spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Concluzia prefectului: “Să fie iarnă, dar să nu bată vantul!”

- Advertisement -

Prefectul Cătălin Kanty Popescu spune că autorităţile au reuşit să se mobilizeze pentru a redeschide circulaţia, în ciuda faptului că aproape tot judeţul a fost paralizat de vineri pană duminică seară şi doar autoşenilatele au răzbit.Principalele problemele au fost utilajele vechi, chiar din anii ’60 ai secolului trecut, care s-au stricat toate în drum.Un bolnav dependent de dializă a fost luat cu poliţia de acasă pentru că se temea să-şi părăsească locuinţa,Parazăpezile cerute de Prefectură au venit în judeţ după viscol
Viscolul care a blocat judeţul pentru trei zile a trecut, iar după vijelie şi atenţionările succesive de cod galben şi portocaliu prefectul Cătălin Kanty Popescu a tras şi cateva concluzii. Prima ar fi că nu-i bine să bată vantul iarna, dar cum natura nu se poate opri, trebuie îmbunătăţită intervenţia oamenilor. “Este clar că viscolul nu a fost de intensitatea celui de anul trecut, dar am reuşit să ne mobilizăm foarte repede. Joi seara au început ninsoarea şi viscolul, vineri şi sambătă judeţul a fost blocat, iar duminică seara se circula pe toate drumurile. Au fost trei zile de foc, dar am reuşit să facem faţă”, ne-a declarat ieri după amiază prefectul. Acesta spune că persoanele care au avut nevoie de dializă au pus cele mai multe dificultăţi. După ce autorităţile au reuşit să ajungă foarte greu la un bolnav din satul Rădăcineşti, comuna Corbiţa, acesta a refuzat să fie luat şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei. Prefectul judeţului spune că este nevoie de utilaje mai bune, dar şi mai multe. “Calitatea utilajelor lasă de dorit. Toate cele patru freze de la Drumuri Naţionale s-au stricat, sunt din anii ’60. A venit Umbrărescu cu freza lui de am putut să deszăpezim E 85 între Tişiţa şi Adjud. Utilajul nu era între utilajele obligatorii pe care trebuie să le folosească, ci în anexă”, a explicat prefectul. Pe drumurile naţionale intervine Spedition UMB, firma omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, care anul acesta încheie contractul multianual de întreţinere a drumurilor din Vrancea.

Parazăpezile au venit după viscol

Pe langă faptul că utilajele lasă de dorit, acestea sunt şi foarte puţine. Pe cei 517 km de drum naţional de Vrancea firma UMB este obligată prin contract să intervină cu doar 20 de utilaje. Aceasta înseamnă că fiecare utilaj are 25 de km pe care trebuie să lucreze, în condiţiile în care de obicei se intervine cu cate două pentru a evita eventualele probleme. De asemenea, la Drumuri Naţionale există un singur rand de servanţi pentru utilaje, cu toate că este o activitate foarte obositoare. Din toate problemele puse de acest viscol este însă şi un caştig. “Marele caştig al acestei deszăpeziri este faptul că ni s-a lăsat nouă prefecţilor decizia de a opri sau nu circulaţia pe drum. Marea problemă au fost şoferii care nu au înţeles de ce trebuie închisă circulaţia. Aici trebuie explicat că există drumuri închise şi drumuri blocate. Drumurile închise sunt acelea pe care se poate circcula, dar sunt închise pentru protecţia oamenilor. De exemplu, cei de la Ramnicu- Sărat au oprit circulaţia deşi se putea mergea pană la Tişiţa, pentru că între Tişiţa şi Adjud s-a înzăpezit şoseaua. Drumul blocat este cel pe care nu se poate circula”, a declarat prefectul Popescu. În urma demersurilor făcute de Prefectură, Vrancea a primit 10 km de parazăpezi din plastic, practic un fel din plase. Acestea au venit însă după viscol, iar acum nu se pot monta decat dacă se topeşte zăpada de pe camp. Vrancenii au criticat dur pe site-ul nostru lipsa de iniţiativă a autorităţilor din acest punct de vedere şi au cerut înfiinţarea de perdele de protecţie vegetală, dar şi montarea de parazăpezi în zonele expuse înzăpezirii din cauza viscolului. Un cititor de la Suraia, drum care se blochează iarnă de iarnă şi unde a rămas înzăpezit sambătă pană şi ATV-ul şenilat al Pompierilor, cu doi oameni grav bolnavi în el, spunea că această şosea se blochează în două-trei locuri, iar un banal gard viu pus taman acolo ar rezolva problema.

Bilanţul “iadului alb” din Vrancea

– 18 şosele, opt naţionale şi zece judeţene, închise şi blocate
– Pe drumurile judeţene au acţionat 35 de utilaje, iar pe cele naţionale 20
– La Vanători zăpada a atins 3 metri înălţime
– În 3 zile s-au executat 6 misiuni de salvare a 8 persoane care necesitau îngrijiri medicale de specialitate şi la care ambulanţele nu puteau ajunge din cauza căilor de acces impracticabile. Pentru aceşti bolnavi ajutorul a venit pe … şenile.
– 20 de şoferi blocaţi la Tişiţa au avut nevoie de cazare la internatele şcolare din Focşani
– Şoferii care nu aveau anvelope de iarnă au aflat că e mai comod să-şi cumpere decat să achite o amendă de 675 de lei

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.