O simplă semnătură le-a adus coşmarul în casă. Li s-a întâmplat locatarilor blocului A10, din cartierul Micro 20. Aceştia au semnat, la începutul acestui an, un document prin care erau de acord cu mansardarea blocului. Nu s-au gândit însă nicio clipă că repectiva decizie le va schimba, în rău, viaţa.
Firma s-a apucat de mansardare la începutul lunii aprilie 2014, moment în care a început şi calvarul locatarilor. Constructorul nu a avut grijă să protejeze apartamentele de la ultimul etaj, aşa că, din cauza ploilor, apa a început să curgă din tavane. De trei luni, locatarii stau cu mobila acoperită cu folie de plastic şi cu recipiente în care să se scurgă apa. Tencuiala de pe tavane a fost deja distrusă, iar oamenii au rămas şi fără lumină. “Ne merg doar prizele. Becurile le-am scos din uz, pentru că ploua în ele”, ne-a spus una dintre locatarele afectate.
În aceeaşi situaţie se află şi apartamentul lui Gigi Carp. Bărbatul şi-a închiriat locuinţa şi a plecat în străinătate. Acum, însă, a fost nevoit să revină acasă, pentru că cei care stăteau în chirie au renunţat la locuinţă. “Le-au putrezit hainele în casă. Mobila este a mea, dar hainele sunt ale omului. Eu am semnat pentru mansardare, iar acum mă văd nevoit să-l despăgubesc pe chiriaş, că i-au fost distruse lucrurile. Mie mi-au spus cei de la firmă că ne vor despăgubi ei, după ce termină lucrările. Eu mă întreb cu ce vom mai rămâne la finalul lucrărilor. Am avut vecini care au făcut atac de panică noaptea, pentru că li s-au împuşcat prizele. Pentru toate astea, cine va plăti?”, ne-a întrebat, mai mult retoric, Gigi Carp.
Gălăţeanul ne-a mărturist că apa nu s-a oprit doar în apartamentele de la ultimul etaj. “Vecina de la trei are tot parchetul umflat, abia îşi făcuse curăţenie. Apa a ajuns şi la etajul doi, se prelinge din tavan”, a adăugat gălăţeanul.
Nereguli sancţionate
Pe lângă toatea acestea, firma cu pricina nu a respectat nici condiţiile de depozitare a molozului. Ba mai mult, tot molozul era aruncat în faţa blocului, pe domeniul public, printr-o tulumbă care se opera brusc la etajul doi. Astfel, exista oricând riscul ca o bucată de ciment să lovească vreun trecător sau fereastra unui apartament. Probabil, bucata de tablă, legată de un copac, undeva la o înălţime considerabilă, pe care stă scris “atenţie cad pietre” a fost cea mai bună măsură de protecţie pe care au găsit-o reprezentanţii firmei constructoare.
Acesta a fost motivul pentru care la faţa locului a ajuns şi o echipă a Poliţiei Locale. “Firma a primit o amendă de 1.000 de lei, pentru depozitarea molozului pe domeniul public. De asemenea, am solicitat să vină o maşină să ridice gunoiul din faţa blocului”, ne-a declarat Monica Chiriac, poliţist local.
Şi maşina şi-a făcut imediat apariţia. La câteva minute a apărut şi un excavator, care a încărcat molozul. Poliţiştii locali au promis că vor verifica din nou toate actele firmei. Aceasta nu este însă prima amendă pe care o plătesc cei de la firma constructoare. Poliţia Locală a mai dat o amendă firmei, pentru lucrările efectuate pe un alt şantier, iar în urmă cu câteva zile şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a trecut prin zonă, în urma unei sesizări, şi a constatat că o parte dintre muncitori nu au forme legale şi nici echipamente de protecţie. Pe baza acestor constatări, ITM-ul a aplicat o sancţiune de 14.000 de lei.
Şanse slabe la despăgubiri
Locatarii blocului A 10 speră la despăgubiri, deşi sunt conştienţi că vor fi nevoiţi să apeleze la instanţa de judecată pentru acest lucru. Şansele lor însă sunt faorte mici, mai ales că pagubele, pe care ei abia acum încep să le evalueze, la un bloc din vecinătate datează de doi ani de zile. “La noi, s-a construit mansarda în 2012. De atunci, tot aşteptăm despăgubiri, aşa cum scrie în contract. Am luat legătura şi cu firma de asigurări, care ne-a spus că acest risc nu este asigurat. Aşadar, noi am rămas cu apartamentele stricate, iar ei au început acum să distrugă şi altele. Cum şi când mai vedem noi despăgubiri? Este bătaie de joc”, ne-a spus Constantin Florea.
Deşi am încercat să stăm de vorbă cu muncitorii, aceştia au refuzat orice dialog. Ba, mai mult, au închis calea de acces către acoperişul blocului, permiţând cu greu accesul poliţistului local venit să verifice autorizaţia de construcţie. Deşi am încercat să luăm legătura şi cu reprezentanţii firmei, pentru a obţine un punct de vedere în legătură cu plângerile locatarilor, aceştia nu au putut fi contactaţi.