spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cod galben de viscol şi ninsori: Pregătiri înainte de urgie

- Advertisement -

* Prefectul nu va cere bani Guvernului pentru navele de la Priza Dunării, ci le va plăti combinatul * Combinatul nu comentează prea mult * Utilajele SC Drumuri şi Poduri sunt depăşite de situaţie * Paul Florea a dat ordin ca pompierii să raporteze din teren situaţiile deosebite

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit, ieri, pentru a pune la punct planul de intervenţie, având în vedere avertizarea de cod galben de viscol şi ninsoare.

În cadrul şedinţei, s-a decis să nu se înainteze, la Guvern, cererea comitetului local pentru situaţii de urgenţă care, miercuri, a constatat situaţia de urgenţă şi a cerut Prefecturii soluţii pentru asigurarea de fonduri în vederea alimentării cu apă potabilă a oraşului. După cum se ştie, în primele două zile ale acestei săptămâni, 70% din Galaţi nu a primit apă potabilă şi apă caldă menajeră, întrucât au îngheţat pompele de captare a apei din Dunăre. Pentru rezolvarea situaţiei, au fost aduse în zonă două nave şi o barjă care bat cu elicele gheaţa, însă intervenţia s-a dovedit extrem de costisitoare, iar Primăria a cerut sprijin financiar din partea Guvernului. Prefectul a declarat, însă, că nu va da curs solicitării, anunţând că s-au identificat surse locale de finanţate, adică ArcelorMittal Galaţi, căci Combinatul este cel care deţine în proprietate Priza Dunării.

Atât prefectul, cât şi directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru, au dat asigurări că nu sunt probleme în alimentarea cu apă a oraşului. Pe de altă parte, prefectul a spus că sincopele de luni şi marţi ar fi fost evitate dacă proprietarul Prizei, ArcelorMittal, ar fi decolmatat fundul albiei, de unde se captează apa. Într-o astfel de situaţie, nici intervenţia navelor nu ar mai fi fost necesară şi nici acelaşi efort financiar. Potrivit estimărilor autorităţilor, până acum s-au cheltuit 80.000 de euro pentru carburanţii celor trei nave care acţionează de 40 de ore la Priza Dunării.

Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, nu a comentat nici reproşurile aduse de prefect şi nici responsabilitatea financiară care i-ar reveni siderurgicului în privinţa vanelor. „Pot spune că, în momentul de faţă, Priza Dunării livrează un debit normal către oraş şi că rezervorul de apă al oraşului este plin. Din punctul nostru de vedere, principalul obstacol tehnic de la Priza Dunării este legat de depunerile de gheaţă formate la grătarele de admisie”, a adăugat acesta.

Utilajele vechi ale Drumuri şi Poduri, depăşite de situaţie

Ieri, prefectul Paul Florea a anunţat că urma să se pună în funcţiune, pe drumul judeţean Cudalbi-Băleni un utilaj performant, de deszăpezire care aparţine unei societăţi private. Decizia intervenţiei cu acest utilaj a fost luată după ce s-a constatat că este total necorespunzător ritmul SC Drumuri şi Poduri, care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Potrivit prefectului, drumarii au reuşit să deszăpezească 2,5 km de drum judeţean în două zile, în timp ce utilajul performant are capacitate de a deszăpezi cu o viteză de 70 de km/oră. Şeful comisiei judeţene pentru situaţii de urgenţă a adăugat că plata utilajului se va face de către SC Drumuri şi Poduri – căci această unitate a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor şi poate subînchiria, în caz de urgenţă, unei alte societăţi, cu utilaje mai bune. „Utilajele acestei societăţi sunt vechi, construite în ’56 şi nu fac faţă. Anul viitor voi face toate diligenţele pentru ca lucrările de deszăpezire să nu mai fie efectuate de societăţi care nu dispun de utilaje performante”, a mai spus prefectul Paul Florea. Prefectul s-a declarat nemulţumit şi de lipsa informaţiilor sau a celor incomplete de la ultima ninsoare, motiv pentru care „acum am dispus ca celor 300 de oameni ai ISU să le fie repartizate tronsoane sau drumuri, astfel încât să se afle la faţa locului şi să raporteze problemele reale cu care se confruntă. Aş vrea să nu se mai întâmple ca până acum, când informaţiile nu pot fi verificate. De pildă, unii spun că drumul Roşcani-Oancea a fost deszăpezit, alţii spun că nu…”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.