totul a pornit de la oferta de nerefuzat a lui Gabriel Oprea pentru Traian Bãsescu si anume, fuzionarea celor douã partide si cedarea fostului presedinte al României sefia UNPR. Un astfel de scenariu l-ar duce pe Bãsescu în postura favoritã de a fi premier, o ipotezã care circulã de mult în mediul politic. Ca sef al UNPR-ului are toate sansele sã devinã prim-ministru. Mai trebuie doar o motiune de cenzurã, pe care liberalii deja au anuntat-o. Vestea a circulat repede si a stârnit reactii în rândul membrilor de partid. În Vaslui, deputatul UNPR, Sergiu Vizitiu, nu crede în realizarea acestei miscãri, iar Ion Vrânceanu, fostul presedinte al PMP Vaslui, spune cã fuziunea e bine venitã si cã o prevedea de mult timp. Când un partid mic se uneste cu un partid mare, ba chiar primeste si sefia noii coalitii, cine s-ar mai putea împotrivi?! Nimeni, am spune noi, dar iatã cã, la Bârlad, consilierul local, Daniel Buzamãt, este contra curentului. Nu vede cu ochi buni fuziunea, întrucât, spune acesta, “felul de a face politicã a lui Bãsescu nu se potriveste cu interesul national a lui Oprea”.

O nouã fuziune poate reaseza scena politicã româneascã. PMP a primit o ofertã de nerefuzat: sã se contopeascã cu UNPR. Marti, în cadrul unei întâlniri între Gabriel Oprea si Traian Bãsescu, unde au participat si câte doi locotenenti, Oprea i-a propus fostului presedinte al României fuziunea UNPR cu PMP si cedarea sefiei UNPR. Bãsescu i-a cerut timp de gândire, pentru a se consulta si cu ceilalti colegi.

Cum au reactionat presedintii filialelor din Vaslui

Vestea a circulat repede si a ajuns si la Vaslui, la presedintii de partid din teritoriu. Singurul deputat UNPR din Vaslui, Sergiu Vizitiu, nu crede în posibilitatea unei astfel de fuziuni: “Au fost simple discutii în cadrul unei întâlniri, nu cred cã trebuie sã le dãm crezare, pentru cã nu se vor concretiza. Din punctul meu de vedere, partidul merge mai departe în aceasi formulã”. Cea mai vocalã voce a PMP-ului, filiala Bârlad, consilierul Daniel Buzamãt, nu vede cu ochi buni miscarea: “Din punctul meu de vedere fuziunea nu este beneficã pentru ambele pãrti. Nu cred cã cele douã politici se vor putea alinia, Bãsescu si Oprea nu prea au aceeasi politicã. Pentru Bârlad, nu ar fi niciun câstig, nici nu stiu dacã existã UNPR la Bârlad. Stiam cã acolo e presedinte un colonel, Vasiliu parcã îl chema, dar… N-am auzit sã fi fãcut ceva pe aici cei de la UNPR. Sigur, noi suntem prea mici, nu depinde de noi, decizia se va lua de la Centru”, ne-a declarat acesta. Singurul care a anticipat miscarea e Ion Vrânceanu, fostul presedinte al PMP Vaslui si actual membru al UNPR-ului: “Eu am prevãzut de mult fuziunea. De asta am venit mai devreme în UNPR. Putini politicieni pot face asta. Sigur cã mai dureazã putin pânã se va pune în aplicare, dar se va face”, ne-a asigurat vechiul politician, care a trecut de la PNL, la PPDD, apoi la PMP si în final la UNPR. Acesta ne-a mai anuntat cã a lãsat un pic politica deoparte fiindcã îsi construieste un hotel la Târgu Ocna: “ E cerere domnule si de asta construiesc. Poate si de asta am lãsat-o mai moale cu politica”, a mai spus acesta. E greu de crezut, mai ales cã în varã se discuta de o întoarcere a lui Vrânceanu în PNL Vaslui.

Scenariul fuziunii

Bãsescu, în functia de prim-ministru, e ipoteza despre care de doi ani se tot vorbeste în spatiul public si nimeni nu întelegea cum se putea realiza. Acum, Oprea îi poate deschide calea. Iatã cum pot actiona acestia. La urmãtoare motiune de cenzurã, UNPR+PMP va juca tare. Fãrã sprijinul lor, PSD-ul e vulnerabil. Cum PNL vrea cu orice pret sã scape de Guvernul Ponta, acestia pot negocia cu ambele tabere pentru functia de prim-ministru. Bãsescu fiind presedintele noului UNPR fuzionat cu PMP-ul, preia automat si functia de premier. Ce urmãreste Oprea? O functie mai înaltã decât cea de simplu ministru: ori sef la un serviciu secret sau poate peste patru ani, presedintele României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.