spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Copii, pe post de cobai !

- Advertisement -

Copii ascunsi de specialisti la Spitalul din Tutova !

REALITATEA DE LA TUTOVA La Spitalul de Copii din Bârlad, se aflã acum internati sase dtre copiii de la Spitalul din Tutova. Din nefericire, printre ei sunt copii care nu au fost luati în evidenta medicilor neurologi si psihiatri infantili. Se pare cã acestia au fost tinuti ascunsi în spitalul tutovean, din motive clare: cele financiare, adicã alimentarea din bugetul de stat si din cel al sãnãtãtii a unei activitãti de îngrijire a copiilor si nu de tratament de specialitate. Culmea este cã acest lucru s-a fãcut în dauna celor mici, abandonati de familii la nastere, care au boli psihice ce puteau fi tratate sau mãcar ameliorate, însã nu s-a dorit acest lucru, fapt mentionat încã din 2006 în Raportul UNICEF referitor la Spitalul Tutova si copiii internati acolo lungi perioade de timp, nejustificate. Mai mult, existã informatii cã micutii internati la Tutova au fost folositi drept cobai, fãcând subiectul studiilor de caz prezentate la Facultatea de Psihologie si Asistentã Socialã, privind efectele abandonului si a institutionalizãrii pe termen lung, toti copiii de acolo având sindromul Hospitalism!

Ieri, la Spitalul de Copii «Sf. Nicolae» din Bârlad, se aflau internati sase copii dintre cei care au fost la Spitalul de cronici “Dr. I.T.Nicolaescu » din Tutova. Conform medicului Gabriela Vicol, director medical al spitalului de copii bârlãdean, dintre acestia doar doi sunt cu boli grave: o fetitã cu hidroencefalitã si un bãietel cu o boalã rarã de piele. Ieri, cei sase micuti, cu vârste între un an si patru ani, au fost vãzuti de specialistii de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui , care au stabilit împreunã cu medicii specialisti pediatri si neurologie infantilã ce se va întâmpla cu micutii. Deja doi dintre ei au fost solicitati de familie, sã meargã acasã, copiii având deficiente neuromotorii, dar care pot fi foarte bine tratate si îngrijite în familie, alti doi mergând la începutul sãptãmânii viitoare în asistentã maternalã, fiind identificate deja asistentele profesioniste care îi vor îngriji. “Mai rãmân doi copii, un bãiat cu o boalã rarã de piele, “epidemiolozã buloasã”, si o fetitã cu hidroencefalitã, care vor merge la Centrul de Îngrijire pentru Persoana cu Handicap din Bârlad. Pânã cel mai târziu marti, 12 aprilie, toti vor fi externati de la Spitalul de copii, asa cã nu se justificau internãrile pe asemenea perioade lungi”, a precizat u reprezentant DGASPC Vaslui care monitorieazã situatia acestor micuti. Medicul Gabriela Vicol, directorul medical al Spitalului de Copii din Bârlad a precizat la rândul sãu cã micutii adusi de la Tutova au parte de toate îngrijirile medicale de care au nevoie. “Sunt sase copii, dintre care doi sunt mai problematici. Au probleme neuropsihiatrice, cinci dintre ei, iar unul are o boalã rarã de piele, dar toti ar putea fi foarte bine îngrijiti de cei de la Protectia Copilului, fie în centrele pentru persoane cu handicap, fie prin asistenti maternali, în cadrul aceleiasi institutii. Au niste retarduri neuropsihice sau neuromotorii, care se pot recupera putin câte putin sau se mentin, dar nu au risc vital! Doar copilul cu boala de piele, dacã se infecteazã, dar nivelul bolii lui este unul mediu, nu cu un grad mare de risc”, a precizat medicul Gabriela Vicol.

Copii folositi drept cobai!

Ceea ce nu au avut curajul sã spunã rãspicat medicii specialisti pediatri din spitalul bârlãdean este cã majoritatea copiilor care se aflau la Tutova internati nu au beneficiat de investigatii amãnuntite de specialitate, acestia fiind “ascunsi” de cadrele din acel spital, multi nefiind luati în evidentã cu bolile de care suferã. Cazul cel mai clar este al fetitei Cleopatra, care are hidroencefalitã, medicul specialist în neurologie infantilã, Eva Cojocaru, neavând cunostintã de cazul ei! “Nu avem în evidentã acest copil, cel putin eu nu l-am vãzut pânã acum, ca sã îl fi putut evalua sau sã îl investigãm. Deocamdatã, ei au venit aici doar cu niste hârtii, ne trebuie fisele lor medicale, sã vedem. Însã acest copil clar n-a fost vãzut de un specialist!” a spus medicul Eva Cojocaru. Conform unei discutii avute cu medicii de la spitalul de copii si cu cei ai DGASPC Vaslui, copiii care au fost internati la Tutova puteau fi vindecati, dar cuvântul cheie folosit de cei din conducerea Spitalului Tutova a fost “îngrijire – supraveghere”, nicidecum consult de specialitate. De foarte multe ori, copiii de acolo nu aveau identitate si de acest lucru se stia doar când pãrãseau dupã 2 -3 ani spitalul, DGASPC Vaslui având multe exemple de aici, când a trebuit sã se ocupe de înregistrarea tardivã a nasterilor acestor copii. “Copiii puteau fi salvati, dacã erau adusi din timp la specialisti. Cei de la Spitalul de la Tutova aveau de câstigat de pe urma copiilor, având ajutor de la voluntarii americani, care îngrijeau copiii. Acum, prin acest demers de desfiintare a spitalului, au de câstigat copiii, care erau obligati sã trãiascã într-un mediu spitalicesc, ce îi va afecta pe peroade lungi de timp. Majoritatea copiilor internati la Tutova, si puteti sã vã interesati cã sunt probe, au fãcut subiectul studiilor de caz prezentate la Facultatea de Psihologie si Asistentã Socialã privind efectele abandonului si institutionalizãrii pe termen lung – asa numitul sindrom Hospitalism”, precizeazã unul din specialistii DGASPC Vaslui. De altfel, în anii 2006, 2007, 2008, Rapoartele UNICEF pentru România acuzau Spitalul de la Tutova pentru institutionalizarea pe durate nejustificat de lungi a copiilor abandonati si cu probleme neurologice ce se agravau din cauza institutionalizãrii. Aceleasi acuze au fost aduse acum trei ani si de cãtre Corpul de Control al Autoritãtii Nationale pentru Protectia Copilului, care a propus de câtiva ani desfiintarea sectiei pentru copii asa zisi distrofici de la Spitalul Tutova!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.