spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Colegiul performantei si valorilor academice (FOTO)

- Advertisement -

Rezultatele repartizãrii computerizate pentru admiterea la liceu 2011 au postat Colegiul Naţional (CN) „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad în primele 75 licee din tarã în ceea ce priveste ultima medie de admitere, care a fost 8,52. Potrivit Top 100 al celor mai bune licee din România, realizat de gândul.info în functie de ultima medie de admitere, Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad se situeazã pe locul 75 pe tarã si este singurul liceu din judetul Vaslui care a intrat în acest top. C.N. „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad are o vechime de 165 de ani si a dat tãrii peste 25 de academicieni, zeci de doctori în toate domeniile stiintifice, artisti valorosi si scriitori de renume.

Pe 20 octombrie, Colegiul Naţional (CN) „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad împlineste 165 de ani de la înfiintare. Colegiul bârlãdean este un vechi lãcas de culturã, fiind al doilea din Moldova si al patrulea din cele douã provincii din secolul al XIX-lea, dupã Colegiul „Sfântul Sava” din Bucuresti, „Academia Mihãileanã” din Iasi si „Carol I” din Craiova. A fost inaugurat din dorinta comisului bârlãdean Gheorghe Rosca Codreanu, la 20 octombrie 1846. De-a lungul timpului, Colegiul Codreanu a dat personalitãti exceptionale ale culturii românesti. Amintim pe academician Alexandru Philippide (1877), scriitor, academician Alexandru Vlahutã (1878), Teodor Emandi (1887), avocat, politician, ministru, Theodor Anghelutã (1902), prof. univ., dr. în matematică, Gheorghe Negrescu (1907), general aviator, Ștefan Procopiu (1908), acad., prof. univ., dr. fizicã, Virginia P. Vasiliu ( Sarcedoteanu) (1918), conf. univ., dr. istorie, Gheorghe G. Ursu (1929), conf. univ., dr. filologie, poet, istoric literar, Ernest Vainer (1939), conf. univ., dr. în medicină, Constantin Parfene (1948), conf. univ., dr. filologie, Valeriu I. Rugina (1956), cercetator Biologie, Dorian Gr. Spulber (1959), prof. univ., dr. în matematică, etc. Colegiul a dat tãrii nu mai putin de 24 de academicieni (vezi galeria academicienilor – foto), dar si scriitori cunoscuti, printre care Constantin Chiritã (autorul volumelor „Ciresarii” ai cãror eroi sunt elevi ai acestui Colegiu bârlãdean), sculptorul Marcel Guguianu, pictorul N.N.Tonitza, prof.univ.dr. în filologie Garabet Ibrãileanu, prof.univ.dr. în filologie Gheorghe Vrabie, laureat al premiului Herder, prof.dr. C.D.Zeletin, presedinte de onoare al „Academiei Bârlãdene”, academician prof. dr. George Cãlinescu, acad. prof. univ.dr. Stefan Procopiu, acad. prof. univ.dr. Vasile Pârvan, academ.prof.dr.univ.ing Martin Bercivici (cel care a electrificat România) etc.

Nici urmasii nu sunt mai prejos!

Astãzi, C.N. „Gheorghe Rosca Codreanu” este aceeasi scoalã de prestigiu, implicatã în proiecte de anvergurã, având un corp profesoral de elitã si reusind clasificarea în Topul 100 al liceelor din România, pe locul 75, dupã ultima medie de admitere la repartizarea electronicã fãcutã în acest an. „Cred cã am reusit sã admitem în colegiul nostru cam toatã „crema” absolventilor claselor a VIII – a din Bârlad. Sãptãmâna viitoare vom da si testãrile la limba englezã si la limba francezã, pentru cã, începând cu clasele a IX -a, se face performantã si în domeniul lingvisticii. Colegiul nostru are participãri foarte multe la concursuri scolare si extrascolare, aceasta reprezentând un item de calitate în evaluarea noastrã ca si liceu de elitã al judetului Vaslui. Numai anul trecut am avut 240 de elevi la olimpiadele judetene, iar la fazele naționale au participat 29. Iatã câteva distinctii (pentru cã nu le putem enumera pe toate din lipsa spatiului – n.r.): Alina Isac, premiul special la Limba Românã, Dan Nema, medalie de bronz – matematicã, Irina Ilioanea, medalie de bronz – matematicã, Iustinian Focsa, premiul III – fizicã, Vlad Mãrgãrint, mentiune fizicã, selectie lotul national de fizicã, premiul II Astronomie, unde si aici a fost selectionat în lotul national de astronomie si astrofizicã, medaliat cu bronz la Olimpiada Internationalã de Astronomie si Astrofizicã Beijing. Anul acesta C.N. Codreanu a a participat la olimpiadele si concursurile scolare cu 250 de elevi, printre performeri numãrându-se: Elena Nestian, mentiune la faza nationalã a Olimpiadei de Limba si literatura românã „George Cãlinescu”, Stefania Nestian si Paula Filip (mentiuni faza nationalã Religie), Ana Maria Balaban , medalie de bronz – matematicã, Cristina Mirosanu – diplomã de excelentã a Societãtii de Geografie din România la Olimpiada Nationalã de Geografie, Paula Filip (locul I la Concursul National de Literaturã si Jurnalism Sportiv „Un condei numit Fair Play” etc. “Aceastã scoalã are traditie, elegantã, drapel, uniformã si, în mod special, un corp elitist de cadre didactice, care asigurã continuarea performantelor intelectuale ale elevilor admisi aici si care sunt obligati sã tinã stacheta sus, având atâtia înaintasi celebri”, a precizat prof. Augustin Tomescu, directorul C.N. „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.