spot_img
6.4 C
Vaslui
10-nov.-2024
spot_img

Congres de speologie în Vaslui. Mai multi cercetãtori vor sustine comunicãri despre activitatea marelui explorator Emil Racovitã

- Advertisement -
RECUNOASTERE… În cinstea cunoscutului speolog, au fost numite Institutul de Speologie „Emil Racovitã” din Cluj-Napoca, nava oceanograficã româneascã„Emil Racovitã” si cea mai mare pesterã din Republica Moldova.

INVITATIE… Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui va gãzdui mâine, 27 mai, Congresul „Emil Racovitã si speologia în România”. Vor sustine comunicãri specialisti în domeniul biologiei si speologiei, precum dr. Dumitru Murariu de la Institutul de Biologie al Academiei Române, prof. univ. emerit dr. Ionel Miron, membru titular al Academiei Oamenilor de Stiin din România, dr. Daniela Borda de la Institutul de Speologie „Emil Racovi” Cluj, Spencer Coca, presedintele Federatiei Române de Speologie Bucuresti. Evenimentul se va desfãsura în Sala „Arta” , începând cu ora 11.00 si va putea fi urmãrit online pe pagina de Facebook a institutiei.

Anul 2020 a marcat împlinirea a 100 de ani de când a luat fiintã primul Institut de Speologie din lume, creat la initiativa marelui savant Emil Racovitã (1868-1947), biolog, explorator polar si fondator al Biospeologiei, consfintit prin legea promulgatã de regele Ferdinand I la data de 26 aprilie 1920 si publicatã în M.O. nr. 86 din 20 iulie 1920. „Astfel, centrul mondial al cercetãrilor speologice este astãzi laboratorul D-lui Racovitã, pe care D-sa îl va muta de acum înainte, împreunã cu colectii, bibliotecã, reviste etc. la noul sãu Institut de la Universitatea din Cluj. Clujul fiind situat în mijlocul unei regiuni muntoase, foarte bogatã în grote încã neexplorate, este asa, dar totodatã indicat si de la naturã pentru a fi sediul unui asemenea Institut de importantã mondialã si centrul directiv al unor cercetãri menite a aduce atât de mari servicii stiintei universale”, preciza Ioan Borcea, Ministrul cultelor si Instructiunii, în Proiectul de Lege prezentat la Senat.

Emil Racovitã, considerat pãrintele speologiei

Emil Racovitã fost unul dintre cei mai mari savanti români, explorator si biolog, considerat pãrintele speologiei (n.r. ramurã a biologiei care studiazã fauna si flora pesterilor). S-a nãscut la Iasi, în 1868, iar printre profesorii care i-au cãlãuzit pasii se numãrã scriitorul Ion Creangã si geologul Grigore Cobãlcescu. A studiat mai întâi Dreptul, apoi antropologia si stiintele naturale. Atras de studiul vietii acvatice, începe sã lucreze la laboratoarele Arago în cadrul statiunii de biologie marinã de la Banyuls-sur-Mer din Franta. În perioada 1897-1899, a fost naturalistul (n.r. specialist în stiintele naturii) expeditiei antarctice belgiene, organizate si conduse de locotenentul de marinã Andrien de Gerlache de Gomery. Efectueazã o serie de cercetãri si observatii stiintifice. În 1904, face o vizitã în Cueva del Drach, o pesterã din Insula Mallorca, unde va descoperi cel mai mic crustaceu, necunoscut în stiintã. Descoperirea fãcutã îl determinã sã abandoneze cercetãrile oceanologice si sã se dedice ecosistemelor subterane. În 1920, înfiinteazã la Cluj primul Institut de Speologie din lume. Pe parcursul vietii, Emil Racovitã adunã numeroase rezultate în domeniul speologiei, strângând o colectie de circa 5.000 de animale subterane si publicând peste 66 de lucrãri despre fauna subteranã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.