spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Codasi la asigurarea locuintelor!

- Advertisement -

Judetul Vaslui se aflã pe locul 39 în ceea ce priveste încheierea obligatorie a locuintei emise de PAID, conform unui top realizat de site-ul primm.ro. Din cele 164.402 de locuinte proprietate existente la nivelul judetului Vaslui au fost încheiate polite de asigurare numai pentru 512 dintre ele!

Unde-i lege…Degringolada asigurãrilor obligatorii continuã si ceea ce pãrea simplu la început se dovedeste destul de greu pe parcurs, entuziasmul asigura­torilor si asiguratilor scãzând proportional cu problemele ivite, pe zi ce trece. Vasluienii proprietari de locuinte care nu îsi vor încheia pânã în 15 ianuarie 2011 polita de asigurare obligatorie pentru casã s-ar putea trezi cu amenzi deloc de neglijat. Obligativitatea asigurãrii locuintelor a intrat in vigoare în România în luna iulie a acestui an, iar valoarea politei variazã între 10 si 20 euro. Sanctiunile însã pentru proprietarii de locuinte care nu-si vor asigura casele sunt cuprinse între 100 si 500 lei. Inspectorii fiscali îi vor sanctiona pe cei care nu si-au asigurat locuintele, dupã data de 15 ianuarie, în urma comunicãrii datelor de la PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Aplicarea sanctiunilor se va face în urma verificãrilor, deoarece PAID-ul (polul de asigurãri) va comunica directiilor locale de venituri numele persoanelor care nu si-au întocmit asigurãri pentru ca reprezentantii acestora sã aplice sanctiuni. La Vaslui, orasul capitalã de judet, este sub media pe tarã, cu 500 de asigurati din totalul de 164.000, iar principalii rãu-platnici sunt chiar cei care din ianuarie ar trebui sã dea sanctiunile, adicã reprezentantii primãriei. Din bugetul sãrac al Vasluiului, alesii spun cã nu au de unde scoate peste 4.000 de euro cât i-ar costa asigurarea locuintelor sociale.

Refuzã sã cotizeze

Vasluienii au pãreri împãrtite despre obligativitatea asigurãrii locuintelor. Multora li se pare nefiresc sã îsi încheie polita de asigurãri, considerand ca nu locuiesc intr-o zona inundabila sau expusa alunecarilor de teren. “Asigurarea obligatorie pentru locuinte, în cazul blocurilor, acoperã numai riscul de inundatii (adicã dacã plouã atât de tare încât inundatia sã-ti dãrâme blocul), dar nu acoperã riscul de incendiu, de explozie (din cauza instalatiilor de gaz metan defecte). Pe scurt, la marea majoritate a locuintelor, asigurarea obligatorie acoperã doar evenimente imposibil de a se întâmpla. Dacã chiar vrei o asigurare adevãratã, atunci dai alti bani. Ceea ce de fapt, poti face si acum dacã vrei. Ideea e ca statul sã nu mai pompeze bani în sinistrati. Oricum, asigurãrile în general nu acoperã toate pagubele, iar diferenta care trebuie s-o suporte beneficiarul asigurãrii e oricum prea mare ca sã si- o permitã românul obisnuit”, a declarat Cãtãlin Pãlici. Altii spun cã deja plãtesc pentru o politã. “Datoritã unui credit de nevoi cu ipotecã imobiliarã, sunt obligat sã plãtesc în fiecare an asigurarea apartamentului. Si asta mai dureazã încã 14 ani. În acest caz, tot sunt obligat la încã o asigurare? Dacã da, de ce? Doar ca sã umplu sacul fãrã fund al statului ?”, este de pãrare un alt vasluian. Persoanele care detin o politã facultativa în care sunt incluse riscurile pentru locuinte nu mai au obligatia sã-si facã aceastã asigurare. În momentul în care asigurarea facultativeã expirã, trebuie încheiatã polita de asigurare obligatorie pentru locuinte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.