spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Consiliul Județean Vaslui deschide pușculița pentru 42 comune și patru orașe. Liberalii: “trei UAT-uri sunt campioane la încasat bani” (TABEL, VIDEO)

- Advertisement -
SUME REPARTIZATE… Cele mai mari sume de bani vor ajunge în Huși – 3 milioane (3.000 mii lei – tabel) lei și în Negrești, Murgeni, Coroiești, Cozmești, Zorleni, Ștefan cel Mare – câte 1 milion lei.

BANI… Patru orașe și 42 de comune vasluiene vor primi sprijin financiar de la Consiliul Județean din impozitul pe venit pentru anul 2021. Ajutorul se ridică la 21.734.000 lei, sumă care reprezintă, potrivit unui proiect de hotărâre, 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2021. Cele mai mari sume de bani vor ajunge în Huși – 3 milioane (3.000 mii lei – tabel) lei și în Negrești, Murgeni, Coroiești, Cozmești, Zorleni, Ștefan cel Mare – câte 1 milion lei. Consilierul Liviu Cain a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, pentru ca la următoarea ședință să fie invitați primarii vizați de alocări. Acesta a făcut, totodată, o mărturisire: “noi, consilierii, mai știm că pentru unii primari banii respectivi nu sunt necesari”. Președintele CJ, Dumitru Buzatu, nu a fost de acord cu retragerea proiectului (n.r. potrivit legii, nici nu se mai putea retrage de îndată ce ordinea de zi fusese aprobată), iar consilierii PNL, precum și cei USR PLUS au propus separat mai multe amendamente la proiect. Au fost însă respinse rând pe rând de consilierii care dețin majoritatea în CJ, mai ales că unele propuneri vizau chiar diminuarea sumelor alocate “comunelor campioane (n.r. cu primari PSD) la încasat bani de la Consiliul Județean”. “Haideți să încercăm să fim puțin mai rezonabili, să încercăm să facem această împărțire și către cei care chiar au nevoie de bani, nu numai către reginele, comunele PSD – Hoceni, Pădureni și Ștefan cel Mare”, i-a spus consilierul Liviu Iacob președintelui CJ, Dumitru Buzatu. În replică, acesta i-a explicat că atât timp cât vor exista “abonați la bugete subfinanțate din partea Guvernului”, vor exista și “abonați la repartizări preferențiale”. “Cui să-i dăm bani: celui care are nevoie ca să-și închidă bugetul, să aibă bani de asistență socială și salarii sau celui care are aproape 3 mil. lei, bani pentru investiții? Noi suntem problema sau formula guvernamentală, care nu ține cont de aceste chestiuni?”, a replicat Dumitru Buzatu.

Proiectul de hotărâre înaintat consilierilor județeni viza repartizarea unei sume mai mici din impozitul pe venit pentru anul 2021 – 18.350 mii lei (adică 18.350.000 lei), însă a ajuns la 21.734 mii lei (n.r. 21.734.000 lei) după aprobarea unui amendament inițiat de către vicepreședintele Ciprian Trifan. Propunerea acestuia a vizat includerea în listă a încă 13 comune cu următoarele sume: Dănești -184 mii lei, Fruntișeni – 500 mii lei, Tutova – 400 mii lei și câte 300 mii lei pentru Gherghești, Iana, Laza, Pogonești, Poienești, Pușcași, Rebricea, Roșiești, Viișoara, Vutcani. De asemenea, amendamentul acestuia a vizat diminuarea sumei propuse inițial municipiului Huși cu 500 mii lei.

Amendamentele liberalilor și cele ale consilierilor USR PLUS, ignorate. Consilierul Veziteu: “toți primarii ne-au solicitat sprijinul, în sensul de a face ca alocarea să fie cât mai justă și mai echilibrată”

Grupul de consilieri PNL a venit în ședință cu 6 amendamente. Acestea au fost prezentate de consilierul Gheorghe Veziteu, care a precizat, totodată, că scopul lor e de a face ca alocarea să fie cât mai echilibrată. “Dumneavoastră ați făcut propuneri de alocări și am văzut că unele UAT-uri sunt mai norocoase, primesc sume mai mari, altele nu primesc. Vreau să vă spun dvs. și opiniei publice, care ne ascultă și ne urmărește, că toți primarii, indiferent de partidul din care fac parte, ne-au solicitat sprijinul, în sensul de a interveni în această ședință și de a face ca alocarea să fie cât mai justă și mai echilibrată. Vă spun sincer că am fost contactat și de primarii PNL, și de ce cei din PSD…”, a spus consilierul. Toate propunerile acestora au fost respinse. Iată care au fost acestea: primul amendament al liberalilor a vizat suplimentarea cu încă 2 milioane lei (n.r. în total 2,5 milioane lei) pentru municipiul Bârlad, iar al doilea, suplimentarea cu încă 400.000 lei pentru orașul Negrești (în total 1,4 mil. lei).Amendamentul nr. 3 a constat în alocarea următoarelor sume: pentru comuna Arsura – 300 mii lei, comuna Grivița-300 mii lei, 384 mii lei – comuna Deleni, amendamentul nr. 4 – alocarea următoarelor sume: pentru comuna Oltenești – 300 mii lei, comuna Crețești – 300 mii lei, comuna Băcani – 300 mii lei, comuna Codăești – 300 mii lei, comuna Costești – 300 mii lei; amendamentul nr. 5 – alocarea câte 300 mii lei comunelor Pogana, Bogdana, Tăcuta, Văleni, Dimitrie Cantemir, Munteni de Jos, și suplimentarea sumelor propuse comunelor Boțești și Drânceni cu încă 100 mii lei (rezultând o alocare totală de 300 mii lei); amendamentul nr. 6 – alocarea următoarelor sume: pentru comuna Osești – 200 mii lei, comuna Delești – 200 mii lei, comuna Banca – 300 mii lei. Ceea ce nu a picat deloc bine social-democraților a fost, evident, propunerea liberalilor de diminuare a sumelor propuse spre alocare anumitor comune cu primari PSD. Spre exemplu, aceștia au cerut diminuarea sumei alocate comunei Ștefan cel Mare cu 750 mii lei (din 1000 mii lei), “care a mai primit sprijin financiar și în anii 2019 și 2020, suma totală fiind de 1.280 mii lei din fondul aflat la dispoziția CJ din impozitul pe venit”. “Unele comune nu au fost ajutate în viața lor din impozitul pe venit”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu. Nici amendamentele consilierilor USR PLUS nu au fost aprobate. Aceștia propuseseră suplimentarea sprijinului financiar acordat orașului Bârlad cu încă 4000 mii lei (în total, 4.500 mii lei) pentru finalizarea investițiilor la Creșă (1.000 mii lei) și creșterea eficienței energetice la secția de pediatrie a Spitalului “Elena Beldiman”, precum și alocarea unor sume de bani către două comune neincluse în listă – Grivița și Banca.

Liviu Iacob: ”Vreți să îi premiați pe cei doi primari”/ Dumitru Buzatu: “Vreți să vă «încordați mușchii», e foarte bine”

Consilierul Liviu Iacob i-a atras atenția președintelui CJ, Dumitru Buzatu, că anumite unități administrativ-teritoriale încep să fie abonate la banii Consiliului Județean și i-a îndemnat pe colegi să fie mai “rezonabili”: “două comune sunt abonate de la fiecare alocare de sume, mă refer la Hoceni și la Pădureni, care chiar nu au așa mare nevoie, cum au și celalte primării, dar fiind favoritele dvs, alături de comuna Ștefan cel Mare, sunt campioane la încasat bani de la Consiliul Județean. Mi-am dat seama că ați reprogramat această ședință (n.r. trebuia să aibă loc săptămâna trecută) tocmai pentru a-i premia pe cei doi primari. Să știți că solicitările făcute de colegii mei, atât cei de la PNL, cât și cei de la USR PLUS, sunt întemeiate, e o nevoie mare de bani, toate primăriile au nevoie. Prima dată, trecuserăți orașului Negrești1.400 mii lei, acum i-ați trecut 1.000 lei. O nevoie mare de bani o are și Arsura, căreia i-ați promis la ultima ședință că o veți avea în vedere, dacă nu va primi bani pe calamități. Nu i-a primit, iar acum vă rog să aveți în vedere și să votați alături de noi.Haideți să încercăm să fim puțin mai rezonabili, să încercăm să facem această împărțire și către cei care chiar au nevoie de bani, nu numai către reginele, comunele PSD – Hoceni, Pădureni și Ștefan cel Mare”, a spus consilierul Iacob. Dumitru Buzatu i-a răspuns că “există abonați ai repartizării fondurilor de echilibrare” și că situația va continua să existe în permanență pe întreaga perioadă a mandatului său: “atât timp cât vor exista abonați la bugete subfinanțate din partea Guvernului, există și abonați la repartizări preferențiale. Nu pot să fie egale două comune. Spre exemplu, Găgești, care are nevoie de 1,6 mil. lei să-și închidă bugetul nu poate fi egală cu comuna Banca, care are aproape 3 mil. lei, disponibili după închiderea bugetului. Cui să-i dăm bani: celui care are nevoie ca să-și închidă bugetul, să aibă bani de asistență socială și salarii, sau celui care are aproape 3 mil. lei, bani ce îi rămân pentru investiții? Noi suntem problema sau formula guvernamentală, care nu ține cont de aceste chestiuni ? Atâta timp cât vor exista deficite bugetare, vor izvorî din formula guvernamentală, vom face și noi aceste corecții. Că dvs vreți să vă <încordați mușchii>, e foarte bine, eu accept acest lucru”, i-a răspusn Buzatu consilierului liberal.

Repartizarea fondului aflat la dispoziția Consiliului Județean Vaslui din impozitul pe venit, pentru anul 2021

Fostul primar al Negreștiului, gafă în Consiliul Județean. Consilierul Liviu Iacob i-a bătut obrazul: “e chiar rușinos”

Vasile Voicu

Fostul primar al orașului Negrești, Vasile Voicu, a comis-o astăzi după-amiază, în ședința de Consiliu Județean. Sătul să asiste, timp de două ore, la dezbaterile privind repartizarea fondului din impozitul pe venit, pentru anul 2021, actualul consilier a răbufnit: “două ore la un punct, dă-i-n mă-sa-n c*r”, a spus acesta, fără să-și dea seama că avea microfonul deschis. Remarca consilierului a fost auzită de toți cei care participau la ședință sau o urmăreau pe pagina de Facebook a Consiliului Județean. “Pe cine ai băgat?”, l-a întrebat imediat consilierul Liviu Iacob, care a continuat să îi bată obrazul: “Ești într-un spațiu public și chiar să ne bagi unde ne-ai băgat, pentru că stăm două ore la un punct… E chiar rușinos. Particip la ședințele de Consiliu Județean sau de Consiliu Local de foarte mult timp și niciodată nu mi s-a întâmplat să aud o chestie de genul acesta. Este inadmisil așa ceva, domnule președinte de ședință (n.r. Dumitru Buzatu), mai ales că îi sunteți și președinte de partid”.Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, l-a rugat pe colegul său partid să își ceară scuze: “e o atitudine reprobabilă, îl rog pe domnul Voicu să își ceară scuze, dacă aceste cuvinte erau cumva adresate consilierilor județeni. Cred că nici pentru alte persoane nu sunt potrivite”.Fostul primar al orașului Negrești nu a recunoscut că el e cel care a rostit cuvintele și a încercat să dea vina pe “hărmălaia” din locul unde se afla: la munte. “Eu vreau să vă spun un lucru, vorbele acelea nu le-am spus, și chiar dacă le-aș fi spus, nu le-aș fi spus niciodată la adresa consilierilor județeni. Eu sunt într-o zonă de munte, unde e hărmălaie și nu știu ce s-a auzit acolo. Oricum, dacă s-a înțeles greșit, eu vă cer scuze”, a spus consilierul Vasile Voicu. “V-am auzit foarte bine, domnule Voicu când ne-ați băgat în…, că a ținut ședința două ore”, i-a răspuns consilierul Liviu Iacob. Social-democratul însă a continuat să nu recunoască, dar să își ceară scuze: “Domnule Iacob, nu știu ce ați auzit dvs, eu nu mi-am permis și nu îmi permit să vă adresez jigniri nici dvs, nici consilierilor colegi. Vă cer scuze, poftim!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Domle, da Liviu Iacob asta, expertul în cadavre comerciale, asta cand mai iese la pensie din consiliile locale? Baiat cu carnet de partid, revoluționar, caraus de geanta postrevoluționară, mancator de … si multe indemnizatii, beneficiar de parchet la poarta, unul din cei 15000 specialisti in porcaria de la stanilesti, ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.