spot_img
12.4 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Consilierul Liviu Iacob, îngrijorat de felul în care arată vicepreședinții CJ: “trimiteți-i în concediu, că nu arată prea bine! Mai faceți și economie la buget”

- Advertisement -

TENSIUNE… Consilierul Liviu Iacob a reușit să îl enerveze, ieri, în ședința de Consiliu Județean, pe vicepreședintele Ciprian Trifan. Totul a pornit de la o întrebare simplă, însă pe un subiect sensibil: de ce nu și-a luat concediul de odihnă în 2021 și cere acum, prin hotărâre de CJ, să îl efectueze în 2022? Cumva pentru a-i fi plătit la final de mandat? Liviu Iacob l-a sfătuit pe Dumitru Buzatu să-i lase pe vicepreședinți să-și ia concendiu, pentru că “nu arată prea bine”. “Mă uitam și la Dan Marian, când și-a dat masca jos, părea cam tras la față. Dumneavoastră arătați destul de bine. Trimiteți-i în concediu, mai faceți economie la buget”, a spus Iacob, stârnind amuzamentul celor prezenți în sală, inclusiv pe al vicepreședintelui Dan Marian, care și-a scos masca de protecție “că altfel crede lumea că arăt rău”. Singurul care nu a gustat gluma a fost Ciprian Trifan, care, dimpotrivă, s-a arătat deranjat de modul în care liberalul pune problema: “conform Legii 53 din Codul Muncii, concediul este un drept, nu o obligație, da? Conform aceleiași legi, pe o perioadă de 18 luni, pot lua acele zile ca și drept de concediu de odihnă. Deci, vorbim de un drept, nu de o obligație. Sunteți satisfăcut sau continui?”, l-a întrebat Ciprian Trifan. “Continuați, pentru că, după părerea mea, trebuie să vă luați concediile, nu să vi le plătească contribuabilii (n.r. la final de mandat, zilele de concediu rămase sunt plătite din bugetul județului)”, a răspuns consilierul PNL. “Îmi dați voie să muncesc, domnule Iacob? Îmi dați voie? Aveți vreo problemă cu faptul că eu vreau să muncesc în plus? Nu intru în insolvență, domnule Iacob”, i-a răspuns, vizibil deranjat de discuție, vicepreședintele Trifan.

Proiectul de hotărâre prevede efectuarea concediului de odihnă restant, aferent anului 2021, în cursul anului 2022. Președintele Dumitru Buzatu are 25 de zile lucrătoare, vicepreședintele Ciprian Trifan – 23 de zile lucrătoare, iar vicepreședintele Dan Marian – 16 zile lucrătoare. Regulamentul Consiliului Județean prevede că în luna decembrie se realizează o planificare a concediilor de odihnă pentru următorul an, astfel încât cele ale vicepreședinților să nu se suprapună cu cel al președintelui. Aceștia efectuează concediul în fiecare an, însă, în situații excepționale, când “interesele colectivtății locale impun prezența acestora în județ, poate fi întrerupt. “În asemenea situații, înlocuitorul desemnat îl înștiințează de îndată pe președinte, iar concediul de odihnă al acestuia se întrerupe”, se arată în regulament. Pornind de la acest aspect, consilierul Liviu Iacob l-a întrebat pe președintele CJ ce situații excepționale s-au întâmplat în 2021, de nu l-a lăsat pe vicepreședintele Trifan să-și iau concediu: “înțeleg că dvs. nu puteți lipsi, că răspundeți de problemele județului, de relația Consiliului Județean cu conducerea statală, toți primarii vin la ușa dvs, dar care sunt situațiile excepționale de îl chemați din concediu pe domnul Trifan?”. Dumitru Buzatu a încercat să găsească un răspuns general: “noi, în general, când facem aceste planificări, trasăm niște linii – să nu lipsim toți odată, trebuie să transmitem cuiva responsabilitatea de a semna documente. A doua chestiune – dacă e posibil, să planificăm concediul pe etape, ca să nu fie discuții că cineva are concediul primăvară, că pleacă pe Coasta de Azur, când e un preț mai bun, iar altul, într-o altă perioadă. În ceea ce privește excepțiile sau chemările (din concediu), s-au produs doar dacă s-a întâmplat ceva punctual. O altă motivație a fost, vorbind cinstit, poate și pentru că a fost nevoie să asigurăm o majoritate (n.r. pentru adoptarea proiectelor de hotărâri). Acesta este un lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere fiecare președinte al unui asemena organism, că nu facem aici dezbateri ca lucrurile să iasă alandala, cum vor ele, ci cum ne-am planificat. (…) Într-o zi mi-am adus aminte că în ultimii 30 ani nu prea am avut concediu și parcă mi-ar trebui și mie, ca să fiu sincer. Sper să îmi pot lua și eu câteva zile de concediu, că am mare dorință”, a spus Dumitru Buzatu.

“S-a făcut un obicei din a se plăti zilele de concediu”

Liviu Iacob

Liberalul Liviu Iacob l-a sfătuit să-i lase pe cei doi vicepreședinți să-și ia zilele de concediu, că au nevoie: “Domnule președinte, trimiteți vicepreședinții în concediu, că nu arată așa bine. Mă uitam și la Dan Marian, când și-a dat masca jos, părea cam tras la față. Dumneavoastră arătați destul de bine. Trimiteți-i în concediu, mai faceți economie la buget”. Vizbil măgulit de remarca referitoare la aspectul său fizic, președintele CJ a zâmbit și a continuat gluma: “Ca să fiu sincer, nu am fost foarte atent la aspectul ăsta estetic. M-am gândit că dacă sunt sănătoși, sunt integri din punctul de vedere al capacităților intelectuale. (…) Cred că domnul Iacob a făcut această remarcă nu într-un mod peiorativ, ci într-un mod ironico-artistic și care are menirea de a ne arăta că trebuie să găsim o modalitate de a ne lua și concediile acestea, nu de alta, dar și vederea permanentă a noastră la ședințe s-ar putea să producă un anumit stres, un anumit disconfort”. “S-a făcut un obicei din a se plăti zilele de concediu”, a insistat Iacob. Ciprian Trifan nu a gustat deloc glumele făcute pe seama concediului de odihnă restant, încercând să explice că este vorba despre un drept, nu o obligație. Dialogul cu liberalul Iacob a fost destul tensionat:

Liviu Iacob: Continuați, pentru că, după părerea mea, trebuie să vă luați concediile, nu să vi plătească contribuabilii.

Ciprian Trifan: Îmi dați voie să muncesc, domnule Iacob? Îmi dați voie? Aveți vreo problemă cu faptul că eu vreau să muncesc în plus? Nu intru în insolvență, domnule Iacob.

Liviu Iacob: Domnule vicepreședinte, luați-vă concediile!

Ciprian Trifan: Cred că ați dus chestiunea aceasta în derizoriu și nu cred că face nici obiectul discuției Consiliului Județean, nici măcar a punerii în discuție într-un astfel de mod. Vă mulțumesc tare mult, nu continui dialogul cu dumneavoastră!

Liviu Iacob: Dumneavoastră ați făcut un proiect de hotărâre, ca să vă plătim concediile!

Ciprian Trifan: Oricum mi le plăteați, pentru că am acest drept conform Legii nr. 53. Ați dat posibilitatea aparatului ca să îmi plătească acele zile, dacă nu le iau în continuare, dar conform legii nr. 53 este încă dreptul meu.

Liviu Iacob: Cred că nu ați înțeles ce am vrut să spun.

Ciprian Trifan: Nu, am înțeles foarte bine!

Liviu Iaco: Această “placă” o puteți folosi e doar în condiții excepționale. Dacă dvs. considerați că e o situație excepțională că vă plictisiți acasă, stați acasă! Asta spuneți dumneavoastră: <domne, eu nu pot să stau acasă. Eu vreau să vin să muncesc>.

Ciprian Trifan: Acum pot să înțeleg de ce Legea nr. 85 este pusă așa în România. Vă mulțumesc tare mult!

Liviu Iacob: Anul trecut ați avut aceeași solicitare (n.r. de efectuare a concediului de odihnă restant), anul acesta, la fel. Chiar nu puteți să vă faceți concediul?

Ciprian Trifan: Dacă colegii consideră că pot să îmi iau concediul să voteze în consecință. Dacă nu, pot renunța la zilele de concediu. Să știți că în trecut, pentru că nu le-am luat în 18 luni, mi-au fost tăiate zile și nu am plâns pe la masa Consiliului Județean. Nu am o problemă, sunt doar niște chestiuni care au ca aplicabilitate Codul Muncii. Plata zilele de concediu se face la sfârșitul mandatului, dacă nu le-am luat.

Dumitru Buzatu: Ideea e că nu trebuie să ne încordăm mușchii foarte tare în chestiunea aceasta, pentru că, în general, concediul neconsumat este o muncă voluntară. Numai la sfârșitul mandatului, dacă ne rămân câteva zile din anul precedent, acelea se plătesc. Eu zic că toți agreați munca voluntară, că așa se zice: ce e pe degeaba, e mai gustos, mai bun.

Proiectul a fost adoptat, consilierul Liviu Iacob abținându-se de la vot.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. O condiție impusă de pile la angajare este sa nu vina la serviciu, altfel nu accepta sa semneze contractul de munca, mai ales dacă soțul sau soția cuiva din CJ

  2. Ha-ha-ha! Și iarăși ha-ha-hăi ! Din nou : ha ! Stop!
    Am rîs ! M – am prăpădit !
    Atît de spiritual e acest Iacob ,de mor,de rîs! Evident că e și platit pentru asta ! ” Trimiteți-l acasă” ,oawww,ce replica genială , pe lîngă ăsta Caragiale e mic copil. Sper că n-o face pe măscăriciul acolo,nu de alta dar e platit din bani publici .
    De fiecare data rid cu poftă cînd Iacob are cuvîntul!
    Ce e a lui e pus deoparte…! Îmi place! Ne amuza…Are talent. Mai rîd odată: ha!
    Gata ajunge pentru azi.
    Aștept următoarea ședință de consiliu !

  3. Adica Gigeii astia isi primesc salariul pe 365 de zile muncite (sau nu), dupa care contribuabilul trebuie sa le mai plateasca inca 25 de zile de concediu? Adica, atunci cand e vorba de ei, anul are 390 de zile? Vreau si eu asa! 😀
    Plus ca primesc, toti, si al 13-lea salariu, ca-s cocosati de atata… furat, bietii de ei… Astfel, ajunge anul sa aiba 420 de zile; nu de munca, ci de plata!

    • Aveți dreptate!
      Mai ales ca precedentul creat și susținut de Trifan poate fi folosit de orice funcționar, unii dintre aceștia fiind mai mereu în concediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.