spot_img
13.1 C
Vaslui
14-oct.-2024
spot_img

Cum a început anul scolar în judetul Vaslui (FOTO)

- Advertisement -


Mesajul ministrului învãtãmântului, prin care cerea politicienilor sã se abtinã de la participarea la debutul anului scolar în unitãtile de învãtãmânt pentru a face declaratii politice a fost respectat la Vaslui. Astfel, deputatul PDL Dan Marian, cu toate cã a fost prezent la festivitatea de deschidere a noului an scolar la Scoala nr. 1 Husi, a fãcut-o strict în calitate de pãrinte, stând împreunã cu asistenta formatã din ceilalti pãrinti. „Am venit la Scoala nr. 1 ca un simplu pãrinte, bãiatul meu începând acum ciclul gimnazial. Sunt total de acord cu faptul cã politicienii nu au ce cãuta la aceastã festivitate, cei implicati direct fiind doar primarii. Este o sãrbãtoare a elevilor, a pãrintilor si a profesorilor. Dacã politicienii vor sã transmitã un mesaj, sã gãseascã alte canale. Pentru mine, personal, pe lângã bucuria si emotia de pãrinte, am avut parte de surprize plãcute la festivitatea de deschidere de la Scoala nr. 1. De exemplu, profesoara mea de muzicã din anii liceului, Valeria Szekeres, este acum diriginta fiului meu, iar doamna Florentina Ghercu, care mi-a deslusit tainele limbii franceze, este acum profesoara de limba si literatura românã a bãiatului. A fost un moment emotionant pentru mine sã-mi revãd dascãlii, si totodatã o satisfactie cã profesorii mei de suflet sunt acum dascãlii bãiatului meu”, a declarat deputatul Dan Marian.
Dumitru Buzatu, presedintele organizatiei judetene PSD Vaslui nu a participat la deschiderea noului an scolar. „Am fost la birou, într-o sedintã de lucru de început de sãptãmânã. Am socotit cã noul an scolar este un prilej de bucurie pentru elevii care se reîntâlnesc dupã o vacantã asa de lungã, pentru pãrintii care-i însotesc, care de care mai mândri de copiii lor, si a cadrelor didactice care încep un nou ciclu al muncii lor. Tuturora, le doresc succes”, a declarat acesta.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, a fost prezent la deschiderea a nu mai putin de trei unitãti scolare din oras, respectiv la recent inaugurata scoalã din Brodoc, la Scoala nr. 7 si la Colegiul Economic „Anghel Ruginã”. La toate grãdinitele, scolile si liceele din Vaslui au fost prezenti la deschiderea noului an scolar reprezentantii Primãriei Vaslui. „Întâmpinãm acest moment împreunã: atât dascãli, cât si elevi si pãrinti, si împreunã sã urãm „Bun venit” noilor generatii de elevi ce pãsesc timid pragul scolilor si liceelor în aceastã zi. Alãturi de ei vor pãsi pe acest drum, cu atentie si dragoste, dascãli a cãror misiune este una dintre cele mai dificile, cu atât mai mult cu cât se desfãsoarã într-un context în care sistemul de valori este inversat, iar solicitãrile sunt din ce în ce mai complexe. Cãtre acestia îmi îndrept gândul si le recunosc sacrificiul. Datoritã dumneavoastrã, stimati dascãli, pãstrãm credinta cã educatia este vârful de lance al devenirii si dezvoltãrii unei natiuni. Continuati sã le transmiteti aceeasi dragoste pentru nou, pentru instruire si veti clãdi caractere puternice! Continuati sã vedeti lumea prin ochii lor si le veti deveni adevãrati prieteni!”, a rostit primarul Vasile Pavãl cu aceastã ocazie.
Prefectul judetului Vaslui, Levente Csaba Szekely, a fost alãturi de elevii, profesorii si pãrintii de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, unde a prezentat atât mesajul cu ocazia deschiderii anului scolar 2011 – 2012 a Prim-ministrului României, Emil Boc, al cãrui reprezentant în teritoriu este, dar si un mesaj personal, adresat participantilor. „Astãzi, pentru noi toti – elevi, profesori, pãrinti, dar si autoritãti locale – începe un nou an scolar, si fiecare are responsabilitãtile sale. Dragi elevi, (…), voi sunteti n centrul sistemului educational, al scolii si al familiei. Datoria voastrã este sã vã pregãtiti cât mai bine si mai serios, sã atingeti performante care sã vã facã ce doriti în orice loc în lumea asta. Viitorul sunteti voi, si numai cu voi ne vom putea mândri”, le-a urat prefectul elevilor la început de an scolar. Subprefectul Ciprian Iftimoaei a rãmas în Prefecturã pentru gestionarea treburilor curente. „S-a primit invitatia liceului „Emil Racovitã”, invitatie onoratã de prefect, drept care am considerat necesar sã asigur continuitatea activitãtii în lipsa acestuia. Totusi, dacã as fi primit o invitatie, asa cum m-as fi asteptat, de la scolile în care am învãtat, respectiv de la Scoala nr. 1 sau Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, as fi fãcut tot posibilul pentru a fi alãturi de fostii mei dascãli”, a declarat Ciprian Iftimoaei.

Structura anului scolar 2011 – 2012

Anul scolar 2011-2012 are 36 de sãptãmâni de cursuri, respectiv 177 de zile, cu exceptia claselor terminale din învãtãmântul liceal si gimnazial. Clasele terminale liceale vor încheia anul scolar pe data de 1 iunie 2012, iar pentru elevii claselor a VIII-a, ultima zi de scoalã va fi 15 iunie 2012.
Anul scolar 2011-2012 va cuprinde doua semestre, primul debutând azi, 12 septembrie 2011, si se va încheia pe 23 decembrie, incluzând o vacantã pentru clasele primare si grãdinite, între 22 si 30 octombrie. Vacanta de iarnã va fi mai lungã cu o sãptãmânã fatã de anii trecuti. Semestrul al II-lea va începe luni, 16 ianuarie 2012 si se va încheia, pentru cea mai mare parte a elevilor, pe 23 iunie. Elevii vor avea si o vacantã de primavarã, în preajma sãrbãtorilor Pascale, respectiv între 7 si 22 aprilie 2012. Vacanta din vara viitoare va începe sâmbãtã, 23 iunie 2012 si, dacã nu intervin modificãri, se va încheia duminicã, 9 septembrie 2012. În ceea ce priveste perioada de teze, cele din semestrul I se vor sustine pânã la data de 30 noiembrie, iar cele din semestrul al II-lea, pânã pe 25 mai 2012.

Lucrãri de control încã din primele zile.

Conform instructiunilor date de ministrul învãtãmântului, Daniel Funeriu, în prima sãptãmânã a anului scolar va trebui sã fie organizatã prima sedintã cu pãrintii. Pentru elevii obisnuiti ca primele zile a anului scolar sã fie mai usoare, de acomodare dupã vacantã, îi asteaptã zile grele, deoarece în primele sãptãmâni vor trebui sã dea testãri pentru evaluarea cunostintelor, pentru ca profesorii sã afle nivelul de pregãtire la nivelul fiecãrei scoli. În plus, elevii care intrã în acest an în clasa a V-a, vor avea cinci ani în ciclul gimnazial, deci inclusv clasa a IX-a, abia dupã aceea vor da testele de evaluare care vor conta pentru admiterea la liceu. Deasemenea, în acest an scolar se doreste un control mult mai riguros în privinta absenteismului, iar pentru a înlãtura dificultãtile de lecturã, întelegere si exprimare s-au pus la dispozitia scolilor posibilitatea de a sustine sãptãmânal ore de lecturã si cursuri de retoricã si oratorie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.