spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum a fost vârât cu de-a sila Episcopul Hușilor în antologia cu… socoteli politice!

- Advertisement -
OBRĂZNICIE… Scrierile publicate într-o cu totul altă parte și cu un cu totul alt sens de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor, au fost vârâte cu de-a sila într-un volum de texte intitulat “Trecerea la prostocrație”

SUSTRAGERE… Biroul de Presă al Episcopiei Hușilor a amendat printr-un comunicat de presă, o carte intitulată “Trecerea la prostocrație. Publicistică în starea de alertă”, în cuprinsul căreia este anunțată prezența unuia sau poate a mai multor texte semnate de Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ignatie. Cum reprezentanții Episcopiei susțin că Ierarhul nici măcar nu a fost întrebat dacă își dă acordul pentru ca scrierile sale să fie cuprinse în respectiva antologie, altminteri, cuprinzătoare de nume ale unor autori notorii, treaba pare să se rezume, practic, la un mic…furt intelectual. Responsabilii Biroului de Presă însă au fost mai eleganți și au folosit expresia “piraterie editorială”. “Cotidianul”, site de știri online, este autorul crestomației în cauză, scoasă ulterior la vânzare pentru doritori. Prin vocea directorului Cornel Nistorescu, într-un articol de tipul semnalului editorial, a venit și o clarificare a demersului: “noi ne-am făcut datoria”, a spus Cornel Nistorescu, într-un articol publicat de cotitidianul.ro, în 14 iulie 2021. Pentru cei care au lecturat editorialul de bază al cărții, în jurul căruia s-a construit întreaga colecție de texte, “Trecerea la prostocrație”, scris cu vână de filosoful Andrei Marga, înțeleg repede că, atât ideea de bază a cărții, cât și coperțile publicației (prezentând într-o formă simbolică personaje politice aparent mânuite de un păpușar misterios) are un indiscutabil aspect de luptă politică. Probabil, aici s-o fi supărat mai mult Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, pe cei care s-au gândit să îi ia unul sau mai multe texte scrise cu alte prilejuri, în alte contexte și fără vreo stratagemă, pe care să le mute cu de-a sila, într-o expoziție cu… socoteli politice.

“Am constatat, cu surprindere, că în mediul virtual circulă imaginea coperții unei cărți, intitulată „Trecerea la prostocrație”, cu subtitlul „Publicistică în stare de alarmă”, semnată „Cotidianul”, cu o fotografie în care apare domnul Klaus Iohannis, Președintele României, alături de mai mulți lideri politici, iar pe ultima copertă, regăsim și numele „PS Ignatie, Episcop al Hușilor”, ca fiind unul dintre cei ale căror texte sunt probabil incluse în lucrare. Precizăm public faptul că numele Părintelui Episcop Ignatie a fost inclus absolut fără acordul său, la fel și posibilul articol sau material care s-ar regăsi în acea lucrare. Faptul că Episcopul Hușilor are în spațiul public diferite luări de poziție pe anumite subiecte de actualitate, nu presupune, implicit, că autorul își dorește ca acestea, rupte din contextul alcătuirii lor, să fie incluse și asociate unui demers jurnalistic sau editorial care să acrediteze o abordare cu accente  de partizanat politic sau ideologic. Prin urmare, ne delimităm de orice fel de tentativă de asociere a persoanei Episcopului Ignatie al Hușilor și a punctelor sale de vedere exprimate în diferite situații și justificate la vremea apariției lor, cu acțiuni de tipul celei prezentate aici. Rugăm, respectuos și cu fermitate, pe autorii demersului, să retragă numele Episcopului Ignatie, precum și materialul pus în dreptul său, din această acțiune, pe care o calificăm drept piraterie editorială”, a scris ieri, într-un comunicat de presă, Biroul de Presă al Episcopiei Hușilor.

Furtișagul, ca o datorie!

Întrucât puțini vasluieni știu despre această carte, concepută ca o colecție de texte de opinie, care, pesemne, i-au impresionat pe coordonatorii ei, iată cum justifica demersul publicistic directorul site-ului de știri online, cotidianul.ro, Cornel Nistorescu: “Noi ne-am făcut datoria! Am încercat să spunem pericolele care ne pasc, abuzurile, derapajele care se produc în societate. Netul se duce, se șterge, dispare. Am tipărit o carte în speranța că oamenii care vor să rețină semnalele noastre, care vor să le aibă ca probă, și noi, ca și conștiință, ca jurnaliști, că ne-am făcut datoria. Am vrut să scoatem această carte ca să se vadă că noi am zis. Domnule, că nu-i privește, că nu vor, că o să ne bată, …O să facă pe dracul. Noi ne-am făcut datoria spunându-le oamenilor ce li se întâmplă, ce-i paște, care sunt pericolele care planează asupra societății democratice și asupra libertăților”, a explicat directorul Cornel Nistorescu, într-un articol care începe, de fapt, cu următoarea precizare: “Această carte este, în fapt, o culegere de articole, publicate în ziarul dar și pe site-ul cotidianul. Textele, adunate într-o antologie, arată că jurnaliștii cotidianul.ro și colaboratorii publicației noastre și-au făcut datoria”. Din argumentele mai sus-menționate se pot înțelege multe, însă de vreme ce Episcopul Hușilor spune că nici măcar nu a fost întrebat dacă dă voie ca textul/textele sale să fie publicate în această antologie, este clar că, pe ici, pe colo și anume prin părțile esențiale, “datoria” de care vorbea directorul site-ului cotidianul.ro a cam avut mici scăpări. Altminteri, e greu de crezut că, la acest nivel și la atâta lume cu ștaif, cineva s-ar preta, cu nonșalanță, să facă un furtișag de duzină, luând scrierile publicate într-o cu totul altă parte și cu un cu totul alt sens de către Episcopul Hușilor și să le vâre cu de-a sila în te miri ce… bălăcăreală politică.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Eu credeam că pe episcopul prost de la Huși nu-l citește nimeni, dar iată că sunt jurnaliști care vor să scoată cărți cu și despre prostia lui. Îi urez succes.

  2. Ce cacat mai scrie si zoiosul asta de popa infect? O fi vreun savant? A descoperit lumânarea de zece bani care o vinde cu doi lei.huoooo cu popimea asta zoioasa.sa ma fac în bisarica voastră.

  3. Bai limbaj de popă ce esti, unde se duc acești taxe pe care le ia popimea, aveți bani peste bani, enoriașii au pensii din ce in mai mici si ghiorlani ca voi nu va mai saturati de banet.Rusine sa va fie cu tot cu pulică frânaru de Ignatie! Pupati-l in cur pe ignatie deoarece are si pula sculata!

  4. Vasile, se pare că ești un mare lingău de popă, oare mult timp o să mai prostiti lumea luându-le taxe peste taxe. Cine citeste cartile lui Ignatie ? Pulea spatarul….

    • Nu sunt nici popa, nici lingau. Sunt doar un crestin neatins de mizeria ideologiei neomarxiste, pentru care, popii, buni sau rai, asta nu conteaza pentru ei, sunt dusmanii poporului. Daca vreun popa chiar indrazneste sa se opuna progreseilor, cum o face Ignatie, exact ca in comunism, trebuie calomniat si apoi eliminat ca adversar al poporului.

      • Bai limbaj de popă ce esti, unde se duc acești taxe pe care le ia popimea, aveți bani peste bani, enoriașii au pensii din ce in mai mici si ghiorlani ca voi nu va mai saturati de banet.Rusine sa va fie cu tot cu pulică frânaru de Ignatie! Pupati-l in cur pe ignatie deoarece are si pula sculata!

  5. Daca textele lui Suleiman Ignatie Magnificul sunt publice și nu private sau vreo opera, creație literara cu drept de autor (ceea ce clar nu e cazul) visați cai verzi pe pereți
    Ideile expuse public pot fi analizate si dezbătute oricând, de oricine, iar textele autorilor pot fi citate ca referința fără nici o problema
    Furt in media e doar atunci când nu se precizează sursa și autorul textelor
    Din cate se vede e pus chiar la loc de cinste 😀

    • Draga Tudor (Pasa cel voinic), sa vede ca nu prea citesti. Oricat de publice ar fi textele cuiva, in cazul nostru Ignatie, ele nu pot fi preluate fara acordul celui care le-a scris. Este o lege in ceea ce priveste publicare unor carti. Plus, un autor nu poate fi pus in cardasie cu oricine, daca acesta nu doreste acest lucru. Deci, e o chestiune de bun simt, apoi legea te obliga, sa nu publici intr-o carte un articol sau eseu fara acordul autorului. Daca este precum spui, atunci oricine isi poate face o antologie de eseuri cu tot ceea ce apare pe net, fara sa ceara acordul nimanui. Evident ca asa ceva este imposibil. Probabil ca nu ati auzit de drepturile de copyright.

      • Cand te exprimi public n-ai nici un drept sa interzici, ai dat niște sfaturi si niște idei populației. Ai spus – tii le asumi tataie
        Ideile exprimate public n-au cum sa aiba drept de autor sa fie interzise a fi discutate sau dezbătute, de oricine, televiziunile si presa asta fac permanent, nu e interzis nici pentru persoanele fizice sa o faca.
        Tocmai pentru ca e o personalitate publica cred ca l-a citat, nu înțeleg de ce nu l-a citat pe ips-ul ala sonat din Constata, ala e tătic pe lângă Ignatie la prostirea populației

      • Bine ca ai drepturi de copyright dar când vine vorba de plătit taxe canci. Luați și de pe mort și de pe viu de 3 ori,mă și apoi urlați împotriva progresului. Nu e bun progresul dar e fain Merțanu? E faină vila cu toate dotările făcută din banii fraierăștenilor? Te pomenești că merge Ignatie cu căruța cu măgar? La muncă,ortodocșilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.