• conacul Krupenski, unul dintre cele mai vechi din Neamt, a ars aproape în totalitate • la cinci ore de la izbucnirea incendiului, pompierii încă se luptau cu flăcările • primele cercetări arată că sinistrul a plecat de la o tigară lăsată aprinsă de un copil • „Copiii obisnuiau să meargă în conac si să fumeze“, spune un sătean •
Ce n-au reusit vremurile, au reusit niste mucosi de scoală generală, si anume să distrugă unul dintre cele mai vechi si impresionante conace din judetul Neamt. Cu o vechime impresionantă, fiind clădire de patrimoniu de categoria B, conacul Krupenski a ars aproape în totalitate în cursul zilei de ieri, incendiul fiind provocat de o tigară aruncată aiurea de un elev a cărui identitate nu a fost încă stabilită. Flăcările au izbucnit putin după ora 11 si a fost observat de un sătean care a sunat la 112. Pînă să ajungă pompierii la fata locului, au intervenit voluntarii de la serviciul pentru situatii de urgentă. Politistii au întocmit deja un dosar penal pentru distrugere, urmînd să facă cercetări pentru a-i identifica pe incendiatori. Concluzia anchetatorilor este că focul a fost provocat de mai multi elevi. De altfel, copii care învată la scoala situată la o distantă de aproximativ 200 de metri de conac, îsi făcuseră un obicei din a „petrece“ prin conac. Incendiul a izbucnit într-un spatiu care în trecut a găzduit sediul dispensarului din localitate. În respectiva cameră, unde pustii obisnuiau să fumeze, se aflau mai multe documente rămase de dispensar. „Elevi de clasa VIII-a, dar si din clasa a VII-a, care chiuleau, se duceau în conac la fumat, se jucau si cine stie ce mai făceau. Atît directorul scolii, dar si politistii mai făceau razii si îi alungau, însă cum conacul nu aveau gratii, ei nu au renuntat la locul preferat de fumat. Sînt date că asa s-a întîmplat si ieri. Un grup de copii a fost la conac si au fumat. Focul a izbucnit, cel mai probabil, de la o tigară aruncată aiurea pe fisele medicale abandonate. Se pare că s-au speriat si au fugit. Dacă ar fi anuntat atunci, cred că nu se ajungea pînă aici. Un cetătean a observat destul de tîrziu flăcările si a anuntat pompierii. Au venit si civilii si pompierii militari, însă nu au mai reusit să facă mare lucru. La un moment dat, flăcările au ajuns la peste 30 de metri înăltime. Dranita de sub acoperis si bîrnele au ars rapid“, ne-a declarat un politist.
Conacul si istoria sa de 300 de ani
Persoanele prezente la fata locului au declarat că din conac au rămas doar zidurile. „A căzut si plafonul de la etaj, iar acum (n.r. – ora 17) pompierii dau totul deoparte. Acoperisul, care avea o suprafată de aproximativ 1.500 de metri pătrati, a ars în totalitate. N-au rămas decît zidurile, care sînt din cărămidă si au o grosime de 1,5 metri. S-a degradat rău si nu stiu dacă o să se mai facă ceva cu el. Acum vor trebui bani multi pentru renovare. Nu au fost bani ca să pună gratii la geamuri ca să nu mai intre copii acolo, de unde să aibă primăria milioane de lei pentru reparatii? Conacul era administrat de Primăria Roznov din anul 1997, cînd l-a cumpărat cu 250 de milioane de lei vechi de la mostenitorii boierului. Au încercat cei de la primărie să obtină fonduri ca să-l renoveze, însă numai un studiu costa 6.000 de euro. Cum nu au fost bani a rămas asa. Pe timp de noapte era pază, însă ziua nu era nimeni acolo“, ne-a declarat un sătean din Roznov, care a dorit să-si păstreze anonimatul. Conacul era o clădire veche de peste 300 de ani si a fost proprietatea familiei de mosieri Krupenski. Începînd din 1949, pînă prin 1953, în clădire a functionat o scoală si a fost sediul SMA Podoleni. Din anul 1978, conacul a fost preluat de către primărie, încăperile acestuia fiind ocupate de dispensar, casa de nasteri, cabinet stomatologic si bibliotecă. Institutiile medicale au fost mutate, astfel că, în 2000, singura rămasă aici era biblioteca. Dar si aceasta a primit alt sediu. Timpul a transformat clădirea de patrimoniu într-un imobil care arăta jalnic. Conacul a fost revendicat de singurul descendent direct al familiei Krupenski, Monica Coandă. Aceasta a primit, în 1997 – prin Legea 112/ 1995 – în schimbul conacului, circa 270 milioane de lei. Cum legislatia s-a modificat, aceasta ar fi putut să îsi recapete proprietatea, chiar dacă a beneficiat de despăgubiri bănesti, dar numai dacă putea returna suma primită, la nivel actualizat. Reprezentantii Primăriei Podoleni au declarat în nenumărate rînduri că bugetul auster al localitătii nu le permite să administreze proprietatea.