spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

CONCEDIERI MASIVE. Compania de Apa sta pe un butoi de pulbere

- Advertisement -

In timp ce „managerii” se lafaie in concedii prin tarile calde, furnizorul de utilitati se pregateste sa dea afara 100 de angajati

Furnizorul de utilitati al judetului se confrunta cu probleme de ordin social. Conducerea Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB) a decis sa recurga la concedieri colective, desi societatea a inregistrat un rezultat financiar pozitiv anul trecut. Aproximativ 100 de angajati urmeaza sa fie dati afara, o mare parte dintre acestia provenind din serviciul de paza al societatii. Oficialii CRAB au refuzat sa dea declaratii cu privire la concedieri. Angajatii spun ca societatea de utilitati a devenit un cuib al intereselor politice tesut intre PSD si PNL, partide ce controleaza principalii actionari ai CRAB – Municipiul si Judetul Bacau.

Furnizorul de utilitati al judetului nu este ocolit de probleme sociale, dupa ce conducerea a decis sa restructureze schema de personal. Sefii CRAB au ajuns la concluzia ca trebuie sa concedieze aproximativ 100 de angajati.

Scânteia care a declansat nemultumirea angajatilor pare sa fie externalizarea serviciului de paza. Zeci de lucratori incadrati ca agenti de paza in CRAB vor fi acum dati afara, fara nicio explicatie din partea managerilor societatii. De paza se va ocupa o firma privata.

„Domnul director si domnul Constantin Apostol au spus asa: intreprinderea, daca nu acceptam sa dam oamenii astia afara, o face o mireasca si dupa aia o marita. Deci ii da pe toti afara si angajeaza, din nou, alti salariati. Nu ni s-a explicat nimic. Cu amenintari tot timpul. Nu ne baga nimeni in seama si practic pentru ei noi ca si cum n-am exista”, a declarat Constantin Neculcea, seful sindicatului din cadrul CRAB. Angajatii sustin ca managerii companiei au luat decizia de a recurge la concedieri in urma unui audit dubios, intocmit de o firma de profil din Bucuresti. Ei spun ca auditul a fost facut de la birou, tocmai pentru a servi drept pretext conducerii furnizorului de utilitati. Dupa finalizarea auditului s-a luat si decizia de reducere a schemei de personal, in conformitate cu „solutiile” prescrise de auditor.

„A venit prima firma de audit, a luat banii, a plecat si a dat ce au stiut ei mai bine pentru directori. A doua firma de audit care a venit n-a facut decât sa ia actele la astialalti, s-a uitat la ele sau nu, si a dat acelasi verdict, tot in favoarea directorilor”, a declarat Mihai Gram, fost agent de paza la CRAB.

Arata cu degetul inspre Apostol

Fostii lucratori afirma ca au acceptat, in mai multe rânduri, reduceri salariale, doar pentru a-si pastra locurile de munca. Inclusiv uniformele de lucru au fost facute pe cheltuiala angajatilor, dar asta nu a contat prea mult in ochii sefilor societatii. Liderul de sindicat sustine ca furnizorul de utilitati s-a transformat, in ultimii ani, intr-un cuib al intereselor politice. Odata cu fuziunea dintre RAGC si Apa Serv, cei doi operatori de utilitati ai Bacaului, Compania Regionala de Apa a fost acaparata de un manunchi de politicieni provenind din PSD si PNL.

„Pe domnul Constantin Apostol l-am intrebat ce partid reprezinta. A zis ca face parte, de 6 ani, dar nu spune din ce partid e. Din câte stiu este cumatrul lui Stavarache, dar nu stim pe cine reprezinta el in Consiliul de Administratie”, a spus Neculcea.

Vor tratament egal cu CET

Potrivit unei adrese remisa Prefecturii Bacau, dar si Consiliului Judetean, sindicalistii de la CRAB ii acuza pe manageri de proasta administrare a societatii. Acestia sustin ca CRAB se afla intr-o „criza de lichiditati, datorita unor masuri manageriale eronate”. In adresa amintita, sunt repertoriate problemele care au tarat activitatea CRAB, imediat dupa crearea societatii prin fuziunea defuntelor RAGC si Apa Serv. „Inca de la fuziune, SC CRAB SA functioneaza cu o conducere bicefala. Aceasta situatie paradoxala a determinat cheltuieli necontrolate, plati salariale pentru persoane diferite care ocupa acelasi post si ce este grav, un act de decizie necentralizat. Practic, in cadrul societatii au functionat doua companii diferite. Aceasta situatie nu poate fi pusa pe seama sindicatului, ci a managementului”, se precizeaza in adresa. Oficialii sindicatului din CRAB au incriminat, de asemenea, modul defectuos de implementare a proiectului privind noua aductiune de apa, intârzierile nepermis de mari ducând la blocaje de natura financiara, dar si la scaderea cantitatii de apa produsa de CRAB. In lipsa unei ape cu adevarat potabile, tot mai multi bacauani cumpara apa de la supermarket. Angajatii afiliati sindicatului spun ca vor sa fie tratati la fel ca cei din CET, societatea de termoficare aflându-se – de asemenea – in proprietatea municipalitatii.

„Municipiul Bacau prin autoritatile sale, cea deliberativa si cea executiva, are obligatia sa asigure un tratament egal SC CET SA si SC CRAB SA, ambele fiind societati la care detine participatii (…) Aceasta societate (n.r. – CET) are o situatie financiara precara, inregistrând pierderi in fiecare exercitiu financiar din perioada 2002 – 2011 (…) Cu toate aceste probleme financiare, la SC CET SA nu se aplica nicio procedura de concediere colectiva (…) Situatia financiara a CRAB este cu totul alta. La sfârsitul exercitiului financiar 2011, societatea a inregistrat un profit net de 405.000 lei. Chiar daca profitul este relativ mic in comparatie cu anii precedenti, totusi exista”.

Adresa a Sindicatului din CRAB catre Prefectura

Invârteli intre PSD si PNL CRAB, ghemul intereselor politice

Furnizorul de utilitati al Bacaului este detinut de 53 de actionari (unitati administrativ teritoriale), din care cel mai important este municipalitatea bacauana, cu o cota de participatie de peste 51 la suta. Judetul Bacau este al doilea mare actionar, cu aproximativ 48 la suta. Restul actiunilor sunt impartite de 51 de unitati administrativ teritoriale.

Structurile de conducere ale CRAB sunt impânzite de politicieni PSD si PNL, in acord cu conducerile politice ale municipiului si judetului. Fac parte din Consiliul de Administratie al CRAB liberalii Radu Ababei, Marius Danciu, Gabi Stanica Lupu, dar si social-democratii Irina Florea si Valentin Palea. Presedintele CA este Razvan Gaina un apropiat al presedintelui CJ, Dragos Benea si al primarului Romeo Stavarache. Cumatrul acestuia din urma, Constantin Apostol, figureaza drept membru al CA. Impreuna cu Gaina, Constantin Apostol „taie si spânzura” in economia furnizorului de utilitati.

www.desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.