Epidemia de coronavirus restricționează comercializarea cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale care va fi permisă în Piața Moldovei doar în spațiile autorizate sanitar veterinar și doar pentru animalele sacrificate în abatoarele autorizate. Autoritățile locale nu au luat încă o decizie definitivă, evaluează în această perioadă condițiile în care poate fi permisă comercializarea cărnii de miel în Piața Moldovei, dar este puțin probabil să fie permisă vânzarea cărnii la tarabe. În primul rând nu pot fi respectate condițiile impuse pentru autorizarea punctului temporar pentru sacrificarea animalelor, în al doilea rând, prioritatea principală este asigurarea sănătății cetățenilor în această perioadă cu o pandemie de coronavirus și restricții la circulația persoanelor.
Ca în fiecare an, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat autoritățile asupra condițiilor pe care trebuie să le respecte dacă vor să permită comercializarea cărnii de miel, condițiile pentru punctul de sacrificare temporar. În anii trecuți, acest punct de sacrificare era amenajat în piața de la Obor, închisă acum din cauza epidemiei de coronavirus. „În cazul Pieței Obor, din 30 martie se suspendă temporar orice activitate comercială, pe toată perioada stării de urgență”, se arată în deciziile luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.
Mai mult, restricțiile sanitare fac imposibilă autorizarea acestui spațiu ca punct de sacrificare temporar. De asemenea, pentru a preveni răspândirea virusului Covid 19, este limitat accesul în interiorul Pieței Moldovei. „În zona boxelor de carne se va limita accesul, utilizându-se garduri tip jandarmerie, lăsând doar două intrări/ieșiri. Numărul de persoane care au acces va fi de maxim 30. În zona Pieței interioare ușile de acces vor fi închise, fiind organizate doar două intrări/ieșiri. Numărul de persoane care au acces va fi de maxim 30. Tarabele exterioare amplasate pe str. Greva de la Grivița vor fi împrejmuite, având doar două căi de acces, una dinspre intersecția cu str. Piața Moldovei și una la intersecția cu str. Mare a Unirii. Numărul de persoane care au acces va fi de maxim 30”, se arată într-o informare a Primăriei Focșani.
Chiar dacă nu se va găsi carne de miel pe tarabele din Piața Moldovei, proprietarii de animale au apelat la anunțurile de pe internet. Sunt anunțuri fie pe grupurile dedicate de pe facebook, fie pe site-urile de anunțuri. Prețurile medii sunt de 13 lei kilogramul pentru mielul viu și 20-23 lei/kg pentru carcasă.
În ceea ce privește achiziția de animale sau carne în perioada Sărbătorilor Pascale, Poliția vrânceană a întocmit un ghid pentru cei care vor să evite amenzile usturătoare pentru nerespectarea restricțiilor la circulația persoanelor.
„Precizări privind respectarea prevederilor legale în perioada Sărbătorilor Pascale.
1. Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație ?
Da, poți merge să-ți cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 ( asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, îți recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia și să te asiguri că agentul economic de la care îți cumperi mâncarea este autorizat și respectă toate condițiile igienico – sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu (vezi comunicatele ANSVSA) și nu uita să ceri documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură.
2. Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel să vină să mi-l aducă acasă?
Da, poate veni, dar reamintește-i să dețină, asupra sa, documentele necesare conform ordonanțelor militare și să-ți aducă documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură.
3. Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?
Nu. Acest lucru nu va mai fi posibil. Așa că asigură-te că îți procuri produse numai din locurile autorizate.
4. Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?
Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să ai asupra ta cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificative, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave.
Dar nu uita că aici NU SUNT INCLUSE VIZITELE ÎN ZIUA DE PAȘTE!”….https://monitoruldevrancea.ro/2020/04/09/cum-ramane-cu-carnea-de-miel-daca-nu-pe-tarabele-din-piata-moldovei-atunci-pe-internet/