spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img
spot_img

Copiii de la sat, buni de dat exemplu la oras!

- Advertisement -

BUNI DE DAT EXEMPLU… De la an la an, tot mai multi copii de la sate, ajunsi la scoalã la oras, demonstreazã cã acolo unde existã un vis frumos, dar si hotãrârea de a rãzbi în viatã, nici mãcar naveta obositoare sau oricare alti factori potrivnici, nu îi pot opri din drumul lor. În catalog mediile mari stârnesc laude, însã putini stiu ce eforturi fac acesti copii merituosi pentru fiecare notã mare! Iatã, de pildã, douã fete din clasa a XI-a, de la Colegiul National “Cuza Vodã”, Elena Rosca si Amalia Hanganu. Fac zi de zi o navetã istovitoare din satul Râsesti pânã la Husi, dar au medii între 9,00 si 10,00. “Nu cred în acest complex al elevului din mediul rural. Cred doar în dorinta mea de a-mi realiza visul si în puterea mea de a învãta”, spune, cu hotãrâre, Elena. Si ce bine ar fi dacã toti copiii din mediu rural ar gândi la fel!

Se apropie perioada în care absolventii de clasa a VIII-a vor sustine evaluarea nationalã si nu putini sunt copiii, mai cu seamã cei de la sate, care nu sunt siguri cã vor sã mai continue pe drumul învãtãturii. Dacã familiile sunt necãjite sau dacã naveta e prea grea, multi abandoneazã si statisticile aratã, din pãcate, de la an la an, o realitate îngrijorãtoare. Ei bine, în tot acest context, copiii de la sate care reusesc nu doar sã îsi continue studiile, ci sã o facã într-un fel care sã stârneascã admiratie, devin modele pentru colegii lor. Adesea, nu spun nimãnui cât efort se ascunde în spatele fiecãrei note mari, cãci îsi doresc doar ca rezultatele lor sã vorbeascã despre ambitia, inteligenta si hotãrârea lor de a-si împlini un vis.

Copiii ambitiosi de la sate, buni de dat exemplu!

Sunt multi copiii navetisti care reusessc sã obtinã rezultate excelente la învãtãturã, în liceele bune de la oras. Amalia Hanganu si Elena Rosca, ambele din satul Râsesti, comuna Drînceni, sunt eleve în clasa a XI-a, la Colegiul National “Cuza Vodã”. Au medii foarte bune, aproape de 10, semn cã munca lor de zi cu zi nu este deloc în zadar. Întrebate dacã este greu sã faci zilnic naveta atâtia kilometri, dar totusi, sã izbutesti sã obtii rezultate formidabile la învãtãturã, fetele zâmbesc si au acelasi rãspuns: este greu, dar si frumos! Nu vorbesc prea mult despre efortul lor, pentru cã, spun ele, s-au învãtat sã îsi gestioneze timpul si sã creadã cu tãrie cã într-o zi, toate sacrificiile fãcute au meritat! Amalia vrea sã dea la SNSPA, la Bucuresti, la “Relatii Publice si Comunicare”. “Vreau sã cunosc oameni, vreau sã ajung acolo unde îmi doresc. Când voi trece pe stradã, la mine în sat sau oriunde ar fi, sã se spunã “Uite, tipa aceasta este Amalia, fata care a plecat de jos si acum a ajuns sã facã lucruri importante!”. Mã visez înconjuratã de multi oameni si cunoscând diferite locuri. Trãiesc cu gândul cã într-o zi se va auzi de mine vorbindu-se de bine, dar stiu cã pânã acolo mai am mult de muncã”, spune Amalia. Elena încã se gândeste la drumul sãu în viitor. “Mã gândesc de ceva vreme la ce cale sã urmez. As vrea sã merg la Jurnalism, probabil, dar înclin si spre Relatii Publice. Sunt multe posibilitãti si chiar vreau sã aleg ceva, ce sã mã ajute pe viitor. Eu cred în puterea mea de a-mi îndeplini visul. Asa cum am spus, faptul cã provin din mediul rural nu a reprezentat niciodatã pentru mine o dizabilitate, ci, dimpotrivã, acest lucru este ceea ce m-a motivat”, a spus Elena.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.